Mărturie a unei foste consiliere de la Casa Albă: Donald Trump s-a luptat fizic cu agenții Secret Service, în încercarea de a merge la Capitoliu în 6 ianuarie 2021

Marti, 28 Iunie 2022, ora 23:18
4295 citiri
Mărturie a unei foste consiliere de la Casa Albă: Donald Trump s-a luptat fizic cu agenții Secret Service, în încercarea de a merge la Capitoliu în 6 ianuarie 2021
Asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021. Foto Twitter

O fostă consilieră de la Casa Albă a povestit în cadrul audierilor organizate la Washington în cadrul comitetului care cercetează asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitolului cum fostul președinte Donald Trump s-a luptat fizic cu agenții Secret Service, în încercarea de a prelua controlul asupra limuzinei prezidențiale.

Trump ar fi intenționat să meargă la Capitoliu unde avea loc insurecția susținătorilor săi. Cassidy Hutchinson, o consilieră de top a fostului şef de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, a descris în mărturia sa susţinută în faţa comitetului restrâns al Camerei Reprezentanţilor că susţinătorii lui Trump erau înarmaţi cu puşti în stil AR-15 şi alte arme.

În schimb, Trump şi-a exprimat furia că Secret Service, însărcinat cu protecţia preşedintelui, folosea magnetometre cu detecţie de metale pentru a ţine oamenii înarmaţi departe de zona îngrădită, unde a ţinut un discurs înflăcărat în care şi-a repetat afirmaţiile false că înfrângerea sa în alegeri a fost rezultatul unei fraude.

”Luaţi detectoarele de metale, nu sunt aici să mă rănească”, a spus Hutchinson, citându-l pe Trump, referindu-se la armele care erau purtate de participanţii la miting. Magnetometrele verifică clădirile guvernului SUA şi evenimentele în aer liber din Washington pentru a proteja oficialii şi turiştii.

După miting, a mărturisit Hutchinson, Trump a intrat într-o altercaţie cu agenţii Serviciului Secret care refuzau să-l ducă la Capitoliu, în timp ce susţinătorii săi luau cu asalt clădirea istorică.

”‘Eu sunt nenorocitul de preşedinte. Du-mă acum la Capitoliu’”, l-a citat Hutchinson pe Trump, înfuriat. El a adăugat că Trump a încercat de pe bancheta din spate a maşinii să apuce volanul ”The Beast”, aşa cum este cunoscut vehiculul prezidenţial blindat.

Audierea convocată în grabă a marcat în această lună, prima dată când un fost oficial de la Casa Albă a apărut pentru a depune mărturie în direct. Comisia Camerei Reprezentanţilor investighează de mai bine de un an prima încercare din istoria SUA de a preveni transferul paşnic de putere.

Vorbind pe tonuri blânde, dar sigure, Hutchinson a pictat o imagine a oficialilor panicaţi de la Casa Albă, îngrijoraţi de posibilitatea ca Trump să se alăture mulţimii violente care a forţat intrarea în Capitoliu, vânându-I pe vicepreşedintele de atunci Mike Pence, preşedintele Camerei reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi pe alţi parlamentari care certificau victoria democratului Joe Biden în faţa republicanului Trump, la alegerile din 2020.

”Vom fi acuzaţi de fiecare crimă imaginabilă”

Îngrijorările lor s-au concentrat pe potenţialele acuzaţii penale cu care s-ar putea confrunta Trump şi alţii. ”Vom fi acuzaţi de fiecare crimă imaginabilă”, i-a spus lui Hutchinson consilierul Casei Albe Pat Cipollone, dacă Trump va merge la Capitoliu pe 6 ianuarie.

”Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă, aceasta ar fi o idee cu adevărat teribilă pentru noi. Avem îngrijorări legale serioase dacă mergem la Capitoliu în acea zi”, i-a spus Cipollone lui Hutchinson, comform depoziţiei acesteia.

Hutchinson, care s-a aflat la câteva uşi distanţă de Biroul Oval al lui Trump, a mărturisit că, cu doar câteva zile înainte de atacul asupra Capitoliului SUA, Meadows ştia despre violenţele care se profilează.

”‘Lucrurile s-ar putea să devină rele, foarte rele, pe 6 ianuarie’”, i-a spus acesta în interiorul Casei Albe, pe 2 ianuarie. Între timp, Rudy Giuliani, un consilier al lui Trump, a spus despre 6 ianuarie: ”‘Mergem la Capitoliu, va fi grozav. Preşedintele va fi acolo; va părea puternic’”, a mărturisit Hutchinson.

Ea a spus comisiei Camerei, formată din şapte democraţi şi doi republicani: ”A fost primul moment în care mi-am amintit că am fost speriată şi nervoasă de ceea ce s-ar putea întâmpla pe 6 ianuarie”. Preşedintele comisiei, Bennie Thompson, a lăudat ”curajul” lui Hutchinson de a veni să depună mărturie în faţa comitetului.

Într-o mărturie video în timpul ultimei audieri de săptămâna trecută, Hutchinson a spus comitetului că aliaţii republicani ai lui Trump au cerut graţierea Casei Albe, după ce i-au susţinut încercările de a anula înfrângerea în alegerile din 2020.

Mărturiile la cele cinci audieri anterioare ale comisiei au arătat cum Trump a enervat mii de susţinători cu afirmaţii false că a pierdut alegerile din 2020 în faţa lui Biden, din cauza fraudei masive a alegătorilor.

Eveniment Quarterly Report

SUA au trimis Ucrainei o listă de reforme necesare dacă vrea asistență suplimentară
SUA au trimis Ucrainei o listă de reforme necesare dacă vrea asistență suplimentară
SUA au trimis Ucrainei o listă de reforme pentru discuții și feedback pe adresa Platformei de coordonare a donatorilor multilaterali pentru Ucraina de la Bruxelles. potrivit site-ului Ambasadei...
Prima parada militară organizată de Coreea de Sud în ultimii 10 ani. Avertismentul transmis Coreei de Nord
Prima parada militară organizată de Coreea de Sud în ultimii 10 ani. Avertismentul transmis Coreei de Nord
Coreea de Sud a dat startul marţi primei sale parade militare de amploare din ultimul deceniu, cu arme de la rachete balistice la elicoptere de atac, care vor trece prin Seul într-o demonstraţie...
#SUA, #comitet, #insurectie, #asalt, #Capitoliu, #Donald Trump , #SUA