Alegerile prezidențiale din SUA. Ce să urmărești în „Marea zi de marți” și de ce o consideră americanii importantă

Luni, 04 Martie 2024, ora 23:07
1871 citiri
Alegerile prezidențiale din SUA. Ce să urmărești în „Marea zi de marți” și de ce o consideră americanii importantă

Marți, 5 martie, este ziua din ciclul alegerilor primare prezidențiale americane în care votează cele mai multe state. Numărul exact variază în funcție de an, dar aproximativ o treime din toți delegații de la convențiile Partidului Republican, respectiv Democrat sunt câștigați în această zi.

Se numește "Super Tuesday" („Super marți“ sau „Marea zi de marți“) și este importantă chiar dacă nici președintele democrat Joe Biden, nici fostul președinte Donald Trump nu au avut de transpirat în acest an. Primarele de marți ar putea oferi ultima șansă pentru efortul quijotesc și lipsit de strălucire al fostului guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, de a-l provoca pe Trump pentru nominalizarea prezidențială republicană, notează CNN.

Termenul de „Super Tuesday” a intrat în vocabularul americanilor încă din anii ’70, dar făcea referire la ultimele grupări de alegeri primare, nu la primele. În anii ’80 însă statele și-au schimbat calendarul electoral, astfel că termenul a căpătat valența din prezent.

Schimbarea a fost determinată de statele din sud care, după pierderea alegerilor generale de către liberalul Walter Mondale în 1984, au vrut să aibă un cuvânt de spus suficient de devreme în procesul electoral.

Din 1988 încoace, câștigătorul din Super Tuesday, atât din tabăra republicană, cât și din cea democrată, a devenit candidatul respectivelor partide la alegerile prezidențiale.

Ce state votează?

Marți, 5 martie, vor avea loc alegeri în 15 state: Alabama, Alaska, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont și Virginia.

De asemenea, vom afla rezultatele competiției democrate din Iowa, care se desfășoară prin corespondență pe parcursul mai multor săptămâni.

Cât de important e anul acesta Super Tuesday?

Dacă Nikki Haley - singurul contracandidat republican al lui Donald Trump rămas în cursă - ar fi câștigat, în Carolina de Sud sau Michigan la sfârșitul lunii februarie, Super Tuesday ar fi fost crucială pentru tabăra republicană. Multe dintre statele care vor vota în Super Tuesday permit alegătorilor neafiliați să participe la primare, lucru care i-ar fi oferit o șansă lui Haley.

Dar după înfrângerile din Carolina de Sud și Michigan, Donald Trump se profilează drept candidatul care va câștiga nominalizarea republicanilor, chiar dacă momentan nu are încă numărul de delegați necesari.

Și în tabăra democrată lucrurile par a fi tranșate. Biden a obținut peste 95% din voturi în Carolina de Sud și peste 80% în Michigan. Acest lucru este însă normal pentru partidul al cărui candidat principal este președintele în exercițiu. Așadar, anul acesta Super Tuesday are o miză neobișnuit de mică.

Cum s-au descurcat Trump și Biden în Super marțea anterioară?

În 2016, Super Marțea a fost momentul în care Trump a preluat cu adevărat controlul asupra primarelor republicane. Trump a câștigat șapte din cele 11 competiții din acea zi, deși a pierdut cel mai mare premiu, Texas. A existat încă o cursă animată pentru delegați în 2016, spre deosebire de acest an, când Trump a câștigat aproape fiecare stat înainte de Super Tuesday și are un avans tot mai mare de delegați față de Haley.

În 2020, Biden a câștigat 10 din 14 state în Super Tuesday. El nu s-a confruntat cu o concurență serioasă din partea democraților în acest an și se așteaptă, așa cum este tradițional pentru titularii în funcție, să câștige fiecare competiție de marți.

Când se vor termina primarele?

Din punct de vedere tehnic, nu de Super Marți. Niciunul dintre candidați nu poate câștiga majoritatea delegaților decât mai târziu luna aceasta, ambii candidați probabil să treacă de „numărul magic” pe 12 sau 19 martie.

Trump va trebui să câștige 1.215 din 2.429 de delegați, în timp ce Biden are nevoie de 1.968 din 3.934 de delegați.

Oricum, primarele vor continua până la începutul lunii iunie. Convențiile nu au loc până în iulie pentru republicani și august pentru democrați.

De ce votează americanii marțea

Tradiția zilei de marți ca zi de vot în SUA vine de la decizia din 1845 a Congresului SUA, care a stabilit ca dată pentru alegerile prezidențiale „prima zi de marți de după prima zi de luni*” din noiembrie. Marți a fost aleasă drept cea mai bună zi de alegeri pentru societatea agrară de la acea vreme.

Oamenii trebuiau să călătorească pentru a ajunge la secțiile de vot - și nu o puteau face în ziua dedicată lui Dumnezeu (duminică), pentru a vota luni.

Miercurea era, de asemenea exclusă, pentru că aveau loc târguri. Fără luni sau miercuri, au rămas în discuție zilele de marți și joi, potrivit britannica.com, iar alegerea a fost marți.

*Mențiunea „după prima zi de luni” e menită să ocolească organizarea alegerilor pe 1 noiembrie, dacă 1 noiembrie ar fi picat într-o marți, care este în bisericile occidentale Ziua Tuturor Sfinților.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
#sua alegeri, #Joe Biden, #Donald Trump, #super marti, #primare , #alegeri SUA