De ce tinerii aleg Clujul sau Timișoara în defavoarea Bucureștiului când vine vorba de studii

Luni, 15 August 2022, ora 22:14
11261 citiri
De ce tinerii aleg Clujul sau Timișoara în defavoarea Bucureștiului când vine vorba de studii
Cluj-Napoca și Timișoara au depășit Bucureștiul într-un clasament global al celor mai bune orașe pentru studenți FOTO: Unsplash.com

Orașele Cluj-Napoca, Timișoara, București și Iași reprezintă România în cel mai recent ranking global QS al celor mai bune orașe pentru studenți, ranking în care centrele universitare românești nu au figurat în anii anteriori.

Cel mai bun scor îl are Clujul, urmat la mică distanță, cu scoruri aproape egale, de Timișoara și de Capitală.

Clujul, peste București, Timișoara și Iași

Aceasta reprezintă cea mai bună clasare a unui oraș din România, țara noastră fiind reprezentată și de Timișoara (poziția 131 – scor 35,5), București (poziția 132 – scor 35,2) și Iași (poziția 137 – scor 33).

Clasamentul ia în calcul orașele cu o populație de peste 250.000 de locuitori, care găzduiesc cel puțin două universități care apar în cel mai recent clasament QS al universităților lumii.

Indicatorii folosiți includ: locul universităților locale în clasamentul QS, ponderea studenților în populația orașului și prezența studenților străini, criterii precum poluarea, siguranța, dorința studenților de a studia în acea localitate, rata de angajare a studenților, costurile asociate școlii, costul vieții, câți studenți rămân în oraș după finalizarea studiilor.

Londra conduce topul cu un scor de 100, celelalte trepte ale podiumului fiind ocupate de Munchen și Seul, cu același scor 95,1.

De ce preferă studenții Clujul

"Prefer să merg la Cluj datorită infrastructurii de acolo. Mi se pare mai bună decât cea din Capitală. Și universitățile mi se par mai serioase, adică profesorii sunt mai smart. Digilizarea este mai des întâlnită în universități", spune Andrei Ivan, student la Medicină în Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca este orașul care găzduiește anual un număr ridicat de studenți, din fiecare colț al țării și nu numai. Acest număr ajunge la aproximativ 90.000 de studenți, dintre care 6.000 sunt străini.

Motivele pentru care Clujul este un magnet al studenților sunt vaste. Începând de la prestigioasele universități, până la cele mai frumoase locuri de vizitat sau unele dintre cele mai renumite festivaluri. În calitate de student clujean, ai toate posibilitățile de a îmbina utilul cu plăcutul.

Care e cea mai populară universitate

Cea mai căutată și popularizată universitate de către studenții străini este Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. În cadrul acesteia, dar și în cadrul multor universități din Cluj, există linii de studiu în mai multe limbi, cum ar fi engleză, germană, franceză sau maghiară.

De ce aleg studenții Clujul

Oportunitățile și experiențele vaste pe care ți le oferă acest oraș sunt pe lista de motive pentru care Clujul este în topul alegerilor studenților.

Viața de zi, dar mai ales viața de noapte, cu localurile și terasele pline și atmosfera party-urilor de la final de săptămână îi cucerește pe cei mai mulți studenți.

Dar și pentru cei care preferă liniștea pentru a se relaxa, parcurile, lacurile și împrejurimile pline de verdeață ale Clujului le sunt puse la dispoziție.

Universitățile clujene au realizat clipuri inedite de promovare

Proiectul realizat de cele șase universități publice din Cluj-Napoca – Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Artă și Design, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” – este doar primul dintr-un șir de proiecte comune care vizează promovarea Clujului universitar.

Citește și:
Noul an universitar începe luni, 26 septembrie. Sistemul în care studenții vor merge la cursuri
Noul an universitar începe luni, 26 septembrie. Sistemul în care studenții vor merge la cursuri
Mulți studenți se reîntorc la cursuri începând de luni, 26 septembrie. Anul acesta, universităţile sunt cele care pot să decidă dacă vor sau nu să facă jumătate din cursuri online....
Incendiu puternic în Ferentari. Ard patru case. Pompierii intervin cu 13 autospeciale VIDEO
Incendiu puternic în Ferentari. Ard patru case. Pompierii intervin cu 13 autospeciale VIDEO
Un incendiu puternic s-a produs duminică seara în cartierul Ferentari din Capitală pe strada Frt. Ilie Gurita. UPDATE ora 22.00 Incendiul a fost localizat. Potrivit ISUBIF, nu au fost...