SUA la capătul răbdării cu un aliat NATO: Gata, nu îl mai ajutați pe Putin, vă punem sancțiuni

Vineri, 14 Aprilie 2023, ora 00:11
18325 citiri
SUA la capătul răbdării cu un aliat NATO: Gata, nu îl mai ajutați pe Putin, vă punem sancțiuni
SUA impun sancțiuni contra firmelor din Turcia care fac afaceri cu Rusia FOTO: Ruvic

După declanșarea războiului de către Putin în Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Rusiei, pentru a-i diminua lui Putin capacitatea mașinii sale militare. Acum, Statele Unite au ajuns la capătul răbdării cu Turcia, un aliat NATO, și au sancționat mai multe firme din această țară pentru că au ajutat efortul de război al Rusiei, ocolind interdicțiile.

Statele Unite au impus miercuri, 12 aprilie 2023, sancțiuni pentru cel puțin patru entități cu sediul în Turcia despre care a spus că au încălcat controalele SUA la export, în cea mai mare acțiune de aplicare a legii din SUA în Turcia de la invazia Ucrainei de anul trecut, potrivit JPost.

Interdicțiile - care includeau o companie de electronice și un comerciant de tehnologie despre care se presupune că ar fi contribuit la transferul de bunuri cu dublă utilizare - au făcut parte dintr-un pachet de sancțiuni globale asupra a peste 120 de entități, a anunțat Trezoreria SUA.

Greșeala fatală a lui Putin lovește Rusia: Dezastrul Moscovei, gaură de 51 de miliarde de dolari

Washingtonul și aliații săi au impus sancțiuni ample Rusiei după invazia sa, dar canalele de aprovizionare din Turcia, vecină la Marea Neagră și alte centre comerciale, inclusiv Hong Kong și Emiratele Arabe Unite, au rămas deschise.

Un oficial al administrației americane a declarat că sancțiunile au vizat entități și persoane din sectoarele maritime și comerciale ale Turciei care erau „în primul rând” deținute de Rusia sau legate de Rusia.

„Este menit ca o lovitură de avertisment în faza de evoluție a aplicării controalelor la export”, a spus oficialul american sub protecția anonimatului.

Ministerul de Externe al Turciei nu a răspuns imediat unei întrebări despre sancțiunile SUA, care au venit cu o lună înainte de alegerile de referință din Turcia.

O super putere vrea să îi ia fața Chinei: Afaceri cu 18 țări, printre care Germania, Marea Britanie și Israel într-o nouă monedă

Turcia, membru NATO, a încercat să mențină relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul în timpul războiului din Ucraina.

Ankara se opune în principiu sancțiunilor occidentale, dar a spus că acestea nu vor fi ocolite în Turcia și că niciun produs expediat nu poate fi folosit de armata Rusiei. Luna trecută, Turcia a acționat pentru a opri tranzitul mărfurilor sancționate de Occident către Rusia.

Trezoreria SUA a declarat că a desemnat firma de electronice Azu International, despre care a spus că a livrat cipuri de computer de origine străină în Rusia. Proprietarul lui Azu nu a putut fi contactat pentru comentarii.

În decembrie, s-a raportat că Azu a exportat componente în valoare de cel puțin 20 de milioane de dolari în Rusia, inclusiv cipuri fabricate de producători americani, potrivit înregistrărilor vamale rusești.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

SUA vor adopta sancțiuni „majore” împotriva Moscovei după decesul opozantului Alexei Navalnîi: „Vom trage Rusia la răspundere”
SUA vor adopta sancțiuni „majore” împotriva Moscovei după decesul opozantului Alexei Navalnîi: „Vom trage Rusia la răspundere”
Statele Unite ale Americii vor adopta vineri o serie de "sancţiuni majore" împotriva Moscovei în urma decesului în închisoare al opozantului rus Alexei Navalnîi, a anunţat marţi Casa Albă,...
Replica Moscovei după ce Biden l-a făcut "ticălos nebun" pe Putin. Președintele SUA, asemănat cu "un cowboy de la Hollywood"
Replica Moscovei după ce Biden l-a făcut "ticălos nebun" pe Putin. Președintele SUA, asemănat cu "un cowboy de la Hollywood"
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat joi, 22 februarie, că remarca liderului de la Casa Albă, Joe Biden, la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin nu face cinste SUA...
#SUA Turcia, #sua turcia sanctiuni, #SUA sanctiuni Rusia, #SUA Rusia, #Rusia Turcia, #Rusia Turcia sanctiuni, #Rusia sanctiuni , #Razboi Ucraina
Comentarii