SUA au dezvăluit realul său arsenal nuclear. Câte focoase are Rusia și cine conduce în lume

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 01:32
5880 citiri
SUA au dezvăluit realul său arsenal nuclear. Câte focoase are Rusia și cine conduce în lume
SUA au anunțat numărul de focoase nucleare FOTO: Wikipedia

Statele Unite au publicat luni noi statistici privind dimensiunea arsenalului său de arme nucleare, în timp ce încearcă să constrângă Rusia să-și îndeplinească obligațiile din Noul Tratat START. Departamentul de Stat a anunțat că SUA dispun de 1.419 focoase nucleare desfășurate.

În vigoare din 2011, Noul Tratat START urmărește să îmbunătățească securitatea națională prin limitarea armelor nucleare ale celor două națiuni, cu cele mai puternice armate nucleare de pe planetă, potrivit UPI.

Atât Moscova, cât și Washingtonul au prelungit tratatul cu cinci ani la începutul anului 2021, dar președintele Vladimir Putin a suspendat participarea Rusiei la acord în februarie 2023, cu câteva zile înainte de sumbra aniversare a unui an de la războiul său din Ucraina, sub acuzațiile că Statele Unite și aliații săi escaladează conflictul.

Fost șef al CIA avertizează: Zilele lui Putin sunt numărate, dar o altă amenințare este cea mai mare

Conform acordului, ambele națiuni sunt obligate să facă schimb de date cu privire la dimensiunea arsenalului lor nuclear semestrial, Rusia nereușind să facă acest lucru în martie.

Luni, Departamentul de Stat al Statelor Unite a anunțat că are 1.419 focoase nucleare desfășurate, 800 de sisteme dislocate și nedislocate și 662 de ICBM, rachete balistice lansate de pe submarine și bombardiere grele.

Numărul de focoase nucleare desfășurate arată o scădere semnificativă față de cele 1.515 raportate de Departamentul de Stat în martie 2022, când avea și 686 de ICBM, SLBM și bombardiere grele și 800 de sisteme dislocate.

Exodul în masă al rușilor din cauza războiului devine urgență: Cum vrea Putin să-i blocheze în țară

„Statele Unite continuă să considere transparența între statele cu arme nucleare ca fiind extrem de valoroasă pentru reducerea probabilității de percepție greșită, calcul greșit și competiții costisitoare în materie de arme”, a anunțat Departamentul de Stat.

„Statele Unite solicită Federației Ruse să-și respecte obligațiile din punct de vedere juridic prin revenirea la implementarea deplină a Noului Tratat START și a tuturor măsurilor de stabilizare a transparenței și de verificare cuprinse în acesta”.

În martie 2022, ultima dată când Rusia a publicat cifre, Moscova a declarat că are 1.474 de focoase nucleare desfășurate, cele mai multe din lume, 761 de sisteme dislocate și nedislocate și 526 de ICBM, SLBM și bombardiere grele desfășurate.

Conform Noului Tratat START, țările sunt limitate la 1.550 de focoase nucleare, 800 de sisteme dislocate și 700 de ICBM, SLBM și bombardiere grele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#SUA arsenal nuclear, #focoase nucleare SUA, #focoase nucleare lume, #Rusia focoase nucleare, #rachete nucleare Rusia , #Statele Unite