Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat

Duminica, 29 Ianuarie 2023, ora 23:46
5214 citiri
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
20 de deputați încalcă Regulamentul de aproape doi ani de zile FOTO Facebook / Camera Deputaților

Deși Regulamentul Camerei Deputaților le cere aleșilor să-și depună CV-ul odată ce au fost aleși, 20 dintre aceștia încă îl țin ascuns. De cealaltă parte, la Senat, unde regula ține mai degrabă de moralitate, 16 senatori nu și-au publicat studiile.

Cu toate că acesta este al treilea an de mandat, mai mulți parlamentari, cei mai mulți de la partidele puterii, au picat testul transparenței și nu și-au publicat CV-ul pe site.

Liberalii au de departe cei mai mulți parlamentari fără CV-uri publice, mai exact 11 deputați și 9 senatori. Ba mai mult, unul dintre ei chiar și-a retras CV-ul după ce inițial l-a publicat pe site-ul Camerei Deputaților. Este vorba de fostul ministru al Digitalizării Florin Roman, care, în urma acuzațiilor de plagiat, a demisionat din funcția de ministru, dar și-a scos și studiile de pe site.

Alți liberali cu renume care nu respectă exercițiul transparenței sunt fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru, Liviu Brătescu (cercetător la Institutul de Istorie A.D. Xenopol din Iași, institut din cadrul Academiei Române), fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu și însuși premierul Nicolae Ciucă. Ultimii doi au fost la rândul lor implicați în scandaluri de plagiat. Ceilalți deputați care nu au CV-ul public sunt: Tudor Polak, Valentin-Ilie Făgărășan, Olivia-Diana Morar, Alexandru Popa, Gheorghe Pecingină, George-Cătălin Stâncă, Maria Stoian, Cosmin Șandru, Cristina-Agnes Vecerdi.

În cazul celorlalți senatori liberali fără CV public aceștia sunt Liviu Dumitru Voiculescu, Ciprian Pandea, Septimiu-Sebastian Bourceanu, Ion Iordache, Eugen Pîrvulescu și George Scarlat.

Pesediștii fără CV-uri

Și la PSD există mai mulți membri care nu și-au publicat CV-ul. Spre deosebire de liberali însă, la social-democrați se regăsesc doar cinci deputați și trei senatori. Aceștia sunt Radu-Mihai Cristescu, Laurențiu-Daniel Marin, Radu Mihai Popa, Paul Stancu și Irinel Ioan Stativa, în cazul deputaților, și Ion Mocioalcă, Eusebiu-Manea Pistru și Maricel Popa în cazul senatorilor.

Al treilea partid din coaliția de guvernare, UDMR, are și el doi senatori care încă nu și-au publicat CV-ul: Turos Lorand și Levente Novak. În cazul minorităților deputații care nu și-au publicat CV-urile sunt Ognean Crîstici, Varol Amet și Silviu Feodor.

Ultimii parlamentari care refuză transparența sunt senatorii neafiliați Ovidiu Iosif Florean (Forța Dreptei), Diana Șoșoacă (S.O.S România) și deputatul Mihai Ioan Lască (ex AUR).

Deși în Regulamentul de la Senat nu le cere exact parlamentarilor să-și publice CV-ul, reprezentând o chestiune de transparență și moralitate, în cazul deputaților aceștia sunt obligați ca urmare a unui proiect de hotărâre adoptat în iunie 2021.

"În condiţiile alin. (1) şi (2), deputaţii depun odată cu declaraţia de avere şi de interese, la secretarul general al Camerei Deputaţilor, un curriculum vitae. Acesta se publică pe site-ul Camerei la secţiunea de prezentare a fiecărui deputat", se precizează în proiectul adoptat.

De când a fost adoptată hotărârea, numărul parlamentarilor care și-au depus CV-ul a crescut. Mai exact, în decembrie 2021, numărul senatorilor și deputaților care nu aveau CV-ul publicat pe site-ul Parlamentului era de 84.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sturii parlamentari, #studii deputati, #CV parlamentari, #cv senatori , #parlament