Cum pot alegerile din SUA să tulbure Europa. Motivele care-i neliniștesc pe liderii bătrânului continent

Marti, 05 Noiembrie 2024, ora 06:37
3054 citiri
Cum pot alegerile din SUA să tulbure Europa. Motivele care-i neliniștesc pe liderii bătrânului continent
Donald Trump și Kamala Harris, în timpul dezbaterii prezidențiale FOTO Hepta

Europenii o preferă în cea mai mare parte pe democrata Kamala Harris drept câștigătoare în alegerile prezidențiale de marți, 5 noiembrie, în detrimentul republicanului Donald Trump. Dar oricare ar fi învingătorul urmează provocări în ceea ce privește democrația, apărarea și economia, spun analiștii citați de Financial Times.

Cursa electorală dintre Kamala Harris și Donald Trump îi face pe europeni nervoși din cel puțin trei motive: democrație, apărare și economie.

Democrația

În cea mai recentă ediție a raportului său anual privind libertatea în întreaga lume, grupul non-partizan, cu sediul în SUA, Freedom House, a declarat că drepturile politice și libertățile civile s-au deteriorat anul trecut în 52 de țări, în timp ce doar 21 de țări au înregistrat îmbunătățiri.

Concluzia sa a fost că libertatea globală a scăzut în 2023 pentru al 18-lea an consecutiv.

Apoi organizația a legat aceste constatări de alegerile de marți din SUA: „Așa cum a făcut-o de zeci de ani, SUA pot juca un rol vital în extinderea libertății globale.

Dar depinde mult dacă alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 întăresc sau slăbesc valorile, procesele și instituțiile democratice ale Americii, împreună cu voința acesteia de a susține cauza democrației în întreaga lume.

Harold James, un istoric al Universității Princeton are un punct de vedere similar: „Nimeni nu știe cum vor decurge alegerile prezidențiale din SUA. O posibilitate este ca bula Trump să se spargă în sfârșit, permițând revenirea la normalitate în America și în întreaga lume.

Dar este, de asemenea, posibil ca Statele Unite să se aplece spre un autoritarism militarizat radical care ar stabili o nouă normă pentru despoții din alte părți ale lumii“.

Apărarea Europei

Aceasta este cea mai profundă preocupare a Europei. Dacă democrația s-ar împiedica în fortăreața ei din SUA, ar stimula forțele politice iliberale sau extremiste care sunt deja active – în unele țări din Europa.

De asemenea, ar face democrațiile europene mai izolate și mai vulnerabile într-o lume în care dictaturile și regimurile semi-autoritare disprețuiesc normele liberale și acționează agresiv pentru a le discredita.

Mulți europeni au insomnii la perspectiva ca Trump să acționeze sau să vorbească în moduri care ar zdrobi credibilitatea garanției de securitate americană a Europei, exprimată prin NATO și umbrela nucleară.

Susținătorii europeni ai Ucrainei își fac, de asemenea, griji că ar putea încerca să rezolve războiul acolo în condiții care echivalează, de fapt, cu o victorie pentru Rusia lui Vladimir Putin.

Unii politicieni recunosc că, în anumite privințe, Europa este ea însăși vinovată. Multe guverne au cheltuit prea puțin pentru apărare de mult prea mult timp (deși bugetele militare sunt în creștere), iar o politică externă comună a UE este mai mult o aspirație decât o realitate.

Friedrich Merz, liderul creștin-democraților din Germania, formațiune în opoziție, deplânge ceea ce el numește „starea dezolantă a politicii externe și de securitate europene într-un moment critic”.

Majoritatea europenilor s-ar simți cu siguranță mai confortabil cu Harris la Casa Albă, așa cum arată sondajele.

În șase țări intervievate - Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia și Spania - majorități clare au considerat că Harris ar fi mai bună pentru securitatea Europei.

Patrycja Sasnal de la Institutul Polonez de Afaceri Internaționale scrie: „Harris în calitate de președinte (n. red. ar reprezenta) o schimbare generațională în politica americană care ar însemna schimbări și provocări și pentru Europa.

Cu președintele american Joe Biden ne luăm rămas bun de la politicienii post-război rece, conectați visceral cu țările europene la bine și la rău, care au privit parteneriatul transatlantic cu o dogmă semi-religioasă.

Cu Harris, Europa ar trebui să îmbrățișeze o nouă SUA, profund conectată cu Asia și America Latină, poate în detrimentul parteneriatului cu Europa.

Putem afla câte ceva despre modul în care o administrație Harris ar putea acționa pe scena internațională luând în considerare cariera și perspectiva lui Philip Gordon, consilierul ei principal pentru politică externă“.

Scriind pentru Centrul pentru Analiza Politicii Europene din Washington, Samuel Dempsey spune: „Gordon are o vastă expertiză în Europa, este ferm în spatele Ucrainei, dar a pledat pentru o NATO europeană care își plătește drumul. Europenii care speră că o administrație Harris s-ar putea întoarce la vremurile bune în care SUA plătesc mult și solicită puțin în schimb vor fi probabil dezamăgiți. Cu alte cuvinte, oricine va câștiga președinția, Europa va trebui să acționeze împreună dacă dorește să-și păstreze libertatea și, se spera, să rămână aliată cu SUA“.

Amenințări economice

O a treia preocupare pentru Europa este comerțul și economia.

Declarațiile lui Trump de la un miting desfășurat săptămâna aceasta în Pennsylvania nu ar fi putut suna mai amenințător cu privire la ceea ce pregătește pentru UE pe frontul comercial, dacă se va întoarce la Casa Albă. Perspectiva unei victorii a lui Trump, urmată de taxe vamale punitive ale SUA asupra bunurilor europene, afectează prețurile acțiunilor companiilor sensibile la export, precum Diageo, LVMH și Volkswagen, scrie FT.

Cu siguranță, UE a lucrat la un răspuns. Comisia Europeană, care gestionează politica comercială, a elaborat deja o strategie pentru a-i oferi lui Trump o înțelegere rapidă cu privire la creșterea exporturilor SUA către UE și să recurgă la represalii specifice doar dacă optează pentru tarife punitive.

Dar imaginea mai amplă este că Europa a rămas în urma SUA – și, într-o oarecare măsură, a Chinei – în tehnologiile viitorului.

Analiștii Aslak Berg și Zach Meyers susțin că Harris ar fi probabil mai interesată decât Trump de dialogul transatlantic, dar ambii candidați au priorități economice care vor pune Europa într-o poziție incomodă – inclusiv să se pună stavilă Chinei și să stimuleze locurile de muncă din SUA în sectoare sensibile în Europa, cum ar fi producția de vehicule.

Nici republicanii, nici democrații nu au fost prea interesați de interesele economice europene atunci când acestea sunt în conflict cu prioritățile lor politice interne.

Cine poate să-i intre pe sub piele lui Trump?

Dacă Trump câștigă, cine din Europa ar fi cel mai bine plasat, prin temperament și viziune politică, pentru a vorbi cu el?

Anchal Vohra de la Deutsche Welle menționează trei personalități - prim-ministrul ungar Viktor Orbán, prim-ministrul italian Giorgia Meloni și președintele polonez conservator Andrzej Duda.

Dar fiecare e cu probleme. Orbán nu vorbește în numele multora din UE, nu în ultimul rând din cauza comportamentului său în timpul perioadei în care Ungaria a deținut președinția rotativă de șase luni a blocului comunitar.

În ceea ce îi privește pe Meloni și Duda, amândoi cred cu tărie în NATO și în necesitatea de a apăra Ucraina - chestiuni în legătură cu care Trump provoacă fiori pe șira spinării Europei.

O alegere mai promițătoare ar putea fi Mark Rutte, fostul premier olandez care este noul secretar general al NATO. Dar el nu ar putea vorbi în numele UE.

La drept vorbind, ar trebui să fie un cancelar german, un președinte francez sau amândoi cei care să accepte provocarea de a se confrunta cu Trump.

Dar coaliția tripartită germană a cancelarului Olaf Scholz are probleme și, în orice caz, cine poate uita relația extrem de dificilă pe care Trump a avut-o cu fostul cancelar Angela Merkel?

În ceea ce îl privește pe președintele Franței, Emmanuel Macron, acesta este mult slăbit de rezultatele alegerilor naționale și europene din acest an, iar mandatul său expiră în 2027.

În concluzie, ne așteaptă vremuri tulburi după votul de marți din SUA, concluzionează Financial Times.

Alegeri prezidentiale in SUA
Biden și Kamala au apărut împreună pentru prima dată după victoria lui Trump. Cum a fost primită pierzătoarea alegerilor VIDEO
12.11.2024 07:49 - Biden și Kamala au apărut împreună pentru prima dată după victoria lui Trump. Cum a fost primită pierzătoarea alegerilor VIDEO
Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris i-au onorat luni, 11 noiembrie, pe veteranii militari americani în prima lor apariție comună de când candidata democraților a pierdut...
CTP vede paralele între prezidențialele din SUA și România: „Simion are în clipa de față prima șansă pentru turul 2”
11.11.2024 14:40 - CTP vede paralele între prezidențialele din SUA și România: „Simion are în clipa de față prima șansă pentru turul 2”
Cristian Tudor Popescu a publicat o analiză mai detaliată a rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA, câștigate de Donald Trump. Publicistul a făcut paralele și cu situația din...
Victoria lui Trump crește riscurile pentru Banca Japoniei. Yenul și-a reluat declinul
08.11.2024 09:22 - Victoria lui Trump crește riscurile pentru Banca Japoniei. Yenul și-a reluat declinul
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA crește riscurile pentru Banca Japoniei, în timp ce yenul și-a reluat declinul, ceea ce ar putea crește presiunea asupra băncii...
Trump și Putin, decizie istorică. Semnalul extrem de important dat de cei doi lideri mondiali
08.11.2024 07:53 - Trump și Putin, decizie istorică. Semnalul extrem de important dat de cei doi lideri mondiali
Președintele rus Vladimir Putin și Donald Trump au semnalat amândoi joi că sunt pregătiți să reia contactul, în urma alegerii republicanului în alegerile prezidențiale americane,...
Trump o numește pe Susie Wiles șefă de cabinet la Casa Albă. „Dură, inteligentă și inovatoare” FOTO
08.11.2024 07:40 - Trump o numește pe Susie Wiles șefă de cabinet la Casa Albă. „Dură, inteligentă și inovatoare” FOTO
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat joi, 7 noiembrie, că Susie Wiles, unul dintre cei doi manageri de campanie ai săi, va fi șefa sa de cabinet la Casa Albă, încredințând...
Cine câștigă și cine pierde dintre liderii mondiali după revenirea lui Trump: Surprize mari, scor 7 la 9
08.11.2024 05:05 - Cine câștigă și cine pierde dintre liderii mondiali după revenirea lui Trump: Surprize mari, scor 7 la 9
Dacă un lucru este clar despre Donald Trump, acesta îl reprezintă învingătorii și învinșii. Natura tranzacțională a primei sale președinții a arătat modul în care i-a clasat pe...
Cât de greu va fi pentru democrați să mai obțină puterea după victoria devastatoare a republicanilor
08.11.2024 04:00 - Cât de greu va fi pentru democrați să mai obțină puterea după victoria devastatoare a republicanilor
Cursa electorală care i-a adus victoria lui Donald Trump cu mult peste numărul de electori necesari plasează republicanii într-o poziție de control asupra Congresului, așteptările fiind ca...
Un fost militar american născut la Kiev, denunțător al lui Trump, ales în Congresul SUA
07.11.2024 23:44 - Un fost militar american născut la Kiev, denunțător al lui Trump, ales în Congresul SUA
Eugene Vindman, un militar american în retragere care s-a făcut remarcat, împreună cu fratele său geamăn Alexander, pentru că a dezvăluit presiunile președintelui Donald Trump asupra...
Trump se întoarce la Casa Albă drept cel mai puternic președinte din istoria Americii. Cine îl poate ține în frâu
07.11.2024 23:30 - Trump se întoarce la Casa Albă drept cel mai puternic președinte din istoria Americii. Cine îl poate ține în frâu
Donald Trump crede că președinții au o putere aproape absolută. În cel de-al doilea mandat al său vor exista puține constrângeri politice sau juridice care să îl controleze. Victoria...
Motivul incredibil pentru care Generația Z întârzie numărătoarea voturilor într-un stat american
07.11.2024 23:04 - Motivul incredibil pentru care Generația Z întârzie numărătoarea voturilor într-un stat american
Peste 13.000 de buletine de vot prin corespondență au fost anulate în statul Nevada, deoarece semnăturile alegătorilor nu se potriveau cu cele înregistrate pe permisele de conducere. Multe...
Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri. Ce așteaptă liderul de la Kremlin de la noul președinte american. "Sunt pregătit" VIDEO
07.11.2024 22:23 - Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri. Ce așteaptă liderul de la Kremlin de la noul președinte american. "Sunt pregătit" VIDEO
Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat joi, 7 noiembrie, că este "gata să reia contactul" cu Donald Trump după victoria acestuia în alegerile prezidențiale din SUA, pentru care l-a...
„Sfârșitul unei lumi americane“ după realegerea lui Trump la Casa Albă, titrează o publicație europeană
07.11.2024 21:23 - „Sfârșitul unei lumi americane“ după realegerea lui Trump la Casa Albă, titrează o publicație europeană
Realegerea lui Donald Trump pentru un al doilea mandat miercuri, 6 noiembrie, și succesul Partidului Republican, asupra căruia a preluat controlul total, reprezintă un punct de cotitură major...
Trump ar putea începe discuții private cu Rusia pe tema Ucraina chiar înainte de inaugurare
07.11.2024 20:45 - Trump ar putea începe discuții private cu Rusia pe tema Ucraina chiar înainte de inaugurare
Președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea începe discuții private cu Rusia cu privire la războiul din Ucraina înainte de preluarea oficială a mandatului, în ianuarie anul viitor,...
Zece miliardari au devenit și mai bogați după realegerea lui Trump. Cât a cheltuit Musk în campanie și cât a câștigat după victorie
07.11.2024 20:31 - Zece miliardari au devenit și mai bogați după realegerea lui Trump. Cât a cheltuit Musk în campanie și cât a câștigat după victorie
Zece dintre miliardarii lumii au devenit mai bogați cu încă 64 de miliarde de dolari, ca urmare a creșterii spectaculoase a acțiunilor companiilor lor, în urma victoriei lui Donald Trump la...
Decizia drastică luată de fiica transgender a lui Elon Musk după victoria lui Donald Trump la alegerile din State
07.11.2024 19:39 - Decizia drastică luată de fiica transgender a lui Elon Musk după victoria lui Donald Trump la alegerile din State
Fiica transgender a miliardarului Elon Musk, Vivian Jenna Wilson, a anunțat că dorește să se exileze din SUA după ce republicanul Donald Trump, care, la fel ca tatăl său, este un conservator...
Președintele SUA Joe Biden, discurs de la Casa Albă după victoria lui Trump: ”Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi” VIDEO
07.11.2024 18:43 - Președintele SUA Joe Biden, discurs de la Casa Albă după victoria lui Trump: ”Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi” VIDEO
Președintele SUA Joe Biden a susținut joi, 7 noiembrie, un discurs de la Casa Albă după câștigarea alegerilor de către Donald Trump. "Drumul înainte e clar, trebuie să pășim pe el....
Billie Eilish, după rezultatele alegerilor din SUA: „Este un război împotriva femeilor” FOTO/VIDEO
07.11.2024 18:16 - Billie Eilish, după rezultatele alegerilor din SUA: „Este un război împotriva femeilor” FOTO/VIDEO
Billie Eilish l-a criticat pe Donald Trump în timpul concertului ei din Nashville de miercuri seară, 6 noiembrie, spunând că cineva care urăște femeile atât de profund este pe cale să...
Donald Trump „nu are o baghetă magică” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, afirmă Vaticanul
07.11.2024 15:53 - Donald Trump „nu are o baghetă magică” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, afirmă Vaticanul
Secretarul de stat și numărul 2 al Vaticanului, Pietro Parolin, i-a transmis joi, 7 noiembrie, felicitări președintelui ales american Donald Trump, urându-i "înțelepciune" și...
Biden se grăbește să trimită miliarde de dolari Ucrainei, înainte să vină Trump. Casa Albă se teme că noul președinte va opri totul.
07.11.2024 14:02 - Biden se grăbește să trimită miliarde de dolari Ucrainei, înainte să vină Trump. Casa Albă se teme că noul președinte va opri totul.
Administrația Biden intenționează să grăbească livrarea de ajutor militar Ucrainei înainte de învestirea președintelui ales Donald Trump în ianuarie 2025, scrie Politico. Doi oficiali...
Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste VIDEO
07.11.2024 12:48 - Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste VIDEO
Donald Trump este o figură binecunoscută în societatea americană de 50 de ani, întâi ca dezvoltator imobiliar, apoi ca vedetă TV. În tinerețe, președintele-ales a zis că nu dorește să...
#alegeri sua 2024, #alegeri prezidentiale 2024, #Europa, #Donald Trump, #Kamala Harris , #alegeri SUA
  1. Noi informații despre mașina care a căzut de la etajul al doilea al parcării unui mall din București. Cum a ajuns tânărul fără permis să o conducă
  2. Cum se împart banii din bugetul Uniunii Europene. Ce state plătesc mai mult decât primesc și care e situația României
  3. Rusia susține că deține inițiativa strategică și este aproape de a-și atinge obiectivele în Ucraina: ”Situaţia de pe front nu este în favoarea Kievului”
  4. Procese noi în scandalul Nordis. Laura Vicol îl dă în judecată pe Florin Roman, iar soțul ei pe Nicolae Ciucă
  5. Sfârșit tragic pentru un muncitor care lucra la fațada unui imobil. A murit după ce a căzut de pe schelă
  6. Când ar putea începe negocierile pentru pace în Ucraina. Anunțul unui lider dintr-o țară NATO
  7. Ce prime de Crăciun se oferă în Germania. Unii angajați primesc bonusuri mai mari decât salariul mediu pe economie
  8. O importantă țară din centrul Europei aderă la Parchetul European, condus de Laura Kovesi
  9. Polițist bătut și amenințat cu moartea de un șofer. Bărbatul a devenit violent după ce a fost oprit în trafic
  10. Incident neobișnuit într-un avion. O pasageră de 25 de ani riscă o amendă uriașă după ce a agresat o însoțitoare de bord