Frâna pregătită de americani pentru Ucraina: Zelenski își pierde cecul în alb al SUA

Joi, 16 Februarie 2023, ora 10:53
6886 citiri
Frâna pregătită de americani pentru Ucraina: Zelenski își pierde cecul în alb al SUA
Zelenski și Biden în timpul întâlnirii de la Washington FOTO: Newsweek

Secretarul Apărării Lloyd Austin a reafirmat marți, 14 februarie, angajamentul Statelor Unite față de Ucraina. Vorbind la reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare privind Ucraina de la Bruxelles, el a spus că SUA și aliații Kievului „continuă să lucreze împreună pentru a oferi Ucrainei capacități complete credibile”.

Însă, pe de altă parte Institutul pentru Studiul Războiului susține că ”mai mulți parlamentari americani au declarat în privat că ajutorul de securitate pentru Ucraina este limitat”, ceea ce înseamnă că Volodimir Zelenski și-ar putea pierde cecul în alb privind sprijinul militar nelimitat al Washingtonului.

Cu o zi înainte, s-a comunicat că administrația Biden se pregătește să anunțe un alt pachet de ajutor destinat Ucrainei. Potrivit The Washington Post, o altă tranșă de „asistență militară importantă” este de așteptat să fie dezvăluită în cursul săptămânii viitoare, scrie Newsweek.

„Vom continua să încercăm să-i convingem [pe liderii Ucrainei] că nu putem face orice și totul pentru totdeauna”, a declarat un oficial înalt al administrației pentru ziarul citat.

Secretul unui oraș din Turcia lovit de cutremure: Niciun mort și nicio casă prăbușită VIDEO

Iar think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului din SUA a remarcat că oficialii americani au „semnalizat în mod privat Ucrainei că ajutorul de securitate pentru Kiev este limitat”.

Cu toate acestea, Austin a descris Kievul ca fiind într-un moment critic în efortul de război, cu prima aniversare a invaziei apropiindu-se cu pași repezi.

„Ucraina are cerințe urgente pentru a o ajuta să facă față acestui moment crucial în cursul războiului”, a spus el marți.

Vorbind în discursul său de seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că „viteza este esențială”, inclusiv în „îndeplinirea deciziilor [și] livrărilor de livrare”.

În momentul de față, sprijinul bipartizan pentru sprijinirea financiară de către SUA a Ucrainei „rămâne destul de solid”, potrivit Rob Singh, profesor de politică la Birkbeck, Universitatea din Londra, Marea Britanie.

Semnal de alarmă tras de experți: Un dezastru de proporții biblice va lovi 1 miliard de oameni VIDEO

De asemenea, este probabil că parlamentarii vor continua să aprobe pachetele de sprijin pentru Ucraina dacă o ofensivă rusă anticipată „provocă și mai mulți morți și distrugeri”, a spus el.

Cu toate acestea, există și o creștere a numărului de republicani care cred că SUA oferă Ucrainei prea mult ajutor, a declarat Singh. Mulți congresmeni republicani încă mai susțin trimiterea de ajutoare, dar un „grup mic, dar important, de naționaliști populiști sunt mult mai sceptici”.

La începutul acestei luni, republicanul din Florida, Matt Gaetz, din Camera Reprezentanților a prezentat o „Rezoluție privind oboseala din Ucraina”, în care a cerut încetarea ajutorului militar și financiar trimis Ucrainei, precum și un acord de pace.

#SUA ajutor Ucraina, #SUA Ucraina, #zelenski biden, #Ucraina SUA, #Ucraina ajutor militar SUA, #Ucraina arme SUA , #Razboi Ucraina