CIA l-a pierdut pe Gary Schroen, spionul trimis în Afganistan să-l lichideze pe Osama Bin Laden

Sambata, 06 August 2022, ora 23:39
8871 citiri
CIA l-a pierdut pe Gary Schroen, spionul trimis în Afganistan să-l lichideze pe Osama Bin Laden
Gart Schroen, fost agent CIA. FOTO:NPR

La 19 septembrie 2001 - cu ruinele World Trade Center și ale Pentagonului încă mocnind după atacurile din 11 septembrie - ofițerul CIA Gary Schroen a pășit în biroul șefului său și a primit un set de ordine: „Prinde-l pe Bin Laden, ucide-l și adu-i capul într-o cutie cu gheață ”.

În câteva zile, Schroen și un echipaj pestriț de ofițeri paramilitari au devenit primii americani aflați la sol în Afganistan, înarmați doar cu telefoane prin satelit - dar și milioane de dolari în numerar pentru a câștiga favoarea potențialilor aliați. Săptămâni mai târziu, pe 7 octombrie, SUA își încep atacul asupra Afganistanului condus pe atunci de talibani, declanșând un război de aproape 20 de ani care s-a încheiat în august 2021.

Bin Laden a fost eliminat în 2011, dar a fost nevoie de încă un deceniu pentru a-l ucide pe numărul doi al Al-Qaida, Ayman al- Zawahiri.

Iar la 1 august - la doar o zi după ce o dronă americană l-a eliminat și pe acesta, la Kabul - Gary Schroen a murit la vârsta de 80 de ani, din cauza unui accident vascular cerebral, informează BBC.

Directorul CIA William Burns i-a adus un omagiu lui Schroen pe care l-a caracterizat drept „o legendă și o inspirație” pentru fiecare ofițer care lucrează în cadrul agenției de spionaj americane.

„În Afganistan în urmă cu mai bine de două decenii și în toate celelalte roluri pe care le-a îndeplinit în CIA, Gary a întruchipat tot ce este mai bun din organizația noastră”, a spus Burns. „Nu vom uita niciodată dăruirea, loialitatea și perseverența lui neclintită.”

Puțini din ofițerii care serveau în CIA la acea vreme erau mai potriviți să conducă operațiunea inițială. Pe parcursul unei cariere care a durat decenii, Schroen a servit ca „șef de stație” CIA atât pentru Afganistan, cât și pentru Pakistan, în anii 1980 și 1990.

La acea vreme, „nu exista niciun interes din partea guvernului SUA” în Afganistan, și-a amintit mai târziu într-un interviu acordat PBS, Schroen.

"Talibanii erau acolo. Toată lumea știa ce încălcări ale drepturilor omului comit și că au un guvern mizerabil, care își tratează îngrozitor oamenii", a spus el. „Dar nimănui din Washington nu i-a păsat atât de mult”.

Până în 1996, când a spus Schroen, „ecuația s-a schimbat” după ce serviciile de informații americane au început să se concentreze asupra activităților lui Osama Bin Laden, un jihadist pe atunci relativ necunoscut și veteran al războiului de gherilă împotriva sovieticilor din anii 1980.

Schroen a făcut parte dintr-un grup mic din cadrul Centrului de luptă împotriva terorismului al CIA, care a avertizat cu privire la amenințarea cetățeanului saudit. Schroen a început în curând să restabilească contactul cu comandanții afgani pe care îi cunoștea din timpul petrecut în regiune.

Încercări repetate de a-l ucide pe Osama Bin Laden

În următorii trei ani, la îndrumarea lui Schroen, CIA a încercat în mod repetat să-l omoare sau să-l captureze pe Bin Laden, cu planuri variind de la ambuscade în convoiul său și raiduri în ferma sa din sudul Afganistanului până la rachete de croazieră și bombardamente.

În cele din urmă, Bin Laden a continuat să orchestreze bombardamentele ambasadelor americane din Kenya și Tanzania în 1998 și a supraviețuit unui atac de mare amploare cu rachete de croazieră asupra bazelor Al-Qaeda din provincia Khost din Afganistan în august 1998. Trei ani mai târziu, 19 atacatori Al-Qaeda au lansat atacurile din 11 septembrie din SUA.

Experiența sa în Afganistan înainte de 11 septembrie 2001 a fost absolut esențială pentru succesul americanilor în invazia inițială, pe care Schroen a condus-o.

Ca operațiune militară, invazia Afganistanului a avut un succes remarcabil și talibanii find alungați de la putere până în decembrie 2001. Dar ținta principală a lui Schroen - Bin Laden - și alte personalități de rang înalt din Al-Qaeda, cum ar fi Al-Zawahiri, au scăpat, în timp ce talibanii s-au regrupat și au luptat într-un lung război de gherilă care a culminat cu retragerea haotică a SUA din Kabul anul trecut.

Cauzele eșecului în Afganistan

Mai târziu, în interviurile sale, Schroen a spus că eșecul SUA de a asigura Afganistanul și de a-și captura principalii dușmani acolo se datorează, în mare parte, unei epuizări atât a CIA, cât și a resurselor militare cauzate de invazia Irakului din 2003.

În ciuda afirmațiilor inițiale din partea administrației americane a lui George W Bush că guvernul irakian a fost într-un fel legat de atacurile din 11 septembrie, Schroen a spus că nu a crezut niciodată că există vreo legătură.

„Numărul personalului CIA din aceste mici tabere și baze îndepărtate a fost redus ... din cauza cererii de a spori efortul din Irak”, a spus el pentru NPR în 2005. „Ne-a costat într-adevăr, mult în impuls."

Schroen a reușit în cele din urmă să se retragă în anii de după invazia afgană, iar în 2005 a publicat o carte intitulată „First In” despre operațiune.

Chiar și la ani de la retragerea sa, aliații lui bin Laden au continuat să-l vadă pe Schroen ca o țintă. În 2013, gruparea militantă somaleze Al-Shabaab a susținut pe Twitter că l-a ucis, determinând oficiali americani anonimi să dezmintă.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sua cia, #spion, #gary schroen, #Afganistan, #Osama bin Laden , #SUA
Comentarii
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Poza Ionut175
Ionut175
rank 5
400 citiri.condolences