Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”

Joi, 20 Iunie 2024, ora 14:17
4756 citiri
Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”
Imagine generica a unui sturion FOTO / Pixabay

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat, joi, 20 iunie, la Tulcea, că a fost informat despre faptul că într-un proiect de cercetare şi monitorizare a sturionilor majoritatea exemplarelor sunt masculi şi există suspiciunea că femelele ar fi fost braconate.

„E un lucru nedovedit”, a explicat Fechet, precizând, însă, că acest aspect ar trebui clarificat.

”Am primit această informaţie şi eu (...) Nu vreau să fac acuzaţii pe care nu le pot dovedi, dar concluzia unor specialişti (...) este că acele exemplare de femelă să fi fost braconate pentru icre negre”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul a explicat că masculii ”se pare că au fost mai norocoşi puţin pentru că au fost microcipaţi şi eliberaţi înapoi în Dunăre”.

”E o suspiciune pe care o avem şi ţin să clarific faptul că e un lucru nedovedit acesta, dar pe care cu siguranţă alături de colegii de la biodiversitate şi cu alţi colegi specialişti cred că ar trebui să-l clarificăm”, a adăugat ministrul.

Mircea Fechet a anunţat că mai are ”o problemă” cu institutul respectiv: ”Cu cei de la Institutul la care vă referiţi mai am o problemă că şi-au cumpărat şi patru limuzine Mercedes GLE dacă mi-amintesc bine modelul de limuzină, în legătură cu care le-am comunicat public, o fac şi aici (...) eu personal nu le voi deconta. Eu nu cred că atunci când vrei să faci cercetare pe banii europeni poţi să-ţi cumperi în acelaşi timp şi limuzină. Cred că sunt două activităţi care ar trebui separate. Cine vrea limuzină ar trebui să-şi ia din buget propriu nu din banii ministerului”.

Braconarea femelelor -sturion nu ar fi o „noutate” în România

De-a lungul timpului au circulat informaţii cu privire la faptul că braconarea femelelor de sturion este o problemă în România.

Potrivit www.wwf.ro, apăruţi în urmă cu 200 de milioane de ani, sturionii sunt peşti migratori străvechi aflaţi astăzi în pragul dispariţiei.

”Cu toate că au supravieţuit chiar şi dinozaurilor, sturionii sunt în prezent unele dintre cele mai ameninţate animale de pe lista roşie a speciilor pe cale de dispariţie a IUCN. Până în secolul al XIX-lea, sturioni giganţi migrau pe Dunăre până în Germania şi erau o importantă sursă de trai pentru numeroase comunităţi de pescari. Astăzi, cinci din cele şase specii native Dunării se află pe lista animalelor grav ameninţate. Pescuitul ilegal – în principal pentru caviar – este cea mai mare ameninţare directă împotriva sturionulor de Dunăre. Acesteia i se adaugă pierderea habitatelor şi întreruperea migrării către zonele de reproducere, care sunt ameninţări în plus la adresa supravieţuirii sturionulor”, a transmis organizaţia.

Ministrul Mediului consideră că legea care permite împușcarea urșilor nu este suficientă. "S-ar putea să nu rezolvăm problemele pe care astăzi le avem"
Ministrul Mediului consideră că legea care permite împușcarea urșilor nu este suficientă. "S-ar putea să nu rezolvăm problemele pe care astăzi le avem"
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, este de părere că noua lege care permite împuşcarea preventivă a 426 de exemplare de urs în 2024 şi 2025 şi a 55 de exemplare pe an la nivel de...
Joe Biden are Covid și s-a izolat. Pentru prima dată vorbește despre condițiile retragerii candidaturii sale
Joe Biden are Covid și s-a izolat. Pentru prima dată vorbește despre condițiile retragerii candidaturii sale
Preşedintele american Joe Biden, care a fost testat pozitiv la Covid-19, a declarat miercuri că se simte "bine", însă acest nou anunţ riscă să alimenteze îngrijorările legate de vârsta...
#sturion, #femele, #mediu, #ministrul Mediului , #stiri sociale
  1. Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei
  2. Capacitatea de a intimida Occidentul, cea mai eficientă armă a lui Putin. Analiza Atlantic Council
  3. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  4. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei
  5. Cum sunt fraudate concursurile de angajare la stat. Un fost ministru rupe tăcerea. Românii, furați de „stăpânii" instituțiilor publice
  6. Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO
  7. Descoperire neașteptată despre un lucru făcut zilnic: Nu faci cancer, boli de inimă și ai mintea limpede
  8. Ucraina dă cu capul de 6 provocări majore. Putin schimbă și mizează pe o tactică ciudată
  9. Cum sunt recrutați și pregătiți agenții Secret Service în SUA. Alte scandaluri care au vizat agenția
  10. Coldea a depus plângere penală împotriva denunțătorului său. Hideg spune că fostul general SRI încearcă să-l intimideze