Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”

Joi, 20 Iunie 2024, ora 14:17
4756 citiri
Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”
Imagine generica a unui sturion FOTO / Pixabay

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat, joi, 20 iunie, la Tulcea, că a fost informat despre faptul că într-un proiect de cercetare şi monitorizare a sturionilor majoritatea exemplarelor sunt masculi şi există suspiciunea că femelele ar fi fost braconate.

„E un lucru nedovedit”, a explicat Fechet, precizând, însă, că acest aspect ar trebui clarificat.

”Am primit această informaţie şi eu (...) Nu vreau să fac acuzaţii pe care nu le pot dovedi, dar concluzia unor specialişti (...) este că acele exemplare de femelă să fi fost braconate pentru icre negre”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul a explicat că masculii ”se pare că au fost mai norocoşi puţin pentru că au fost microcipaţi şi eliberaţi înapoi în Dunăre”.

”E o suspiciune pe care o avem şi ţin să clarific faptul că e un lucru nedovedit acesta, dar pe care cu siguranţă alături de colegii de la biodiversitate şi cu alţi colegi specialişti cred că ar trebui să-l clarificăm”, a adăugat ministrul.

Mircea Fechet a anunţat că mai are ”o problemă” cu institutul respectiv: ”Cu cei de la Institutul la care vă referiţi mai am o problemă că şi-au cumpărat şi patru limuzine Mercedes GLE dacă mi-amintesc bine modelul de limuzină, în legătură cu care le-am comunicat public, o fac şi aici (...) eu personal nu le voi deconta. Eu nu cred că atunci când vrei să faci cercetare pe banii europeni poţi să-ţi cumperi în acelaşi timp şi limuzină. Cred că sunt două activităţi care ar trebui separate. Cine vrea limuzină ar trebui să-şi ia din buget propriu nu din banii ministerului”.

Braconarea femelelor -sturion nu ar fi o „noutate” în România

De-a lungul timpului au circulat informaţii cu privire la faptul că braconarea femelelor de sturion este o problemă în România.

Potrivit www.wwf.ro, apăruţi în urmă cu 200 de milioane de ani, sturionii sunt peşti migratori străvechi aflaţi astăzi în pragul dispariţiei.

”Cu toate că au supravieţuit chiar şi dinozaurilor, sturionii sunt în prezent unele dintre cele mai ameninţate animale de pe lista roşie a speciilor pe cale de dispariţie a IUCN. Până în secolul al XIX-lea, sturioni giganţi migrau pe Dunăre până în Germania şi erau o importantă sursă de trai pentru numeroase comunităţi de pescari. Astăzi, cinci din cele şase specii native Dunării se află pe lista animalelor grav ameninţate. Pescuitul ilegal – în principal pentru caviar – este cea mai mare ameninţare directă împotriva sturionulor de Dunăre. Acesteia i se adaugă pierderea habitatelor şi întreruperea migrării către zonele de reproducere, care sunt ameninţări în plus la adresa supravieţuirii sturionulor”, a transmis organizaţia.

Ministrul Mediului consideră că legea care permite împușcarea urșilor nu este suficientă. "S-ar putea să nu rezolvăm problemele pe care astăzi le avem"
Ministrul Mediului consideră că legea care permite împușcarea urșilor nu este suficientă. "S-ar putea să nu rezolvăm problemele pe care astăzi le avem"
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, este de părere că noua lege care permite împuşcarea preventivă a 426 de exemplare de urs în 2024 şi 2025 şi a 55 de exemplare pe an la nivel de...
Reacția lui Ciucă după ce premierul Ciolacu a spus că s-a dus până la Washington să-și anunțe candidatura. "E foarte bine!"
Reacția lui Ciucă după ce premierul Ciolacu a spus că s-a dus până la Washington să-și anunțe candidatura. "E foarte bine!"
Coaliția PSD PNL scârțâie din ce în ce mai tare, deși mai sunt câteva luni până la alegerile prezidențiale. Fotoliul de la Cotroceni atrage ca un magnet, iar președinții celor două...
#sturion, #femele, #mediu, #ministrul Mediului , #stiri sociale
  1. Submarinele nucleare americane ies la suprafață în curtea din spate a Chinei
  2. Pericolul care pândește în Marea Neagră. Avertismentul autorităților FOTO
  3. Accident tragic, după ce un autocar s-a răsturnat. 17 pasageri au murit, iar alţi 34 au fost grav răniţi
  4. Cât de eficientă este strategia statelor europene de a boicota președinția Ungariei și cum se poate întoarce împotriva UE un succes al lui Trump
  5. Copil accidentat grav pe un traseu de mountain-bike din staţiunea Azuga. A fost dus de urgență cu elicopterul la spital
  6. Regele Charles a înnobilat o capră. Ce are atât de special animalul și cu ce a fost spălat înainte de întâlnirea cu Majestatea Sa
  7. Scandal în Țara Galilor. Premierul a demisionat. Ce acuzații i se aduc după patru luni de la alegeri
  8. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber
  9. Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
  10. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO