Cămin de stat sau privat versus chirie. Care e mai avantajos. Factorii de care trebuie să ții cont când faci alegerea

Miercuri, 17 August 2022, ora 22:25
2544 citiri
Cămin de stat sau privat versus chirie. Care e mai avantajos. Factorii de care trebuie să ții cont când faci alegerea
FOTO: Unsplash.com

Pe 26 septembrie 2022 începe noul an universitar. Studenții încep să se gândească încă de pe acum unde să se mute: în cămin sau cu chirie.

Studenții care aleg chiria spun că își doresc să aibă parte de intimitate, iar cei care preferă căminul au nevoie de socializare și sunt influențați și de taxele mai mici.

Prețurile pentru un loc la un cămin de stat ajung la 400-500 de lei, iar la un cămin privat la 350, chiar 400 de euro. Chiria într-un apartament cu două camere ajunge și ea la 400 de euro, chiar și mai mult pentru zonele centrale.

Cazarea la cămin

Cazarea la cămin este opțiunea cea mai potrivită pentru un buget restrâns, dar mulți studenți o aleg și pentru posibilitatea de a-și face prieteni noi și legături care pot dura o viață.

Mulți tineri își doresc să treacă prin experiența locuirii în cămin în anii de studenție datorită comunității care se formează acolo și pentru a face mai ușoară tranziția de la familie la locuit de unul singur.

Studenții pot alege să aplice pentru cămine în care vor sta câte patru în cameră, cu baie comună, dar și câte doi sau chiar singuri, cu baie la cameră.

Cum se face repartizarea la cămin

Repartizările se fac în funcție de medii, dar cei care nu reușesc să primească locul dorit mai pot aplica la redistribuiri. Există și opțiunea căminelor private, care urmăresc să ofere conditii de top și unde studenții au parte de camere de tip garsonieră, evenimente, spații de recreere și pază 24 de ore din 24.

Costuri cămin de stat versus cămin privat

Deși acestea costă mai mult, sunt mai avantajoase decât chiriile din marile orașe. Cazarea în căminele de stat costă între 100-500 de lei lunar, iar la cel private între 100-350 de euro pe lună.

Cei care doresc intimitate aleg chiria

Poți să te bucuri de intimitate dacă locuiești în chirie. Studenții care se mută cu chirie pot experimenta primul contact cu viața independentă mai ușor. Plata întreținerii și facturilor, păstrarea unei relații bune cu vecinii sau responsabilitatea de a găti și a face curat sunt câteva dintre aspectele care îi ajută să înceapă un nou stil de viață independent.

Studenții care locuiesc cu chirie și împart apartamentele cu alți prieteni își creează condiții proprii acasă și se pot retrage oricând în camera lor.

Pentru cei care locuiesc, de exemplu, în Cluj-Napoca, chiria într-un apartament cu două camere este în jur de 400 euro, deci doi studenți vor plăti 200 de euro ca să aibă propria lor cameră. Prețul chiriei nu include și facturile, întreținerea și restul cheltuielilor personale sau de școlarizare.

Liniștea o găsești dacă te muți singur

Locuitul în comun îi poate încurca pe studenți atunci când încearcă să învețe sau să pregătească lucrările pentru cursuri și seminarii.

Cei care stau singuri sau împart camera cu o persoană nu vor fi obligați să se refugieze la bibliotecă, însă cei din camere cu patru paturi vor căuta soluții alternative.

Un student care stă cu chirie nu trebuie să-și facă programul în funcție de colegii de cameră. În ciuda acestui fapt, mulți aleg să locuiască în cămin pentru a nu se simți singuri.

De asemenea, atunci când sunt obligați să-și caute colegi de apartament care nu fac parte din cercul lor de prieteni, certitudinea că aceasta ar fi cea mai bună decizie dispare.

Condițiile de locuire din cămine, dar și costurile acceptabile sunt un avantaj pentru proaspeții studenți și pentru părinți. Cei care simt că au nevoie de intimitate și un spațiu al lor se vor orienta către cămine private sau spre spații cu chirii mai ieftine, chiar dacă acestea sunt la distanțe mai mari de facultate sau de centrul orașului.

Citește și:
Și profesorii universitari vor putea decide dacă cursurile se vor face online. Reprezentant studenți: "Vor putea să apară unele probleme"
Și profesorii universitari vor putea decide dacă cursurile se vor face online. Reprezentant studenți: "Vor putea să apară unele probleme"
Anul acesta universitar, facultățile sunt cele care pot să decidă dacă vor sau nu să facă jumătate din cursuri online. Mai exact, în vară, agenția care asigură standardele în...
Bucureștiul nu mai figurează în topul orașelor în care românii sunt mulțumiți să locuiască. Explicațiile unui specialist
Bucureștiul nu mai figurează în topul orașelor în care românii sunt mulțumiți să locuiască. Explicațiile unui specialist
Bucureștiul nu mai figurează în topul preferințelor românilor, atunci când vine vorba despre satisfacția orașului în care trăiesc. Potrivit unui sondaj recent privind calitatea vieții...