Americanii au lovit din nou în Yemen. Au fost distruse două rachete anti-navă pregătite de lansare

Miercuri, 24 Ianuarie 2024, ora 08:47
11166 citiri
Americanii au lovit din nou în Yemen. Au fost distruse două rachete anti-navă pregătite de lansare
Navă militară în Marea Roșie FOTO X

Armata americană a efectuat, miercuri dimineaţă, mai multe lovituri în Yemen, distrugând două rachete anti-navă Houthi care erau îndreptate spre Marea Roşie şi se pregăteau de lansare, a anunţat armata americană într-un comunicat, transmite Reuters.

Loviturile americane, care au avut loc în jurul orei 2:30 a.m. (2330 GMT), sunt cele mai recente împotriva grupării susţinute de Iran din cauza faptului că vizează transportul maritim la Marea Roşie şi au urmat unei runde mai mari de lovituri cu o zi mai devreme.

Houthi, care controlează cele mai populate părţi ale Yemenului, au declarat că atacurile lor sunt în semn de solidaritate cu palestinienii în timp ce Israelul loveşte Gaza. Atacurile au perturbat transportul maritim global şi au sporit îngrijorarea că efectele războiului dintre Israel şi Hamas ar putea destabiliza Orientul Mijlociu.

"Forţele americane au identificat rachetele în zonele controlate de Houthi în Yemen şi au stabilit că acestea reprezintă o ameninţare iminentă la adresa navelor comerciale şi a navelor marinei americane din regiune", a declarat Comandamentul central al armatei americane într-un comunicat.

"Forţele americane au lovit şi distrus ulterior rachetele în legitimă apărare", se mai arată în document.

De când Statele Unite au început să lovească siturile militare houthi din Yemen, pe 11 ianuarie, Pentagonul afirmă că a distrus sau degradat peste 25 de instalaţii de lansare şi desfăşurare a rachetelor şi peste 20 de rachete.

Aceasta afirmă că a lovit, de asemenea, drone, radare de coastă şi capacităţi de supraveghere aeriană ale Houthi, precum şi zone de depozitare a armelor.

"Ne-am concentrat foarte mult pe ţintirea tipurilor de lucruri pe care le-au folosit sau le folosesc pentru a efectua atacuri împotriva transportului maritim internaţional şi a navigatorilor, iar acesta va continua să fie obiectivul nostru", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ryder a precizat că ultimul atac al houthi a avut loc la 18 ianuarie, ceea ce sugerează că loviturile au avut un impact.

"De atunci am efectuat mai multe lovituri de autoapărare, atunci când a existat o ameninţare iminentă sau o lansare anticipată", a spus el.

Strategia emergentă a lui Biden cu privire la Yemen vizează slăbirea militanţilor houthi, dar se opreşte mult înainte de a încerca să învingă grupul sau să se confrunte direct cu Iranul, principalul sponsor al houthi, spun experţii.

Strategia - un amestec de lovituri militare limitate şi sancţiuni - pare să aibă ca scop pedepsirea Houthis şi, în acelaşi timp, să încerce să limiteze pericolul unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Cât de puternică este armata israeliană?
Cât de puternică este armata israeliană?
Israelul a anunțat un răspuns la atacurile cu drone și rachete ale Iranului. Acesta ar putea duce la extinderea și intensificarea confruntărilor militare. Cât de pregătit este Israelul...
#SUA, #Yemen, #rebeli, #lovituri , #Yemen