Cât de utopic este planul unei Americi civile demilitarizate, revendicat după atacul armat din Texas

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 23:32
2893 citiri
Cât de utopic este planul unei Americi civile demilitarizate, revendicat după atacul armat din Texas

Atacul sângeros de marți, 24 martie, de la o școală primară din Texas, în urma căruia cel puțin 19 copii și doi adulți au fost uciși, marchează un alt exemplu de tragedie caracteristică Statelor Unite.

Atacul este cel mai recent caz din istoria lungă a violenței armate din Statele Unite. Până marți, au avut loc cel puțin 39 de împușcături în școli, licee și universități în 2022, soldându-se cu cel puțin 10 morți și 51 de răniți.

În timp ce propunerile de revizuire a legilor privind armele se confruntă cu șanse infime la nivel federal, există unele domenii de acord bipartit. Însă rămâne de văzut dacă acest consens limitat este suficient pentru a sparge blocajul din Congres, notează CNN.

Eliminarea lacunelor

Un proiect de lege adoptat de Parlament, HR 1446, susținut de reprezentantul democrat Jim Clyburn din Carolina de Sud, ar închide ceea ce este cunoscut sub numele de „portița Charleston ”, care permite ca unele vânzări de arme cu licență să aibă loc înainte de verificarea obligatorie a antecedentelor.

Mai exact, legislația ar crește perioada de timp, de la trei zile lucrătoare la cel puțin zece zile lucrătoare, în care un titular federal de licență pentru arme de foc trebuie să aștepte să primească o verificare a antecedentelor finalizată înainte de a transfera o armă de foc unei persoane fără licență.

Folosind această lacună, un bărbat înarmata reușit să cumpere în mod legal o armă de foc pentru a ucide nouă persoane într-o biserică frecventată de persoane de culoare din Charleston, Carolina de Sud, în 2015.

Democrații din Senat au luat măsuri marți seară pentru a plasa proiectul de lege, denumit Actul îmbunătățit pentru verificarea antecedentelor din 2021, în calendarul legislativ, astfel încât să poată fi votat.

Nu este clar când Senatul va vota măsura, dar are nevoie de 60 de voturi în cameră și este clar că legislația nu are acest sprijin (cel puțin nu acum).

Totuși, senatorul democrat Richard Blumenthal din Connecticut, care a susținut o legislație privind siguranța armelor, după atacul din Sandy Hook din statul său, în urmă cu aproape 10 ani, a declarat reporterilor marți că ar trebui să existe un vot chiar dacă este sortit eșecului.

„Cred că trebuie să tragem la răspundere fiecare membru al Congresului și să votăm, astfel încât publicul să știe unde se poziționează fiecare dintre noi”, a spus el. Întrebat despre potențialul unui acord bipartit, el a adăugat: „Cred că ar putea exista zone de acord. Am ajuns aproape de un acord cu un număr de colegi ai mei cu privire la un statut privind un semnal de alarmă”.

Nici măcar proiectele de lege cu sprijin bipartit nu pot trece de Senat

Un alt proiect de lege, HR 8, Legea bipartită privind verificarea antecedentelor din 2021, ar extinde verificările antecedentelor pentru toate vânzările sau transferurile de arme de foc din țară. În prezent, verificarea antecedentelor nu este necesară pentru vânzările și transferurile de arme de către vânzătorii privați și fără licență.

Legislația are sprijin din partea ambelor partide, fiind adoptată anul trecut de Congres cu un vot de 227 la 203. Opt republicani au susținut proiectul de lege și un democrat a votat împotrivă.

În 2013, democratul Joe Manchin din Virginia de Vest și senatorul republican Pat Toomey din Pennsylvania au promovat un proiect de lege de compromis care ar fi cerut verificări ale antecedentelor pentru toate vânzările comerciale de arme (inclusiv vânzările private la expozițiile de arme și toate vânzările pe internet), dar ar fi permis persoanelor să-și vândă arme de foc familiei, prietenilor și altor cunoștințe fără a verifica antecedentele.

Acest lucru a eșuat în conformitate cu regulile de obstrucționare ale Senatului, deși a avut sprijin majoritar. Votul a fost 54-46, patru republicani alăturându-se majorității democraților în sprijin. Liderul majorității de atunci la Senat, Harry Reid, a votat împotriva proiectului, la fel ca patru democrați.

Republicanii argumentează că verificările antecedentelor distrug drepturile asupra armelor și, în cele din urmă, vor duce la eliminarea armele. „Vedeți democrați și mulți oameni în mass-media a căror soluție imediată este să încerce să restrângă drepturile constituționale ale cetățenilor care respectă legea”, a declarat marți senatorul Ted Cruz, un republican din Texas, reporterilor.

Deocamdată, fiecare stat are variații ale regulilor. Majoritatea acțiunilor privind reglementarea armelor au loc la nivel de stat, deoarece Washingtonul este blocat cu privire la această problemă, așa cum se întâmplă cu multe altele.

Blocajul din Congres

Democrații susțin că această intransigență înseamnă că regulile Senatului trebuie schimbate. Există o mulțime de subiecte în legătură cu care republicanii îi vor bloca pe democrați - limitarea drepturilor la arme, extinderea drepturilor de vot, abordarea schimbărilor climatice, eliminarea unor reduceri de taxe și multe altele. Apelurile pentru a pune capăt obstrucționării vor continua să crească.

Până când fiecare democrat nu este de acord, nu se poate pune capăt obstrucționării. Manchin susține măsurile de control al armelor precum cea pe care a sponsorizat-o. Dar el este mai angajat să mențină regulile Senatului, care în prezent necesită 60 de voturi pentru a înainta legislația.

Biden cere parlamentarilor să aibă coloană vertebrală

Președintele Joe Biden a vorbit despre atacul armat recent, având remarci emoționante: „Speram, atunci când am devenit președinte, că nu va trebui să mai fac asta”.

Revenind la problema legislației privind controlul armelor, Biden i-a implorat pe parlamentari să „transforme această durere în acțiune”, în timp ce a bifat unele dintre împușcăturile în masă de la masacrul de la Sandy Hook din 2012, când era vicepreședinte.

"De ce continuăm să lăsăm acest lucru să se întâmple? Unde, în numele lui Dumnezeu, este coloana noastră vertebrală pentru a avea curajul să ne ocupăm și să facem față lobby-urilor?" a spus el.

Texasul are printre cele mai laxe legi privind armele

Texas are de multă vreme unele dintre cele mai puțin restrictive legi privind armele din Statele Unite și se mândrește că este un stat cu proprietari responsabili de arme – mai mult de un milion – chiar și cu istoria sa recentă de împușcături în masă.

Guvernatorul Greg Abbott a semnat o lege de anvergură în 2021 care a pus capăt cerinței ca texanii să fie autorizați să dețină arme de calibru mic, permițând practic oricui peste 21 de ani să poarte una. Legea a făcut ca statul să fie unul dintre cele mai mari care a adoptat o lege care înlătură practic majoritatea restricțiilor privind capacitatea de a transporta arme de calibru mic.

Abbott a descris anul trecut proiectul de lege drept „cea mai puternică legislație privind al doilea amendament din istoria Texas”.

Al doilea amendament din Constituția Statelor Unite spune că "Deoarece o miliție bine reglementată este necesară securității unui stat liber, dreptul populației de a deține și purta arme nu trebuie să fie încălcat".

Citeste si:
Senatul SUA a adoptat prima lege în ultimii 30 de ani privitoare la controlul armelor de foc în rândul populației
Senatul SUA a adoptat prima lege în ultimii 30 de ani privitoare la controlul armelor de foc în rândul populației
Senatul SUA a adoptat un proiect de lege privind controlul armelor, aceasta fiind cea mai importantă legislație privind armele de foc din ultimii aproape 30 de ani. 15 republicani s-au...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...
Comentarii