Rusia o eliberează pe baschetbalista Brittney Griner. Schimbul de deținuți pe care rușii îl fac cu SUA

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 15:29
4950 citiri
Rusia o eliberează pe baschetbalista Brittney Griner. Schimbul de deținuți pe care rușii îl fac cu SUA
Brittney Griner . Foto: Facebook / Brittney Griner

Rusia o eliberează pe baschetbalista americancă Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu traficantul de armament Viktor Bout, încarcerat în America de 12 ani, relatează BBC News.

Schimbul de deţinuţi a fost aprobat de către preşedintele rus Vladimir Putin recent, potrivit unor surse citate de postul american CBS News.

Griner a fost reţinută pe un aeroport, la Moscova, în februarie, acuzată de faptul că avea ulei de canabis asupra sa, iar în octombrie a fost încarcerată într-o colonie penitenciară.

Preşedintele american Joe Biden anunţă într-un mesaj postat pe Twitter că a discutat cu Griner, că americanca este în siguranţă şi că se află în drum spre casă.

Administraţia lui Joe Biden a propus în vară un schimb de deţinuţi, conştientă de faptul că Moscova voia de mult timp să onbţină eliberarea lui Bout.

Ministerul rus de Externe a confirmat schimbul de deţinuţi, iar presa rusă scrie că acesta a avut loc la Abu Dhabi, al doilea cel mai important oraş din Emiratele Arabe Unite (EAU).

Biden a semnat un ordin de eliberare a lui Bout, prin care i-a comutat pedepsa de 25 de ani de închsioare.

Viktor Bout a vândut armament unor lideri de război şi unor guverne paria şi a devenit unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume.

Supranumit ”Negustorul Morţii” din cauza traficului de armament după căderea fostei Uniuni Sovietice (URSS), Bout a inspirat filmul de la Hollywood ”Lord of War” (2005).

Statele Unite i-au pus capăt acestei cariere secrete în 2008, când a fost arestat într-un hotel la Bangkok, în Thailanda, o operaţiune care a înfuriat Moscova.

El a fost extrădat doi ani mai târziu şi şi-a petrecut ultimii 12 ani într-o închisoare americană, după ce a fost găsit vinovat şi condamnat cu privire la conspitraţie în vederea susţinerii terorismului şi ucidere de americani.

În vară, la începutul negocierilor schimbului de deţinuţi, Washingtonul a anunţat că voia să obţină şi eliberarea lui Paul Whelan.

Însă Whelan - acuzat de Rusia de spionaj - nu este menţionat în acest schimb de deţinuţi.

Biden a postat, în mesajul său pe Twitter, o imagine în care apare împreună cu soţia lui Griner, Cherelle, în Birul Oval.

”Acum câteva clipe am discutat cu Brittney Griner. E în siguranţă. Este într-un avion. Este în drum spre casă”, scrie în tweet şeful statului american.

Citește și:
Un raport neașteptat de la Washington: Occidentul ar trebui să schimbe cursul în Ucraina
Un raport neașteptat de la Washington: Occidentul ar trebui să schimbe cursul în Ucraina
Războiul din Ucraina, cel puțin pentru unii factori de decizie din capitalele occidentale, poate fi măsurat în livrările de arme. Răspunsul lor la atacul brutal declanșat de Rusia în...
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 5 februarie, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei. Întrebat la Antena 3 cu ce candidat merge...