Harris îl învinge pe Trump în dezbatere, dar nu există nicio garanție că acest lucru va influența alegerile ANALIZĂ

Miercuri, 11 Septembrie 2024, ora 21:29
2146 citiri
Harris îl învinge pe Trump în dezbatere, dar nu există nicio garanție că acest lucru va influența alegerile ANALIZĂ
Kamala Harris și Donald Trump în timpul dezbaterii televizate FOTO: Captură video/YouTube/ABC News

Donald Trump a învins-o pe Kamala Harris la o tragere la sorți virtuală înainte de dezbaterea lor prezidențială, dar asta este tot ce a câștigat.

Din primele momente, marți seară, când vicepreședintele s-a apropiat de podiumul lui Trump și aproape l-a forțat să îi strângă mâna, ea a dictat termenii confruntării lor critice cu exact opt săptămâni înainte de ziua alegerilor, arată o analiză CNN.

Din punctul de vedere al lui Harris, seara cu greu ar fi putut decurge mai bine.

Ea a părut energică și plină de o viziune pozitivă de viitor. Trump a răbufnit și a criticat America ca fiind o națiune falimentară și părea să nu fie în apele sale. Vicepreședintele, care uneori a avut dificultăți în situații spontane, a oferit cea mai impunătoare performanță din cariera sa politică. Trump, care a început dezbaterea prezicând că va demonstra maxima campionului de box Mike Tyson conform căreia „toată lumea are un plan până când primește un pumn în gură”, a fost el însuși uimit de mai multe lovituri și a primit puține în schimb.

Într-un moment în care aproape o treime dintre alegători au sugerat într-un sondaj recent că doresc să afle mai multe despre Harris, performanța vicepreședintelui a părut mai degrabă de natură să îi extindă coaliția. Trump, între timp, nu a depus prea multe eforturi pentru a schimba percepția despre intențiile sale distopice în rândul alegătorilor din statele cheie care vor decide alegerile. De multe ori a părut că și-ar fi dorit să fie încă în dezbatere cu rivalul său de odinioară, președintele Joe Biden.

Victoriile în dezbateri nu se traduc întotdeauna în victorii în alegeri

Adesea durează zile sau săptămâni pentru ca o dezbatere prezidențială să se infiltreze adânc în electorat și pentru ca impresiile durabile să se stabilească. Candidații care triumfă pe scena dezbaterilor nu câștigă întotdeauna alegerile. Atât Trump, în 2016, cât și președintele George W. Bush, în 2004, au fost considerați perdanți la dezbateri, dar au câștigat Casa Albă, susține CNN.

În timp ce democrații au fost euforici după performanța lui Harris, partizanii judecă adesea o dezbatere pe baza propriilor preferințe politice. Chiar dacă pierde teren după dezbatere, Trump a avut mult timp avantajul în ceea ce privește cele mai importante două probleme din alegeri - economia și imigrația. Având în vedere că mulți alegători încă așteaptă beneficiile revenirii economice post-pandemice, nu este sigur că vreo dezbatere va fi un factor decisiv în votul lor. Iar mesajele întunecate ale lui Trump privind imigrația și criminalitatea ar putea fi hiperbolice, dar s-au dovedit a fi puternice în trecut. De asemenea, există întotdeauna șansa ca evenimente neprevăzute din țară sau din străinătate în următoarele două luni să încline balanța.

Deși este prea devreme pentru a spune dacă performanța puternică a lui Harris se va traduce într-un nou impuls, campania sa este optimistă că și-a îmbunătățit șansele în rândul celor 200 000 de alegători indeciși care vor decide următoarele alegeri într-o mână de state.

Harris a întins capcana, Trump a căzut în ea

Harris nu a pierdut timpul să-și bifeze obiectivele marți seara.

Ea s-a adresat direct telespectatorilor de acasă, promițând să ușureze povara americanilor care muncesc și se luptă cu prețurile mari la alimente și locuințe. L-a ironizat pe Trump și l-a făcut slab. Și, uimitor, el a căzut în capcană de fiecare dată, cu izbucniri furioase care au alimentat afirmațiile ei că el nu este potrivit pentru un nou mandat și că țara are o șansă să scape de haosul său. Pregătirea sa profundă a dat roade, deoarece a evitat erorile care-i amenințau campania.

În mod fundamental, Harris a validat decizia democraților de a renunța la Biden ca nominalizat, efectuând demontarea criminalistică a caracterului, politicilor și moștenirii lui Trump, și depășind dezbaterea dezastruoasă din iunie, a lui Biden, care i-a pus capăt campaniei de realegere.

Sondaj CNN: Kamala Harris a câștigat „în majoritate covârșitoare” dezbaterea cu Trump

Alegătorii americani înregistrați care au urmărit dezbaterea Kamala Harris - Donald Trump au spus, în proporție de 63% la 37%, că Harris a avut o prestație mai bună, potrivit unui sondaj realizat de CNN. Și participanții la un panel organizat de Fox News, post care susține în mod tradițional candidații republicani, au indicat-o în majoritate pe Kamala Harris ca învingătoare a dezbaterii.

Înainte de dezbatere, aceiași alegători consultați de CNN anticipau în proporții egale (50% - 50%) că Harris, respectiv Trump vor avea o prestație mai bună. După dezbatere, un procentaj de 63% dintre cei care au urmărit confruntarea prezidențială de la ABC News au declarat pentru CNN că Harris a câștigat. „Cine a câștigat dezbaterea? Cifra generală aici, în majoritate covârșitoare, Kamala Harris”, a declarat David Chalian, directorul politic al CNN. „63%, vedeți acolo pe ecran, spun că Kamala Harris a câștigat dezbaterea, doar 37% spun că Donald Trump a câștigat dezbaterea, ceea ce este destul de diferit de așteptările acestui grup de observatori ai dezbaterii în acest sondaj. Am întrebat oamenii înainte de dezbatere: «Cine vă așteptați să câștige dezbaterea?». Ei bine, a fost 50-50. 50% se așteptau ca Harris, 50% se așteptau ca Trump să câștige dezbaterea. Asta a fost înainte de dezbatere și tocmai v-am arătat unde s-a ajuns după aceea. 63% la 37%”, a mai arătat Chalian.

„Aceasta este o inversare completă față de ceea ce am văzut în iunie. Comparați aceste cifre cu Biden. În iunie, vedeți că a fost 67% la 33%. Două treimi credeau că Trump a câștigat, doar o treime credeau că Biden a câștigat. O inversare completă în doar câteva luni”, a mai remarcat jurnalistul CNN.

Sondajul CNN a fost realizat prin mesaj text cu 605 alegători americani înregistrați, care au declarat că au urmărit dezbaterea de marți, iar rezultatele sondajului sunt reprezentative doar pentru opiniile celor care au urmărit dezbaterea.

De ce Elon Musk face campanie pentru Trump. Ce interese de afaceri are șeful Tesla și SpaceX
De ce Elon Musk face campanie pentru Trump. Ce interese de afaceri are șeful Tesla și SpaceX
La alegerile precedente americane, Elon Musk a votat pentru democrații Barack Obama, Hillary Clinton și Joe Biden. De ce dă acum milioane de dolari campaniei republicanului Donald Trump?...
Biden, suspectat că sabotează campania prezidențială a Kamalei Harris după ce a fost forțat să renunțe la candidatură
Biden, suspectat că sabotează campania prezidențială a Kamalei Harris după ce a fost forțat să renunțe la candidatură
Președintele Biden este atât de supărat că a fost forțat să renunțe la candidatura sa pentru realegere de către membrii de vârf ai propriului partid, încât sabotează în mod deliberat...
#SUA alegeri prezidentiale, #dezbatere tb, #Donald Trump, #Kamala Harris , #alegeri SUA
  1. Șapte românce au obținut mandate în administrațiile locale după alegerile din Belgia. Circa 100 de români ar fi candidat în întreaga țară
  2. Coreea de Nord a aruncat în aer drumuri și căi ferate din zona graniței cu Coreea de Sud. S-au tras focuri de avertisment VIDEO
  3. Impact violent între un autobuz plin cu pasageri și o mașină. Cinci persoane au fost rănite. „Am auzit bubuitură”
  4. Vremea se răcește semnificativ în unele zone ale țării. Unde vor fi înregistrate precipitații
  5. Un bucătar român expulzat din Scoția pentru că a vrut să-și taie iubita pe față a fost prins după câteva zile de polițiștii scoțieni, beat la volan
  6. Jumătate dintre tinerii români vor să îşi schimbe aspectul, influenţaţi de reţelele sociale. Operațiile estetice, luate în calcul STUDIU
  7. Ce urmează pentru fostul ministru Nelu Tătaru, după ridicarea imunității."Nu am atins niciun ban, au fost niște provocări"
  8. Rapperul american P. Diddy, acuzat de abuz sexual în șase noi procese. Printre victime se află și un minor
  9. Romanul acuzat că spiona pentru Rusia a fost trimis în judecată pentru trădare. Ce pedeapsă poate să primească dacă este găsit vinovat
  10. „Legea fugarilor” va fi dezbătută de Curtea Constituțională, după ce a fost amânată de mai multe ori