Mutare neașteptată a SUA: Țările prietene cu Rusia care fac un joc dublu luate la țintă

Joi, 13 Iulie 2023, ora 05:31
8614 citiri
Mutare neașteptată a SUA: Țările prietene cu Rusia care fac un joc dublu luate la țintă
SUA vor monitoriza țările care eludează sancțiunile contra Rusiei FOTO: Intelli News

Experții financiari internaționali au constatat că, odată cu impunerea de către Occident de sancțiuni economice împotriva Rusiei, mai multe țări apropiate de Moscova, fac un așa-zis joc dublu. Acestea au permis eludarea interdicțiilor, iar acum ele sunt ținta Statelor Unite care au trimis reprezentanți ai Trezoreriei americane pentru a bloca importurile ”la negru” ale Rusiei.

Experții americani au fost direcționați în țări precum Kazahstan, Uzbekistan, Armenia și Tadjikistan pentru a monitoriza respectarea de către fiecare țară a sancțiunilor contra Rusiei, potrivit Intelli News.

Oficialii Trezoreriei operează în cadrul Ambasadei SUA în fiecare dintre aceste țări și au fost însărcinați cu monitorizarea tranzacțiilor efectuate de entitățile ruse cu creditori locali care încearcă să eludeze sancțiunile, potrivit unui bancher de la Almaty.

Un expert german dezvăluie drama poporului rus ascunsă de Putin: Adevăratul număr al soldaților morți în Ucraina

„Americanii încearcă cu adevărat să pună capăt celor mai mari infractori pentru schemele de plată din umbră și să închidă orice lacune pentru importurile paralele”, a declarat bancherul, care a refuzat să fie numit din motive de securitate. „Dar aș spune că Rusia va fi furioasă că tipii ăștia sunt la pământ în curtea lor, uitându-se la cărți.”

„Anul acesta va fi un an al aplicării sancțiunilor”, a declarat Maria Shagina, expert în sancțiuni la Institutul Internațional de Studii Strategice din Berlin. „Totuși, aplicarea UE are nevoie urgentă de consolidare, deoarece capacitățile guvernelor naționale variază între statele membre. Echivalarea condițiilor de concurență, stabilirea unei mai bune coordonări transfrontaliere și armonizarea legislației sunt esențiale pentru eforturile UE de a preveni eludarea sancțiunilor.”

Într-o dezvoltare separată, băncile din Kazahstan, Armenia și Hong Kong au început să blocheze plățile pentru electronice făcute de cumpărătorii din Rusia pentru iPhone-uri, tablete și mașini de spălat foarte râvnite.

Țări terțe care ajută Rusia

În prezent, UE încearcă să închidă nodurile din Caucaz și Asia Centrală, care au devenit rute vitale pentru comerțul indirect cu Rusia. Kazahstanul a înregistrat o creștere de 57% a comerțului cu Rusia de la începutul războiului, în timp ce Armenia a înregistrat o creștere a comerțului cu 22% în dolari, potrivit înregistrărilor vamale.

Mai mult, un raport al ziarului german Bild din mai a indicat că exporturile anumitor mărfuri din Germania către statele CSI s-au dublat de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Furnizarea de bunuri germane către Tadjikistan a crescut cu 150% în 2022, către Belarus cu 77% și către Kârgâzstan, cu 994%, potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică din Berlin. Potrivit Asociației Germane de Afaceri de Est, exporturile de mașini și piese auto din Germania în Kazahstan au crescut cu 507% și în Armenia cu 761% în 2022.

Războiul lui Putin schimbă lumea: O țară prietenă îi ia locul Rusiei pe plan mondial într-un domeniu cheie

Shagina, expert specializat în sancțiuni, consideră că apetitul de la Bruxelles și Washington de a extinde sancțiunile puternice nu mai există, așa că obiectivul principal este să se asigure că sancțiunile existente funcționează.

Ea citează numărul de alerte cu privire la potențialele tactici evazive ale persoanelor și companiilor ruși, atât din partea Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA, cât și a Biroului pentru Implementarea Sancțiunilor Financiare (OFSI) din Marea Britanie.

După ce au adoptat 10 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, mai multe țări UE au împins Comisia Europeană să-și schimbe atenția de la adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei la aplicarea celor existente.

David O'Sullivan, reprezentant special al UE pentru sancțiuni, a spus că aliații occidentali, inclusiv UE, SUA, Regatul Unit și Japonia, au identificat 38 de produse cheie suspectate a fi exportate în cantități mari în țări terțe și apoi reexportate în Rusia, inclusiv așa-numitele „produse de pe câmpul de luptă” utilizate de ruși la rachete și drone.

Echipe din UE, Marea Britanie și SUA au călătorit în Emiratele Arabe Unite, Kârgâzstan, Turcia, Kazahstan, Uzbekistan, Armenia și Serbia în ultimele luni pentru a obține sprijinul guvernelor în combaterea evaziunii sancțiunilor.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

SUA vor adopta sancțiuni „majore” împotriva Moscovei după decesul opozantului Alexei Navalnîi: „Vom trage Rusia la răspundere”
SUA vor adopta sancțiuni „majore” împotriva Moscovei după decesul opozantului Alexei Navalnîi: „Vom trage Rusia la răspundere”
Statele Unite ale Americii vor adopta vineri o serie de "sancţiuni majore" împotriva Moscovei în urma decesului în închisoare al opozantului rus Alexei Navalnîi, a anunţat marţi Casa Albă,...
Statele membre ale UE vor discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei, după moartea lui Navalnîi. Soția opozantului rus va fi prezentă la reuniune
Statele membre ale UE vor discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei, după moartea lui Navalnîi. Soția opozantului rus va fi prezentă la reuniune
Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni, 19 februarie, înaintea unei reuniuni a miniştilor de externe din UE la Bruxelles, că statele membre ale Uniunii Europene sunt...
#SUA sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia SUA, #sanctiuni Rusia occident, #sanctiuni Rusia UE , #Razboi Ucraina