De ce SUA nu pot convinge Orientul Mijlociu să sprijine Ucraina și să sancționeze Rusia. Rolul Chinei a devenit major

Joi, 16 Iunie 2022, ora 00:50
4829 citiri
De ce SUA nu pot convinge Orientul Mijlociu să sprijine Ucraina și să sancționeze Rusia. Rolul Chinei a devenit major
SUA nu pot convinge Orientul Mijlociu sa impună sancțiuni Rusiei FOTO: CFR

Războiul declanșat de Putin în Ucraina în 24 februarie 2022 a împărțit lumea în mai multe tabere: țări care sprijină Ucraina, state care au impus sancțiuni împotriva Rusiei, dar există și regiuni de pe glob, precum Orientul Mijlociu, care nu fac nicio acțiune din cele două. Statele Unite și UE ar dori ca Arabia Saudită să pompeze mai mult petrol pe piața mondială, iar Emiratele Arabe Unite să nu mai ascundă superiahturile și bogățiile oligarhilor lui Putin.

Dar aceste țări din Orientul Mijlociu nu doresc să dea curs acestor doleanțe ale Americii și Europei, chiar dacă Statele Unite reprezintă încă puterea militară dominantă din regiune, se arată într-o analiză din DW.

Se pare că oficialii americani ar fi încercat, după izbucnirea războiului din Ucraina, să organizeze un apel telefonic între președintele american Joe Biden și liderul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman. Dar s-ar fi spus că prințul saudit moștenitor ar fi refuzat dialogul.

La scurt timp, el ar fi vorbit cu președintele rus, Vladimir Putin, iar în luna următoare, cu liderul Chinei, Xi Jinping. Casa Albă a negat ulterior că apelurile lui Biden ar fi fost respinse.

Putin pierde un număr uriaș de milionari, ce pleacă din Rusia: Destinație neașteptată pentru fugarii bogați VIDEO

SUA și Europa au nevoie de ajutorul Arabiei Saudite și al vecinilor săi, pentru a pompa mai mult petrol pe piața mondială, pentru a scădea prețurile globale. În plus, Emiratele Arabe Unite a găzduit superiahturile, avioanele private și averile oligarhilor lui Putin, fără a se alinia sancțiunilor internaționale contra Rusiei.

Dar de ce SUA, un jucător important în Orientul Mijlociu, nu au reușit să convingă prietenii săi din regiune, să-i ia partea și să sancționeze Rusia? ”Aș susține că, în ultimii 20 de ani, deși SUA nu s-au retras din regiune, prioritățile s-au schimbat”, a declarat Aaron Miller, fost consilier pentru politică externă al guvernului american.

Cum a ajuns China să aibă un rol important în Orientul Mijlociu?

Din 2019, de când Statele Unite au extras mai mult petrol din resurse interne, au exportat mai mult țiței decât a importat, iar producătorii din Orientul Mijlociu au devenit mai puțin relevanți.

În schimb, China a devenit mai predominantă în Orientul Mijlociu, deoarece țara este cel mai mare importator de petrol din lume, iar în 2020, 47% din importurile sale au venit din Orientul Mijlociu.

Mâna dreaptă a lui Putin: O ucraineancă, cea mai puternică femeie din Rusia din ultimii 260 de ani VIDEO

”Acestea sunt țări suverane (din Orientul Mijlociu), care au interese care adesea nu sunt aliniate cu ale noastre și nu suntem singurul joc din oraș”, a spus Bilal Saab, director de la Institutul Orientului Mijlociu de la Washington.

Totuși, SUA au trimis o delegație la nivel înalt condusă de vicepreședintele Kamala Harris în Emiratele Arabe Unite în luna mai, iar în iulie este posibil ca Joe Biden să facă aici o vizită.

Astfel, America încearcă să recupereze terenul pierdut în Orientul Mijlociu, în fața Rusiei și a Chinei. Este nevoie de o ”resetare” a relațiilor SUA cu țările din regiune, pentru ca Washington-ul să joace un rol mai important aici, ”în această competiția strategică cu China și Rusia”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Reuniune de urgență a miniștrilor de externe din Europa. Subiectul întâlnirii este legat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu
Reuniune de urgență a miniștrilor de externe din Europa. Subiectul întâlnirii este legat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni în Luxemburg pentru a discuta despre consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei şi extinderea sancţiunilor împotriva...
#sua orientul mijlociu, #statele unite, #orientul mijlociu, #Ucraina razboi, #sanctiuni Rusia, #Arabia Saudita, #Emiratele Arabe Unite , #Razboi Ucraina