Ioan Stanomir: Trecerea STS in subordinea Guvernului, o problema de siguranta nationala

Luni, 03 Februarie 2014, ora 12:40
5629 citiri
Ioan Stanomir: Trecerea STS in subordinea Guvernului, o problema de siguranta nationala

Trecerea STS in subordinea Guvernului, anuntata de premierul Victor Ponta, este o problema de siguranta nationala, iar luarea acestei decizii in mod unilateral, fara acordul CSAT, nu ar fi privita cu ingaduinta de structurile europene si euroatlantice, spune prof. Ioan Stanomir.

Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica seara, ca USL va sustine promovarea de urgenta a unui proiect de lege in Parlament, prin care Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), va trece din subordinea CSAT in cea a Ministerului de Interne.

Basescu: A fost o harmalaie si de aceea oamenii nu au fost salvati. E o minciuna ca STS putea localiza avionul

Ponta: Basescu nu are curajul sa-i ceara demisia lui Opris sau e santajat. STS sa treaca la MAI

"STS apartine unei structuri de informatii si siguranta nationala care este coordonata de un organism cu identitate constitutionala - CSAT. Menirea CSAT este sa coordoneze toate activitatile acestor structuri si sa avizeze toate modificarile legislative care ar afecta natura si prerogativele acestor structuri.

O intiativa unilaterala de trecere in subordinea Guvernului, la Ministerul de Interne, a STS, ar fi de natura sa ridice serioase probleme constitutionale si ar putea fi atacata la CCR de catre presedinte, in virtutea prerogativelor de care acesta dispune", a comentat pentru Ziare.com Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional.

Acesta spune ca schimbarea statutului STS nu este o problema personala a presedintelui sau a premierului, ci este "o problema de siguranta nationala in sensul cel mai neutru al acestei sintagme".

"Iar chestiunile de siguranta nationala nu se rezolva niciodata prin gesturi unilaterale, ci prin concertare in vederea atingerii unui numitor comun de natura sa permita acestor structuri sa functioneze pe baza unui consens politic. Mai simplu spus, nu este firesc ca intr-o tara democratica serviciile de informatii sa devina structuri colorate politic, care sa serveasca interesele pasagere ale unei majoritati aflate la putere", a mai declarat prof. Stanomir.

Intrebat daca Guvernul ar putea da o Ordonanta de Urgenta pentru a evita problema constitutionalitatii, stiut fiind ca OUG pot fi contestate la Curtea Constitutionala doar de Avocatul Poporului, iar acum in aceasta functie este un interimar, prof. Stanomir a raspuns "pe jumatate ironic".

"In Romania ordonante de urgenta se pot da in toate domeniile. Lasand ironia la o parte, a modifica legea de organizare a STS prin ordonanta de urgenta ar fi un semnal, pentru exterior cel putin, la fel de grav ca si gestul de a modifica Codul Penal in directia dezincriminarii unei infractiuni si crearii superimunitatii.

Spun acest lucru pentru ca STS are o menire clar descrisa in discutiile de la CSAT, menire care il pune in legatura cu structuri europene si euroatlantice. Iar aceste structuri nu cred ca vor privi cu ochi ingaduitori unilateralismul nejustificat al Guvernului de la Bucuresti", a conchis prof. Ioan Stanomir.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale este organul central de specialitate, cu personalitate juridica, ce organizeaza si coordoneaza activitatile in domeniul telecomunicatiilor speciale pentru autoritatile publice din Romania si alti utilizatori prevazuti de lege. STS asigura inclusiv transmiterea confidentiala a informatiilor din teritoriu la momentul alegerilor.

Institutia are structura militara si face parte din sistemul national de aparare, activitatea sa caracterizandu-se printr-un grad inalt de protectie si confidentialitate. In prezent, activitatea STS este organizata si coordonata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Controlul asupra activitatii institutiei se exercita de catre Parlamentul Romaniei, prin comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale celor doua Camere.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...