Administrația Biden vrea o politică economică și socială americană după model european

Miercuri, 03 Mai 2023, ora 23:47
2349 citiri
Administrația Biden vrea o politică economică și socială americană după model european
Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan/ FOTO: brookings.edu

Administrația Biden plănuiește o transformare fundamentală a politicii economice americane pe plan intern și extern, propunându-și o revenire la epoca în care economiile naționale erau strict reglementate, scrie Wall Street Journal.

Noua viziune a Washingtonului, prefigurată de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan săptămâna trecută, ”include stabilirea unei politici industriale, protecționism împotriva Chinei, protejarea muncitorului american de concurența mâinii de lucru ieftine străine și utilizarea unei game variate de instrumente, de la taxe vamale la instituții financiare internaționale, pentru a determina țările din Sudul planetei să îndeplinească obiectivele climatice”, eplică WSJ.

Ascensiunea piețelor financiare globale integrate și a liberalizării comerțului a subminat capacitatea guvernelor naționale de a controla condițiile economice în interiorul propriilor frontiere. Noile propuneri ale lui Sullivan caută să stabilească reguli financiare globale și politici fiscale care să consolideze capacitatea guvernelor naționale de a reveni la politicile legislative stricte din anii '50.

Abordarea administrației Biden este abilă din punct de vedere politic, fiind pe placul muncitorilor pro-democrați, cât și al ecologiștilor și progresiștilor. Iar mulți directori de companii, oricât de suspicioși ar fi față de consecințele pe termen lung ale creșterii influenței guvernului asupra economiei, vor dori să profite de ocazia de afaceri pe care o reprezintă subvențiile oferite de activismul economic în stil Biden.

Deși mulți europeni detestă subvențiile protecționiste de tip „America mai întâi” incluse în Legea Reducerii Inflației promovate de Joe Biden, Wall Street Journal consideră că noua viziune de la Washington va fi ”mană cerească pentru Bruxelles” întrucât ”combinația de activism ecologist, planificare economică de stat și protecționism al forței de muncă reflectă viziuni clasice ale UE”.

S-ar putea împlini astfel dorința multor reprezentanți ai Partidului Democrat ca politica economică și socială americană să devină asemănătoare cu cea europeană, mai scrie Wall Street Journal.

Noua viziune economică americană suscită însă și o serie de întrebări: ”Sunt birocrații capabili să genereze planuri geniale de dezvoltare industrială și tehnologică în măsură să funcționeze mai bine decât piețele? Vor fi capabile politicile care nu au izbutit să aducă pacea socială în țări precum Franța să blocheze populismul de tip Trump în SUA? Iar ”dacă America va adopta modelul economic al UE de creștere lentă, va putea Occidentul să țină pasul cu China?” avertizează Wall Street Journal.

În plus, dacă țările cu venituri mici și mijlocii vor fi supuse la presiune pentru a adopta politici energetice mai costisitoare, subminându-și astfel capacitatea de a profita de costul redus al propriei mâini de lucru, va ajuta acest lucru Occidentul să-și găsească aliați, alții decât cei din G7? se întreabă Wall Street Journal.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
#sua democrati, #Joe Biden, #politica economica, #UE , #SUA