Cum a ajuns tâlhar un student cu bursă de merit. Banii primiți de la școală nu-i ajungeau pentru a trăi

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 04:35
3882 citiri
Cum a ajuns tâlhar un student cu bursă de merit. Banii primiți de la școală nu-i ajungeau pentru a trăi
Un student cu bursă de merit a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru tâlhărie FOTO Arhivă

Un student cu bursă de merit de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru tâlhărie calificată după ce i-a furat unui adolescent telefonul.

Tânărul a declarat că a ajuns să comită tâlhăria pentru că banii din bursă nu îi erau suficienți pentru se întreține.

Judecătoria Sibiu a pronunțat o primă sentință într-un dosar de tâlhărie calificată în care a fost trimis în judecată un student de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Tânărul de 21 de ani, bursier cu bursă de merit, a fost trimis în judecată pentru că în martie 2022, „întrucât avea un venit de doar 700 de lei, reprezentat de bursa de merit, sumă care nu îi permitea să achite chiria lunară 270 lei și să își asigure cele necesare traiului”, a luat decizia să comită o tâlhărie cu ocazia căreia să fure un telefon pe care să îl vândă ulterior.

Astfel, în seara zilei de 1 martie 2022, în jurul orei 20:40, purtând o mască de ski pentru a-şi ascunde identitatea şi mănuşi, studentul a observat venind din sens opus două persoane: un băiat de 17 ani care vorbea la telefon și sora lui.

„Ajuns în dreptul acestora, inculpatul a împins uşor persoana vătămată cu mâna în umărul drept, după care a pus mâna pe telefonul mobil pe care aceasta îl ţinea în mâna stângă. În acel moment, victima a tras de telefon, încercând să opună rezistenţă, însă inculpatul, fiind mai puternic a reuşit să i-l smulgă din mână, după care a fugit. Persoana vătămată a fugit după inculpat, însă nu a reuşit să îl ajungă, pierzându-l din vedere pe Aleea Şelimbăr”, se arată în rechizitoriu.

A recunoscut tot

Sora victimei a anunțat Poliția, iar la scurt timp de la tâlhărie studentul a fost prins. A recunoscut tot și i-a restituit victimei telefonul, arătând și motivul comiterii tâlhăriei. La proces, studentul a beneficiat de clemența judecătorului, primind o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare și plata unor daune morale de 500 de lei. Totodată, studentul a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.

„Se reține că inculpatul a acționat cu premeditare, luând hotărârea de a comite infracțiunea dedusă judecății înainte să o întâlnească pe persoana vătămată, fapta fiind comisă în timpul nopții, în timp ce inculpatul purta o cagulă pe cap (împrejurări care puteau să îngreuneze identificarea sa), profitând și de faptul că persoana vătămată era o persoană minoră astfel încât șansele ca acesta să riposteze erau mai scăzute.

Se mai are în vedere și faptul că violențele exercitate asupra persoanei vătămate nu au avut o intensitate mare și nici nu au condus la vătămarea integrității corporale a acestuia, acțiunea de furt realizând-se prin smulgerea telefonului din mâna persoanei vătămate, iar telefonul mobil a fost recuperat imediat după comiterea faptei ca urmare a intervenției organelor de poliție și a atitudinii cooperante manifestate de inculpat.

Instanța reține și mobilul săvârșirii infracțiunii de către inculpat, acesta declarând că intenționa să vândă telefonul sustras pentru a obține sumele de bani necesare pentru asigurarea traiului său zilnic, deoarece bursa de merit de care beneficia la facultate nu îi ajungea pentru acoperirea tuturor cheltuielilor zilnice”, se arată în sentința Judecătoriei Sibiu, care nu este definitivă.

Judecătorul a avut în vedere, de asemenea, că studentul „a manifestat o atitudine sinceră încă de la momentul descoperirii faptei (indicând cu exactitate atât locul săvârșirii infracţiunii, precum și locul în care acesta a aruncat telefonul) împrejurare care a contribuit la soluționarea cu celeritate a cauzei fără a fi necesară întrebuințarea unor resurse considerabile de către organele de urmărire penală”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Incendiu puternic în capitala Danemarcei. O clădire emblematică a fost cuprinsă de flăcări uriașe VIDEO
Incendiu puternic în capitala Danemarcei. O clădire emblematică a fost cuprinsă de flăcări uriașe VIDEO
Un incendiu puternic a izbucnit marți, 16 aprilie, în centrul vechi din Copenhaga, capitala Danemarcei, relatează BBC. Incendiul a izbucnit în clădirea-muzeu a Bursei, una dintre cele mai...
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Deficitul De Cont Curent, In Creștere În primele 2 luni ale anului 2024, România a înregistrat un deficit de cont curent în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent,...
#student, #bursa, #merit, #talharie, #Sibiu , #justitie