Cum poate fi descurajată China: Statele Unite dispun de două metode ce pot lovi puternic Beijingul

Marti, 28 Martie 2023, ora 02:00
4091 citiri
Cum poate fi descurajată China: Statele Unite dispun de două metode ce pot lovi puternic Beijingul
Descurajarea Chinei pentru o intervenție militară în Taiwan este un obiectiv important pentru SUA FOTO: FA

Mulți analiști susțin că deja Statele Unite se află într-un nou Război Rece cu China, o confruntare care se desfășoară doar ca o dispută comercială. Însă, amenințarea Beijingului față de Washington este și una militară, mai ales într-un probabil conflict asupra Taiwanului. Acum, America are nevoie să descurajeze China în privința unei intervenții în Taiwan, aceasta implicând amenințarea cu sancțiuni militare și economice, alături de o coaliție de aliați internaționali.

Eforturile de descurajare ale Chinei se intensifică chiar dacă administrația Biden continuă cu propriile sale planuri de „descurajare integrată” a agresiunii chineze, aspect care ar putea destabiliza Taiwanul și regiunea în general, potrivit Foreign Affairs.

China, stimulată de percepția sa despre declinul SUA, încurajată de arsenalul său nuclear în expansiune rapidă și inspirată de succesul aparent al președintelui rus Vladimir Putin în utilizarea amenințărilor nucleare pentru a limita sprijinul SUA pentru Ucraina, ar putea deveni prea încrezătoare și ar putea declanșa un conflict în convingerea că Washingtonul va rămâne în afara unui posibil conflict.

Gestul și cuvintele lui Putin de la plecarea lui Xi Jinping l-au trădat: Președintele chinez l-a pus pe bancheta din spate VIDEO

Washingtonul trebuie să evite acest tip de spirală escalativă subminând optimismul chinez în propriile sale capacități; cu alte cuvinte, descurajând China. Acest lucru necesită transmiterea unui mesaj fără echivoc către Beijing că orice conflict între cele două puteri nucleare ar putea deveni rapid dezastruos, depășind cu mult beneficiile potențiale ale unei reunificări armate cu Taiwan.

Dacă descurajarea eșuează – dacă China devine mai convinsă de superioritatea sa militară și subestimează angajamentul SUA față de insulă – ambele țări ar putea ajunge implicate într-un război între marile puteri dotate cu arme nucleare.

China a lucrat pentru a-și spori capacitățile militare, construind arsenalul necesar pentru a câștiga potențial un conflict asupra Taiwanului. Eforturile vertiginoase de modernizare militară ale Chinei, dacă nu au redus decalajul militar cu Statele Unite, au făcut din aceasta o putere formidabilă în regiune.

Un război în Taiwan ar duce la pierderi colosale ale Chinei

Un război convențional cu Statele Unite, totuși, rămâne o propunere riscantă pentru China. Fiecare dintre serviciile militare americane s-a adaptat la potențialele amenințări chineze în moduri care le-ar putea permite să efectueze lovituri devastatoare împotriva unei presupuse forțe de invazie.

Așa cum China se concentrează pe descurajarea strategică, Washingtonul este de asemenea absorbit de descurajarea Chinei. În Strategia sa națională de apărare din 2022, SUA și Departamentul de Apărare au menționat necesitatea descurajării integrate, în special în contextul Taiwanului.

Abordarea SUA cu privire la descurajare diferă de omologul său chinez în moduri care oferă Washingtonului mai multe avantaje. În primul rând, strategia de descurajare a SUA pune accent pe coordonarea cu aliații. În timp ce China nu are aliați, Statele Unite lucrează îndeaproape cu Australia, Japonia, Filipine și altele din Indo-Pacific pe o serie de probleme de securitate. Unele dintre aceste țări ar putea chiar să se implice direct într-un conflict din Taiwan, creând riscuri militare suplimentare pentru Beijing.

Lovitură pentru două țări NATO prietene cu Putin: Joe Biden le-a eliminat de pe lista unei reuniuni importante

În al doilea rând, strategia de descurajare a SUA urmărește să reunească toate instrumentele puterii naționale într-un mod coordonat. Politica de descurajare strategică a Chinei se învârte în jurul armatei, dar abordarea SUA implică participarea unor agenții precum Departamentul de Stat și Departamentul de Trezorerie. Sancțiunile împotriva Rusiei i-au sugerat Beijingului că agresiunea împotriva Taiwanului ar invita nu numai riscuri militare, ci și sancțiuni conduse de SUA, susținute de democrațiile industriale europene și asiatice.

China ar putea avea dificultăți să se inoculeze împotriva unei astfel de presiuni din cauza integrării sale în sistemele financiare și comerciale globale.

Ca parte a propriei sale strategii de descurajare, Washingtonul trebuie să încerce să împiedice China să se convingă că Statele Unite pot fi descurajate cu ușurință la începutul unui conflict.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#SUA China, #china taiwan, #sua taiwan, #SUA China tensiuni, #Razboi Rece SUA China, #Taiwan China, #Taiwan SUA , #Statele Unite