SUA ajută Republica Moldova cu 50 de milioane de dolari. ”Atacurile ruse asupra infrastructurii ucrainene au exacerbat şi provocările pentru ţara voastră”

Miercuri, 29 Mai 2024, ora 23:25
1391 citiri
SUA ajută Republica Moldova cu 50 de milioane de dolari. ”Atacurile ruse asupra infrastructurii ucrainene au exacerbat şi provocările pentru ţara voastră”
SUA oferă Republicii Moldova 50 de milioane de dolari FOTO X/@waltavs

Pentru a întări capacitatea Republicii Moldova de a rezista interferenţelor ruse, de a organiza alegeri libere, corecte şi de a continua parcursul spre Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii (SUA) vor oferi țării vecine României 50 de milioane de dolari, a anunţat miercuri, 29 mai, secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedinta Maia Sandu, la Chişinău, informează MOLDPRES.

Oficialul american a subliniat că SUA îşi doreşte să conlucreze cu Republica Moldova pentru a consolida economia şi securitatea energetică a ţării.

"Atacurile ruse asupra infrastructurii ucrainene au exacerbat şi provocările pentru ţara voastră. Au crescut preţurile la energie, care afectează întreprinderile şi consumatorii. Statele Unite, împreună cu Republica Moldova, doresc să sporească utilizarea surselor regenerabile, pentru a ne îndepărta de dependenţa faţă de sursele energetice ruse", a declarat Blinken.

Potrivit secretarului de stat american, "Republica Moldova are o experienţă directă cu aceste provocări" şi de aceea este"atât de ferm alături de poporul ucrainean". "Sunteţi într-adevăr o ţară mică cu o inimă mare. Aţi primit peste un milion de refugiaţi la începutul războiului, aţi oferit adăpost, locuri de muncă, asistenţă medicală şi educaţie. Cred că moldovenii sunt conştienţi de faptul că ceea ce se întâmplă în Ucraina este important nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru Moldova, pentru restul Europei şi dincolo de ea. Noi ştim că dacă permitem acestei agresiuni împotriva Ucrainei să continue, aceste atacuri nu se vor opri la Ucraina. De aceea, suntem alături şi sprijinim Ucraina', a subliniat Antony Blinken.

Secretarul american de stat a spus că SUA şi partenerii folosesc sancţiuni împotriva celor ce încearcă să submineze democraţia Moldovei. Acesta a apreciat angajamentul Republicii Moldova pentru democraţie, în contextul unei campanii de dezinformare şi tentative antiguvernamentale.

"Sunt aici şi aduc din partea preşedintelui Biden angajamentul ferm pentru suveranitatea şi succesul Republicii Moldova. Doamnă preşedinte, ultima oară când am fost aici mi-aţi spus că o Moldovă mai puternică, mai rezistentă poate deveni un pol de stabilitate, un partener de încredere, un bastion al lumii libere şi cred că aceasta este calea pe care se află poporul Republicii Moldova şi acesta este parcursul de care aţi vorbit. Acum doi ani am discutat cum vom continua să construim o Moldovă dinamică, ancorată în Europa, care trăieşte în pace, cu moldovenii care îşi vor decide viitorul lor", a amintit Blinken.

"În ciuda atâtor dificultăţi cu care vă confruntaţi, aţi făcut paşi concreţi pentru a îndeplini această viziune care va crea un viitor puternic - parcursul european. Astăzi dorim să continuăm aceste progrese şi vom încheia în curând negocierile pentru un nou sediu al ambasadei, care va fi un simbol al profunzimii relaţiei noastre şi va oferi o bază pentru aprofundarea acestora. Aici este foarte puternic angajamentul pentru democraţie, astfel încât moldovenii să îşi decidă propriul viitor şi asta în faţa unei campanii de intimidare, de interferenţă rusească, răspândire a dezinformării, utilizare a corupţiei ca armă, fabricarea de proteste antiguvernamentale", a adăugat oficialul american.

"Împreună cu alte ţări încercăm să vă oferim sprijinul necesar pentru a avansa. Mă reîntorc la februarie 2022, de atunci SUA au alocat 774 de milioane de dolari pentru a consolida instituţiile moldoveneşti, a construi rezilienţa voastră şi a contracara aceste acţiuni care vin din partea Federaţiei Ruse', a precizat Antony Blinken.

Secretarul american de stat, Antony Blinken, efectuează miercuri o vizită în Republica Moldova. Agenda include întrevederi cu şefa statului Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean, precum şi alţi oficiali moldoveni. Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova după cea din martie 2022.

Zeci de mii de moldoveni vor să devină cetățeni români. „Mirajul Europei e mai mare decât frica de ruși”
Zeci de mii de moldoveni vor să devină cetățeni români. „Mirajul Europei e mai mare decât frica de ruși”
Interesul cetățenilor din Republica Moldova față de România este la cote maxime. În perioada ianuarie 2023-13 iunie 2024, s-au înregistrat 39.501 cereri din partea moldovenilor pentru...
USR alege timp de două zile noul președinte al partidului. Cine sunt cei 6 candidați validați
USR alege timp de două zile noul președinte al partidului. Cine sunt cei 6 candidați validați
USR a anunțat când va avea loc primul tur al alegerilor interne pentru președinția partidului: luni, 24 iunie, și marți, 25 iunie. Dacă este necesar, va fi organizat și un al doilea tur....
#SUA Moldova, #blinken, #Maia Sandu presedinte Moldova, #sprijin financiar, #50 milioane dolari , #Republica Moldova
  1. Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
  2. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  3. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  4. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  5. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  6. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  7. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  8. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal
  9. Arme ”ieftine“ împotriva dronelor sunt testate în Marea Britanie. Costă sub un leu tragerea
  10. Scandal pe plajă la Eforie. Mai mulți turiști s-au luat la bătaie. Poliția îi audiază pe cei implicați VIDEO