Rusia și-a redus pretențiile solicitate SUA și NATO: Care sunt cererile de care Moscova ține cu dinții

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 05:34
17781 citiri
Rusia și-a redus pretențiile solicitate SUA și NATO: Care sunt cererile de care Moscova ține cu dinții
Discuțiile SUA-Rusia au avut loc la Geneva FOTO: Euronews

La o lună după ce Rusia a solicitat mai multe revendicări Statelor Unite și NATO, în care a cerut restricții ample asupra activităților alianței nord-atlantice, Moscova a semnalat faptul că își reduce punctele prezentate în documente. Astfel, Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului de Externe, a declarat pe 19 ianuarie 2021, că în prezent Kremlinul ține foarte mult la cerința legată de interzicerea pentru totdeauna a aderării Ucrainei și Georgiei la NATO.

Diplomatul de la Moscova a spus că Rusia și-a restrâns din cererile inițiale, prezentate SUA și NATO, în luna decembrie 2021, într-o declarație făcută la Clubul Valdai, un think-tank din Moscova, potrivit Euro Maidan Press.

”Această formulă binecunoscută susținută la Summit-ul de la București al NATO din 2018, prin care Ucraina și Georgia vor deveni membre a alianței, aceasta ar trebui exclusă, ar trebui înlocuită cu angajamentul că acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

Sau, ca alternativă, dacă Statele Unite își asumă obligații unilaterale, într-o formă juridică obligatorie, că nu vor vota niciodată pentru ca Ucraina și alte țări să adere la NATO. Suntem pregătiți să luăm în considerare această opțiune”, a spus Ryabkov.

Statele Unite pregătesc lovitura de grație pentru Kremlin: Sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin

Potrivit oficialului rus, Rusia va face tot posibilul pentru a opri din punct de vedere diplomatic integrarea în curs a Ucrainei în NATO. El consideră că acest proces afectează interesele de securitate ale Rusiei.

La sfârșitul lui decembrie 2021, Rusia a înaintat Statelor Unite două proiecte de acorduri cu Washington-ul și NATO, care semănau mai mult cu niște ultimatumuri decât cu niște documente oficiale.

Un miliardar american aruncă bomba: Alarmă privind recesiunea mondială din 2022

Printre cererile de atunci, figurau excluderea extinderii NATO, în privința Ucrainei și altor state, retragerea trupelor dislocate în țările care au aderat la NATO după 1997, interzicerea de desfășurare a rachetelor cu rază intermediară în zonele, în care ele ar putea ajunge pe teritoriul celeilalte părți, stabilirea de baze SUA în state ex-sovietice.

#SUA Rusia tensiuni, #Rusia Ucraina conflict, #Ucraina NATO, #Ucraina NATO Rusia, #Rusia SUA tensiuni, #NATO Ucraina , #Rusia