Studiul care revoluționează lupta cu cancerul de prostată. Sute de mii de bărbați ar urma să intre în program

Sambata, 14 Septembrie 2024, ora 16:49
3865 citiri
Studiul care revoluționează lupta cu cancerul de prostată. Sute de mii de bărbați ar urma să intre în program
Foto: Unsplash

Un studiu de screening de 42 de milioane de lire, care vizează revoluționarea tratamentului cancerului de prostată, a fost lansat în Marea Britanie. Mii de bărbați vor fi implicați în faza sa inițială, care va începe în câteva luni.

Câteva sute de mii de voluntari ar putea fi recrutați pe măsură ce programul progresează în următorii ani, spun organizatorii procesului, scrie The Guardian.

Studiul, cunoscut sub numele de Transform, a fost finanțat de Prostate Cancer UK cu sprijin semnificativ din partea Institutului Național de Cercetare pentru Sănătate și Îngrijire (NIHR), Movember și alți câțiva parteneri și a fost înființat deoarece afecțiunea a rămas o problemă de sănătate insolubilă în Marea Britanie de zeci de ani.

Unul din opt bărbați suferă de cancer de prostată

Unul din opt bărbați suferă de cancer de prostată în Marea Britanie și aproximativ 12.000 mor în fiecare an.

Cu toate acestea, nu există un serviciu de screening disponibil pentru a identifica stadiile incipiente ale bolii, care pot fi tratate. Simptomele, de regulă, nu apar până când cancerul s-a răspândit și a devenit incurabil.

„Scopul Transform este simplu”, a spus dr. Matthew Hobbs, directorul de cercetare pentru Cancerul de Prostată Marea Britanie. „Vrem să găsim cele mai eficiente și mai puțin dăunătoare metode pentru a depista cancerul de prostată la populația adultă de sex masculin din Marea Britanie și pentru a detecta boala în stadiile incipiente.”

Prostata, o glandă care se găsește numai la bărbați, are dimensiunea unei nuci și produce lichid care protejează tubul care transportă urina și spermatozoizii din organism. Când cancerele se dezvoltă acolo, ele pot rămâne fără efect vizibil. Numai atunci când aceste celule canceroase se răspândesc în unele cazuri în restul corpului declanșează boala.

În Marea Britanie, peste 52.000 de bărbați sunt diagnosticați anual cu cancer de prostată, aproximativ 140 pe zi. În total, aproximativ 490.000 de bărbați sunt afectați de această afecțiune.

În trecut, cazurile au fost identificate prin detectarea unei substanțe chimice cunoscute sub numele de antigen specific prostatei sau PSA, în sângele unui bărbat. Celor cu niveluri crescute li se pot oferi apoi biopsii în care țesutul din prostată este îndepărtat prin introducerea unui ac prin rect.

„Problema este că un nivel ridicat de PSA în sânge nu înseamnă neapărat că un bărbat are cancer de prostată”, a adăugat Hobbs. „În plus, celulele canceroase dintr-o prostată nu se răspândesc neapărat în jurul corpului în fiecare caz. Ele pot rămâne latente.

„Aceasta înseamnă că biopsiile pot fi uneori efectuate în mod inutil, ceea ce este o problemă deoarece poate fi dureroasă și uneori duce la infecții și, uneori, la sepsis.”

Drept urmare, Comitetul Național de Screening din Marea Britanie, care consiliază guvernul cu privire la programele de testare a sănătății, a refuzat să dea aprobarea unui program național pentru prostată, pe motiv că ar face mai mult rău decât bine.

Scopul Transform – unul dintre cele mai mari studii de cercetare medicală lansate în Regatul Unit în ultimii ani și a cărui finanțare include 16 milioane de lire sterline de la guvern – este de a remedia acest lucru prin identificarea unor modalități mai bune de screening pentru cancerul de prostată.

Tehnicile nou dezvoltate, cum ar fi scanările RMN care pot identifica prostatele afectate în loc să se bazeze exclusiv pe testele PSA pentru a determina pe cine să biopsieze sau nu, vor fi testate ca alternativă la biopsii. În plus, noi teste genetice vor fi folosite pentru a evidenția pe cei care ar putea prezenta un risc crescut de a face afecțiune din cauza susceptibilităților moștenite.

„Nu există nicio genă majoră care să expună un bărbat la un risc mult mai mare de cancer de prostată, dar există aproximativ 400 care, în combinație, cresc șansele ca bărbatul să fie afectat”, a spus Hobbs. „Putem folosi acest panou de gene pentru a testa pentru a vedea dacă îi pot identifica pe cei care prezintă un risc ridicat. Acest lucru ar putea face apoi parte din viitoarele programe de screening.”

O altă problemă pentru cei care se confruntă cu această afecțiune este răspunsul celor mai expuși riscului bolii. Bărbații de culoare au de două ori mai multe șanse de a face cancer de prostată, dar sunt mult mai puțin probabil să se prezinte pentru testare.

În încercările de a stabili dacă un program național de screening era viabil, bărbații de culoare au fost mult mai puțin dispuși decât bărbații albi să răspundă la solicitările de înscriere.

Vitaminele și suplimentele alimentare, „sport național”. Pentru ce „probleme” administrează românii comprimatele
Vitaminele și suplimentele alimentare, „sport național”. Pentru ce „probleme” administrează românii comprimatele
Un procent de 94% dintre români au consumat, în ultimele 12 luni, vitamine, minerale şi suplimente alimentare, dintre care 45% în mod frecvent şi 49% ocazional, potrivit unui studiu derulat de...
Căzăturile traumatice pot crește riscul de demență la vârstnici. Ce arată datele unui nou studiu din Statele Unite
Căzăturile traumatice pot crește riscul de demență la vârstnici. Ce arată datele unui nou studiu din Statele Unite
Persoanele în vârstă care au suferit căzături traumatice sunt mai predispuse să dezvolte demenţă în decurs de un an de la accident, comparativ cu persoanele de aceeaşi vârstă care au...
#studiu, #cancer prostata cauze, #preventie , #stiri sanatate
  1. O văduvă a mâncat, de ciudă, cenușa soțului decedat, apoi a scris o carte. ”Mă simt mai bine și mai puternică decât înainte” VIDEO
  2. Chef Petrișor Tănase a dezvăluit rețeta specială de sarmale. A folosit-o la nunta Monicăi Bîrlădeanu
  3. Povestea mai puțin știută a construirii castelului Peleș. Cum s-a decis Carol I să ridice minunea arhitecturală
  4. Horoscop zilnic. Marți, 8 octombrie. Zodia care primește o declarație de dragoste
  5. Bancul zilei: Ce a luat o femeie de mâncare
  6. Care este cel mai sănătos pește pe care să îl mănânci: patru tipuri recomandate de dieteticieni. Ce ar trebui să eviți
  7. Cum a învățat o tânără să nu mai cumpere lucruri inutile: "Am vândut aproape tot ce aveam"
  8. Un tânăr explică de ce nu mai iese la întâlniri. "Sunt probabil cele mai scumpe lucruri"
  9. Vrei să dormi doar 5 ore și să fii odihnit? Iată ce trebuie să faci
  10. Cine e bucătarul care a gătit la nunta Monicăi Bîrlădeanu: „Le-am spus că nu vor fi orice fel de sarmale”. Cunoscutul chef a dezvăluit „secretele" din meniu VIDEO