SUA au deschis încă o bază antirachete aproape de granițele Rusiei. Reacția nervoasă a Kremlinului FOTO

Miercuri, 13 Noiembrie 2024, ora 17:27
2682 citiri
SUA au deschis încă o bază antirachete aproape de granițele Rusiei. Reacția nervoasă a Kremlinului FOTO
Baza NATO este în oraşul Redzikowo FOTO X/Władysław Kosiniak-Kamysz

Statele Unite au deschis miercuri, 13 noiembrie, o nouă bază de apărare aeriană în nordul Poloniei, un eveniment despre care preşedintele Andrzej Duda a declarat că arată că ţara este sigură ca membru al NATO, chiar dacă Rusia poartă război în Ucraina vecină, relatează Reuters.

Situată în oraşul Redzikowo, în apropierea coastei baltice, baza a fost în lucru încă din anii 2000.

Într-un moment în care victoria în alegeri a lui Donald Trump provoacă nelinişte în rândul unor membri NATO, Varşovia afirmă că lucrările de la bază, care au continuat în timpul mai multor administraţii americane succesive, arată că alianţa militară a Poloniei cu Washingtonul rămâne solidă, indiferent de cine se află la Casa Albă.

„Statele Unite sunt garantul securităţii Poloniei”, a declarat preşedintele Andrzej Duda. El a spus că prezenţa permanentă a trupelor americane la bază arată că Polonia „nu se mai află în sfera de influenţă a Rusiei”.

Reacția Moscovei

Kremlinul a calificat miercuri baza drept o încercare de a îndigui Rusia prin mutarea infrastructurii militare americane mai aproape de graniţele sale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reamintit că Vladimir Putin s-a opus planurilor pentru bază încă din anii 2000, când George W. Bush era preşedintele Statelor Unite. El a spus că Putin a insistat la acea vreme că Statele Unite mint atunci când spun că scopul este de a intercepta potenţialele rachete iraniene.

„Aceasta este confirmarea faptului că preşedintele Putin a avut dreptate. Aceste planuri continuă să fie puse în aplicare. Aceasta este avansarea infrastructurii militare americane pe teritoriul european spre graniţele noastre”, a comentat Peskov. „Nu este altceva decât o încercare de a ne limita potenţialul militar şi, bineînţeles, acest lucru duce la adoptarea de măsuri adecvate pentru a asigura paritatea”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Peskov nu a spus însă ce măsuri ar putea lua Rusia ca răspuns.

Inaugurarea bazei are loc pe fondul unei reacţii nervoase în rândul unor membri NATO la alegerea lui Trump, care a promis să nu apere ţările care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

Cu toate acestea, Polonia susţine că nu ar avea de ce să se teamă, deoarece este ţara din alianţă care cheltuieşte cel mai mult pentru apărare raportat la mărimea economiei sale, iar conservatorul Duda a subliniat legăturile sale calde cu Trump.

România și Polonia, în arhitectura scutului antirachetă

Baza americană de la Redzikowo face parte din scutul antirachetă NATO mai larg, denumit „Aegis Ashore”, despre care alianţa afirmă că poate intercepta rachete balistice cu rază scurtă şi intermediară de acţiune.

Alte elemente-cheie ale scutului includ baza din România, distrugătoarele marinei americane cu baza în portul spaniol Rota şi un radar de avertizare timpurie în Kurecik, Turcia.

Moscova catalogase deja baza drept o ameninţare încă din 2007, când era în stadiul de proiect, deşi NATO susţine că scutul este strict defensiv.

Surse militare au declarat pentru Reuters că sistemul din Polonia poate fi folosit acum doar împotriva rachetelor lansate din Orientul Mijlociu, iar radarul ar trebui să-şi schimbe direcţia pentru a intercepta proiectilele din Rusia, o procedură complexă, care implică o schimbare de politică.

Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat luni că domeniul de aplicare al scutului trebuie extins, ceea ce Varşovia va discuta cu NATO şi Statele Unite.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, se întâlnește miercuri, la Varşovia, cu preşedintele Duda şi cu prim-ministrul Donald Tusk.

Artileria ucraineană a stabilit un nou record. A lovit o țintă aflată la 70 de kilometri, folosind un sistem primit de la o țară vecină
Artileria ucraineană a stabilit un nou record. A lovit o țintă aflată la 70 de kilometri, folosind un sistem primit de la o țară vecină
Artileria ucraineană a stabilit un adevărat record cu sistemul de artilerie Krab, reușind să lovească o țintă la o distanță de 70 km. Această performanță a fost posibilă grație...
Polonia nu vrea ca "statele ostile să interfereze în mod făţiş" ca în România și Republica Moldova. Posturi TV pe lista de importanță strategică
Polonia nu vrea ca "statele ostile să interfereze în mod făţiş" ca în România și Republica Moldova. Posturi TV pe lista de importanță strategică
Polonia a decis includerea a două posturi de televiziune pe lista companiilor de importanță strategică. Anunțul a fost făcut miercuri, 11 decembrie, de premierul Donald Tusk, care a subliniat...
#SUA Rusia, #baza antiracheta redzikowo, #Polonia, #NATO , #Polonia
  1. România a testat lansarea unei rachete Patriot la malul mării. Sistemul a fost certificat pentru utilizare VIDEO
  2. Percheziții la două primării într-un dosar de ucidere din culpă. Vor fi audiate 5 persoane
  3. Elev cu degetele zdrobite, după ce o petardă i-a explodat în mână
  4. Grindeanu, după aderarea completă la Spațiul Schengen: "Timpii de staționare în frontiere se reduc cu 30 de minute pentru fiecare tren"
  5. Soldații ucraineni au luat cu asalt un grup de militari ruși ascunși în tranșee. „Ieși afară, prostule!” VIDEO
  6. Preşedinta Comisiei Europene, după intrarea României și Bulgariei în Schengen: „Pe deplin acolo unde vă este locul”
  7. Elena Lasconi, prima declarație privind aderarea completă a României la Schengen: ”Votul de azi e un gest de dreptate pentru români”
  8. Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: "O decizie așteptată prea mult timp de către noi toți"
  9. România aderă oficial la spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Aplauze la Bruxelles în momentul semnării VIDEO
  10. Cum a renăscut un sat săsesc distrus de Ceaușescu: „Păstrarea acestei moșteniri este o victorie asupra regimului comunist”