Întrebarea care intrigă Vestul: Motivul neștiut pentru care Rusia nu este urâtă de publicul non-occidental

Joi, 23 Februarie 2023, ora 07:05
3626 citiri
Întrebarea care intrigă Vestul: Motivul neștiut pentru care Rusia nu este urâtă de publicul non-occidental
Întâlnire între Xi, Putin și Modi FOTO: FT

În urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA, experții americani s-au întrebat cu nedumerire: „De ce ne urăsc (teroriștii)?” La un an de la începutul războiul lui Vladimir Putin din Ucraina, a început să se contureze o variantă la această întrebare: „De ce nu-i urăsc (pe ruși)”, oamenii din țările non-occidentale?

Indiferența unor țări față de agresiunea lui Putin din Ucraina i-a lăsat perplecși pe analiștii occidentali. Reticența guvernelor non-occidentale de a impune sancțiuni Moscovei poate fi ușor explicată prin interesele lor economice, potrivit Financial Times.

Dar cum putem explica de ce publicul non-occidental nu simte mai multă indignare morală față de agresiunea directă a Kremlinului? Un nou studiu realizat de United West, ”Divided by the Rest” (Divizați de restul), dezvăluie că războiul și eșecurile militare rusești nu au forțat oamenii din multe țări non-occidentale să-și degradeze opinia despre Rusia sau să pună la îndoială puterea ei relativă.

O super putere mondială, cea mai vulnerabilă țară din lume: Ce dezastre o vor lovi VIDEO

Rusia este văzută fie ca un „aliat”, fie ca un „partener” de 79% dintre oamenii din China (nu este surprinzător). Dar același lucru este valabil pentru 80% dintre indieni și 69% dintre turci. Mai mult, aproximativ trei sferturi dintre respondenții din fiecare dintre aceste țări cred că Rusia este fie mai puternică, fie cel puțin la fel de puternică, așa cum o percepeau ei înainte de război.

Și, în timp ce o mulțime de americani și europeni doresc ca Ucraina să câștige, chiar dacă aceasta înseamnă un război mai lung și dificultăți economice pentru ei înșiși, majoritatea chinezilor, indienilor și turcilor care și-au exprimat o opinie au spus că ar prefera ca războiul să se oprească cât mai curând posibil, chiar dacă asta înseamnă că Ucraina renunță la o parte din teritoriul său. Ei văd sprijinul occidental pentru Kiev ca fiind motivat de alte motive decât protecția integrității teritoriale a Ucrainei sau democrația acesteia.

Sprijinul occidental pentru Ucraina, în special livrarea de arme avansate, a făcut ca națiunile non-occidentale să accepte mai ușor narațiunea Kremlinului despre conflict ca un proxy pentru confruntarea dintre Rusia și Occident.

Coșmarul lui Putin devine realitate: Prima țară din lume care îi livrează o super armă Ucrainei, ce poate învinge Rusia VIDEO

Confruntați cu astfel de atitudini publice, analiștii occidentali deplâng de obicei efectul coroziv al propagandei rusești și moștenirile colonialismului. Dar mult mai important este că europenii văd războiul ca o întoarcere la polarizarea stilului Războiului Rece dintre cele două blocuri antagonice, în timp ce alții tind să creadă că lumea se fragmentează în mai multe centre de putere. În cuvintele unui fost diplomat indian înalt, pentru mulți din afara vestului „războiul din Ucraina este despre viitorul Europei, nu despre viitorul ordinii mondiale”.

Deși Putin și propagandiștii săi ar putea fi ușurați de modul în care societățile non-occidentale privesc ceea ce se întâmplă în Ucraina, întrebarea „de ce nu-i urăsc (pe ruși)? ”are și un răspuns care este mai puțin măgulitor pentru Moscova”.

Țările în curs de dezvoltare nu sunt revoltate de agresiunea lui Putin, deoarece Rusia a încetat să fie văzută ca o superputere globală. Pentru țări precum India și Turcia, Rusia a devenit ca ei, așa că nu trebuie să se teamă de asta. Privilegiul obișnuit al puterilor regionale este de a nu fi urât în afara regiunii lor; Moscova se bucură acum de acest privilegiu.

Războiul din spatele ușilor închise: Ucraina a creat armata secretă care să învingă Rusia

Uniunea Sovietică a fost o superputere ideologică. Acum că Moscova este doar o „mare putere de mijloc” dintre multele de pe glob, războaiele Rusiei se amestecă în toate celelalte conflicte din întreaga lume – ele își iau locul alături de violența din Siria, Libia, Etiopia și Myanmar.

Războiul din Ucraina nu este un punct de cotitură în imaginația non-occidentală. Așadar răspunsul la întrebarea „De ce nu-i urăsc (pe ruși)?” este simplu. Pentru că Rusia nu mai este suficient de importantă în lume pentru a o urî.

Eveniment Quarterly Report

Varșovia face un pariu politic riscant privind Ucraina. Calculele electorale ale partidului Lege și Justiție dau apă la moară Kremlinului
Varșovia face un pariu politic riscant privind Ucraina. Calculele electorale ale partidului Lege și Justiție dau apă la moară Kremlinului
În lupta sa pentru voturi pentru a rămâne la guvernare după alegerile generale de luna viitoare, Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia riscă să compromită alianța cu Ucraina, scrie...
De ce se temea nu a scăpat. Înmulțirea provocărilor diplomatice pentru Volodimir Zelenski
De ce se temea nu a scăpat. Înmulțirea provocărilor diplomatice pentru Volodimir Zelenski
Deziluzia și nerăbdarea cresc în unele părți, o reflectare a progresului militar mai lent decât s-a sperat al Ucrainei împotriva liniilor defensive ale Rusiei. Președintele Volodimir...
#studiu Rusia, #Rusia, #Rusia razboi, #tari prietene, #Rusia Occident, #china rusia, #Rusia India, #Rusia Turcia , #stiri internationale