Românul care a ajutat SUA să cumpere Alaska de la Rusia. Povestea fabuloasă a lui George Pomuț, generalul mort în sărăcie la Sankt Petersburg

Autor: N.G.
Luni, 04 Aprilie 2022, ora 03:23
12235 citiri
Românul care a ajutat SUA să cumpere Alaska de la Rusia. Povestea fabuloasă a lui George Pomuț, generalul mort în sărăcie la Sankt Petersburg
George Pomutz a avut o viață spectaculoasă. Foto Arhivă

Un român este considerat artizanul uneia dintre cele mai importante tranzacții din istoria SUA. Este vorba despre cumpărarea teritoriului Alaska de la Rusia în anul 1867. Românul George Pomuț era la vremea respectivă consul al SUA la Sankt Petersburg.

Pomuț s-a născut la data de 31 mai 1818, într-o familie românească din orașul Gyula aflat în comitatul Békés, Ungaria de astăzi. Familia Pomuț ar proveni din satul Săcele, pe atunci în comitatul Brașov, de unde bunicul său, Dinică Pomuț, a plecat spre vest în căutarea unui trai mai bun, din cauza nivelului economic scăzut din Transilvania de atunci.

Părinții, români de religie ortodoxă, probabil înstăriți, i-au asigurat accesul la învățătură, încât a putut studia arta militară la Academia Militară din Viena și la cea din Saint Etienne (Franța). După absolvirea studiilor universitare, a devenit procuror regal, iar mai târziu și-a deschis un birou de avocatură.

La izbucnirea Revoluției de la 1848, era în vârstă de 30 ani și sub influența mișcării de înnoiri politice și sociale care a cuprins întreaga Europă, a participat la revoluția pașoptistă ungară, iar la scurt timp, s-a înrolat ca voluntar în armata de honvezi. A lucrat o perioadă ca secretar în subordinea guvernatorului fortului Komárom, Ujhazy, combatant revoluționar în mișcarea lui Lajos Kossuth. Unitatea militară în care a luptat a obținut o serie de victorii în luptele din vara anului 1849, iar Pomuț a fost ridicat la rangul de căpitan.

Emigranți în vestul sălbatic

George Pomuț a părăsit fortăreața de la Komárom în perioada 1-3 octombrie 1849, după ce a fost cucerită de generalul Julius Jacob von Haynau. Spre sfârșitul anului 1849, pentru a scăpa de condamnarea hărăzită lui de guvernul austriac, s-a refugiat mai întâi în Italia și apoi în Germania. Fiind încă tânăr și fără obligații, a ales să emigreze în Statele Unite ale Americii.

Împreună cu un mic grup de 30 de camarazi, George Pomuț a părăsit portul Hamburg, ajungând la New York la 24 februarie 1850, unde a rămas numai câteva luni. De aici, împreună cu un alt român, bănățeanul Drahoș (Dragoș), cu câțiva revoluționari maghiari, emigranți și ei, au hotărât să se îndrepte spre Vest. Grupul de emigranți s-a stabilit în localitatea Keokuk din statul Iowa, unde au primit în stăpânire un loc sălbatic. Mica lor colonie a primit numele de "New Buda" și se afla la sud de localitatea Burlington. Acest oraș era doar plănuit de către emigranți, el neexistând niciodată ca așezare urbană.

Statuia eroului româno-american din Cleveland

În martie 1855, George Pomuț a obținut cetățenia americană. A cumpărat, sprijinit de către un om bogat, terenuri întinse de pământ. La începutul războiului de secesiune, Pomuț putea fi considerat un om bogat: era proprietarul unor întinse suprafețe de pământ, avea o fermă, realiza venituri frumoase din concesionarea unor exploatări miniere, construise o șosea pentru o mai bună circulație în Vestul încă sălbatic. În anul 1860 apare în recensământul american pentru Decatur, Iowa, ca avocat de 40 ani, născut in Ungaria, cu o avere imobiliara de 1.000 dolari și o avere personală de 200 dolari.

Carieră de succes în armată

După izbucnirea războiului, Pomuț a cerut să se înroleze ca voluntar în Armata Uniunii (nordul aboliționist) pentru a-și susține ideile sale generoase. Este acceptat în anul 1861 ca locotenent în cadrul Regimentului 15 de Infanterie din Iowa, compus din peste 1.000 soldați și 37 ofițeri, sub comanda colonelului Reid. Era apreciat în mod particular datorită calmului și curajului său. A devenit erou prin faptele sale de arme din luptele de la Shilloh, Corinth, Vicksburg, Atlanta, Savannah.

Generalul Walter O. Gresham, comandantul Brigăzii a III-a care cuprindea și regimentul lui Pomuț, a scris despre acesta: “L-am întâlnit pe Pomutz; un brav și curajos ofițer care se bucura de o mare popularitate în rândul camarazilor și soldaților săi. El nu este doar un ofițer valoros, versat în toate problemele militare, ci și un om cu o cultură superioară, un gentleman manierat”. În 1865, ca o recunoaștere a meritelor sale militare, Senatul american îi conferă gradul de general de brigadă.

Mort în sărăcie în Rusia

După război, George Pomuț se întoarce la Keokuk. Aici primește vestea numirii sale în funcția de consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg (Rusia), numire care are loc la data de 16 februarie 1866. Succesorul președintelui Ulysses Grant, președintele Rutherford B. Hayes îl promovează pe Pomuț la rangul de consul general în anul 1874.

Motivele păstrării sale în această poziție timp de 12 ani l-au reprezentat calitățile și abilitățile sale diplomatice. El a fost foarte mult apreciat deoarece cunoștea bine nu mai puțin de 8 limbi străine. În calitate de consul, a avut meritul de a participa la negocierile pentru cumpărarea peninsulei Alaska de către Statele Unite, de la ruși, cu suma modestă de 7,2 milioane de dolari. Cu această ocazie a participat și la încheierea tratatului americano-rus.

Deși a fost rechemat în America, după ce și-a încheiat misiunea diplomatică în anul 1878, el a rămas în Rusia din motive necunoscute. Chiar și moartea lui este enigmatică. În SUA nu se știe altceva decât că a murit într-o mare sărăcie la 12 octombrie 1882 în orașul Sankt Petersburg. A fost înmormântat în cimitirul Smolensk din orașul Sankt Petersburg, capitala Rusiei din acea vreme.

În anul 1913 Congresul american a emis un decret prin care a dispus ca rămășițele pământești ale lui George Pomuț să fie aduse și înmormântate în Cimitirul Național din Arlington. Din cauza începerii Primului Război Mondial și a revoluției bolșevice, planurile au fost abandonate. În anul 1944 cetățeni americani de origine română au construit prin colectă publică un cuirasat pe care l-au oferit guvernului federal, fiind numit ”General George Pomuț”. Nava americană s-a aflat în exploatare până în anul 1970.

La 9 iulie 1997, cu ocazia vizitei președintelui american Bill Clinton în România, acesta a evocat în discursul său personalitatea generalului american de origine română George Pomuț ca pe unul dintre cei care au făurit America de astăzi.

Eveniment Quarterly Report

De ce se temea nu a scăpat. Înmulțirea provocărilor diplomatice pentru Volodimir Zelenski
De ce se temea nu a scăpat. Înmulțirea provocărilor diplomatice pentru Volodimir Zelenski
Deziluzia și nerăbdarea cresc în unele părți, o reflectare a progresului militar mai lent decât s-a sperat al Ucrainei împotriva liniilor defensive ale Rusiei. Președintele Volodimir...
Biserica Ortodoxă și campania ascunsă a Kremlinului de manipulare a Occidentului. Cum folosește Putin preoții pentru a recruta spioni americani
Biserica Ortodoxă și campania ascunsă a Kremlinului de manipulare a Occidentului. Cum folosește Putin preoții pentru a recruta spioni americani
Pe 23 iulie, una dintre cele mai mari biserici din Ucraina, catedrala ortodoxă din Odesa, a fost grav avariată de o rachetă rusă. Lovitura a evidențiat una dintre enigmele persistente ale...
#SUA, #roman, #ajutor, #alaska, #Rusia, #tratat, #pace, #george pomut , #romani SUA