Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 08:52
1204 citiri
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Xi Jinping și Joe Biden FOTO X

Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima perioadă, transmite CNBC.

Dombrovskis, a declarat pentru CNBC că nu crede că ”protecţionismul” comercial este răspunsul la tensiunile geopolitice accentuate, dar a insistat că blocul este dispus să se apere în noul mediu comercial.

”Peisajul geopolitic se schimbă, devine mai fragmentat, devine mai conflictual, vedem înarmarea comerţului. Aşa că trebuie să ne dotăm, ca Uniune Europeană, pentru a funcţiona în această lume mai conflictuală”, a declarat Dombrovskis pentru Karen Tso de la CNBC.

Comentariile sale au venit ca răspuns la observaţiile făcute marţi de fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene şi fostul prim-ministru italian Mario Draghi, care a spus că blocul trebuie să treacă printr-o ”schimbare radicală” dacă doreşte să rămână competitiv în faţa refuzului Chinei şi al SUA de ”a juca după reguli”.

Aceasta vine în momentul în care preşedintele american Joe Biden urmează să-i ceară reprezentantului comercial al SUA, Katherine Tai, să tripleze tariful pentru importurile de oţel şi aluminiu din China, în timp ce încearcă să stimuleze sprijinul sindical în statul swing Pennsylvania.

O astfel de măsură ar exclude în esenţă vânzările de oţel chinezesc în SUA şi, probabil, ar redirecţiona bunurile chinezeşti către alte pieţe globale.

Dombrovskis a spus că propunerile vor avea un impact clar asupra UE şi a remarcat că reprezentanţii europeni sunt în prezent angajaţi în discuţii cu SUA cu privire la tarifele sale pentru China.

”Evident că va avea repercusiuni mai ample, deoarece este clar că piaţa oţelului este conectată la nivel global”, a spus el.

Apelul lui Biden marchează cea mai recentă escaladare a tensiunilor dintre cele două mari economii ale lumii din cauza preocupărilor legate de supracapacitatea Chinei.

Washingtonul şi aliaţii săi au acuzat China că a inundat pieţele internaţionale cu bunuri ieftine şi că subvenţionează companiile naţionale, dar Beijingul neagă vehement acestea practici.

Săptămâna trecută, secretarul Trezoreriei al SUA, Janet Yellen, a declarat că nu va exclude potenţiale tarife pentru exporturile de energie verde ale Chinei, deoarece ţara creşte producţia de energie solară, vehicule electrice şi baterii litiu-ion.

Comentariile ei au fost urmate în succesiune rapidă de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că Bruxelles-ul trebuie să adopte o linie dură în ceea ce priveşte comerţul cu China.

Cu toate acestea, Europa are de parcurs un echilibru delicat pentru a nu înstrăina unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi, rămânând în acelaşi timp fidelă alianţelor sale geopolitice şi economice de peste Atlantic.

”Dacă va fi necesar, UE va fi pregătită să se ridice pentru a ne apăra economia şi companiile”, a spus Dombrovskis.

Comentariile sale au venit pe marginea reuniunii de primăvară a FMI, unde marţi a dezvăluit Perspectiva economiei mondiale şi a subliniat tensiunile geopolitice ca fiind o ameninţare cheie pentru creşterea globală.

Quarterly Report - Editia 4

Fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la FBI până în 2012
Fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la FBI până în 2012
Un fost agent CIA, principala agenţie americană de informaţii, Alexander Yuk Ching Ma, în vârstă de 71 de ani, a pledat vinovat de ”conspiraţie în vederea colectării şi livrării de...
Cei mai mari producători de cipuri din lume pot acționa un „comutator de oprire“ în cazul în care China invadează Taiwanul
Cei mai mari producători de cipuri din lume pot acționa un „comutator de oprire“ în cazul în care China invadează Taiwanul
Companiile din Taiwan se pregătesc pentru ce e mai rău. ASML şi TSMC pot dezactiva utilajele de fabricat cipuri în cazul în care China invadează insula. Compania olandeză ASML şi şi...
#SUA, #China, #tensiuni, #avertisment, #Uniunea Europeana, #comert , #Uniunea Europeana