China preia inițiativa după înghețarea ajutoarelor americane. Beijingul ocupă spațiul liber lăsat de SUA

Duminica, 09 Februarie 2025, ora 05:00
5732 citiri
China preia inițiativa după înghețarea ajutoarelor americane. Beijingul ocupă spațiul liber lăsat de SUA
Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională își face bagajele/FOTO/X/@NewsLiberdade

China a oferit o subvenție pentru a ajuta un proiect cambodgian de deminare a terenurilor și a bombelor neexplodate, la câteva zile după ce înghețarea plăților efectuate de USAID către partenerii săi a forțat suspendarea activității, a declarat șeful grupului.

Criticii deciziei administrației președintelui american Donald Trump de a suspenda timp de 90 de zile ajutorul extern prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională au afirmat că aceasta ar deschide calea Chinei pentru a-și extinde influența în toată lumea, relatează Newsweek.

Cambodgia, țară din Asia de Sud-Est, este deja unul dintre cei mai apropiați aliați ai Chinei și a avut o relație tensionată în ultimii ani cu Statele Unite, care au criticat-o pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului și lipsa democrației.

În câteva zile după anunțul privind oprirea operațiunilor Cambodgian Mine Action Centre (CMAC) din cauza înghețării fondurilor americane, directorul general Heng Ratana a publicat pe Facebook un mesaj prin care anunța un grant din partea Chinei în valoare de 4,4 milioane de dolari pentru un proiect de eliminare a minelor, care va dura un an, începând cu 1 martie 2025. Acesta a precizat că proiectul va sprijini activitatea a peste 400 de experți tehnici ai CMAC și va fi implementat în șapte provincii ale Cambodgiei.

China profită de golul lăsat de retragerea americană

Cambodgia a fost devastată de război în anii '70, atât din cauza bombardamentelor americane în cadrul conflictului din Vietnam, cât și din cauza preluării puterii de către genocidul regim al Khmerilor Roșii, susținut de China. De atunci, milioane de mine rămân împrăștiate pe teritoriul țării. Potrivit organizației Halo Trust, care luptă împotriva minelor, peste 18.800 de oameni au murit din cauza acestora, iar aproximativ 45.000 au fost răniți.

Ambasada Statelor Unite la Phnom Penh a anunțat că în 2025 se așteaptă să aloce 12 milioane de dolari pentru deminarea și îndepărtarea altor muniții neexplodate din Cambodgia. Cu toate acestea, guvernul cambodgian a precizat că fondurile pentru aceste operațiuni provin de la Oficiul pentru Eliminarea Armamentelor și Reducerea Riscurilor al Departamentului de Stat al SUA, și nu direct de la USAID. În ciuda suspendării ajutoarelor americane, autoritățile cambodgiene au confirmat că lucrările de deminare vor continua cu ajutorul guvernului și al altor donatori internaționali, altele decât Statele Unite.

Administrația Trump a decis să reducă drastic activitatea USAID, având în vedere planul de a o fuziona cu Departamentul de Stat și de a reduce numărul de angajați. Printre reformele planificate se numără transferul unor proiecte în cadrul unui nou departament guvernamental denumit Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE), sub conducerea lui Elon Musk.

De la această schimbare, China ar putea profita de golul lăsat de retragerea americană. „Dacă China nu ar ajuta, CMAC nu ar avea suficiente fonduri pentru a continua activitatea de deminare, iar acest sprijin devine esențial pentru continuarea acestor eforturi", a declarat Seun Sam, analist de politici la Academia Regală a Cambodgiei.

Deși nu este clar ce proiecte vor fi susținute de USAID în viitor, este evident că China va căuta să își extindă influența în regiunile în care SUA au restricționat finanțările. Aceasta nu înseamnă însă că Statele Unite nu vor reveni în viitor cu sprijin pentru Cambodgia, pe măsură ce vor evalua impactul noii administrări.

Autocrații se bucură

Deși nu este clar ce proiecte vor fi susținute de USAID în viitor, este evident că China va căuta să își extindă influența în regiunile în care SUA au restricționat finanțările. Aceasta nu înseamnă însă că Statele Unite nu vor reveni în viitor cu sprijin pentru Cambodgia, pe măsură ce vor evalua impactul noii administrări.

O mare parte a finanțării pro-democrație este canalizată prin USAID, care a fost pusă în dificultate, mii de angajați riscând să fie concediați. Miliardarul Elon Musk a jucat un rol-cheie în încercările de a aduce schimbări la agenție, aliniindu-se eforturilor lui Trump de a reduce cheltuielile.

Trump l-a numit pe Peter Marocco, un fost pușcaș marin și activist conservator, a fost desemnat să conducă restructurarea agenției. Casa Albă a apărat reducerile, Trump etichetând USAID ca fiind controlată de „nebuni radicali de stânga”.

Autocrații din întreaga lume au îmbrățișat înghețarea finanțării. Ministrul venezuelean de interne, Diosdado Cabello, a declarat că sprijinul acordat de USAID grupurilor de opoziție este o „cutie neagră a corupției”. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev l-a lăudat pe Musk pentru că „încearcă să astupe «Deep Throat» al USAID”. Liderul din El Salvador, Nayib Bukele, s-a alăturat demersului, acuzând agenția că finanțează „grupuri de opoziție, ONG-uri cu agendă politică și mișcări destabilizatoare”.

În Nicaragua, rețeaua de televiziune a fiilor președintelui Daniel Ortega a sărbătorit decizia, în timp ce presa iraniană a comparat aliații SUA cu „șervețele de unică folosință”. Președintele belarus Alexander Lukashenko a sugerat că reducerile au fost un răspuns la apelurile guvernului său pentru relații mai bune cu Washingtonul. Între timp, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a acuzat USAID că finanțează mass-media de stânga din Europa.

Joi, Azerbaidjan a ordonat închiderea USAID din cauza „lipsei temeiului legal” pentru operațiunile sale în țară, a informat presa turcă, citând purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe azer, Ayhan Hajizade.

Înghețarea a forțat organizațiile pro-democrație să reducă operațiunile. Un grup de opoziție din Belarus a declarat că va concedia în curând 15 angajați și își va închide biroul din Varșovia. În Venezuela, jurnaliștii independenți, grupurile de asistență juridică pentru prizonierii politici și organizațiile de monitorizare a alegerilor au fost grav afectate. Unele grupuri s-au abținut de la comentarii publice din cauza legilor care incriminează finanțarea străină.

Victor Orban, prim-ministrul Ungariei, a postat pe X: „Se pare că USAID a finanțat publicația ultraprogresistă Politico din Bruxelles și, practic, întreaga presă de stânga din Ungaria în timpul administrației americane anterioare. Cred că lumea are o datorie de recunoștință față de președinte (Donald Trump) pentru că a descoperit și a pus capăt acestei conspirații întunecate”.

Război comercial. Zonele care au votat pentru Trump, cele mai expuse la impactul tarifelor
Război comercial. Zonele care au votat pentru Trump, cele mai expuse la impactul tarifelor
Peste 5 milioane de americani lucrează în industrii care ar putea fi afectate de tarifele de retorsiune impuse de China și Canada, măsuri care au intrat în vigoare în cursul săptămânii...
Cine castiga in razboiul comercial SUA - UE?
Cine castiga in razboiul comercial SUA - UE?
Între UE şi SUA a izbucnit un război comercial. Ambele părţi impun taxe vamale protecţioniste. Într-un astfel de război nu poate exista câştigător, susţine fosta comisară UE pentru...
#SUA, #desfin are usaid, #Donald Trump, #China, #cambogia , #China
  1. Grenadă în curtea unui spital de cardiologie din țară. Cum au acționat forțele de ordine
  2. "Suntem în foarte mare măsură pe drumul cel bun". Trump l-a sunat pe Zelenski după discuția de marți cu Putin
  3. Și-a uitat limba maternă după o operație la genunchi. Explicația medicilor pentru afecțiunea extrem de rară a pacientului
  4. Ce obligații ai dacă ți-ai lovit mașina și cum poți obține despăgubirea
  5. De ce eșuează încercările lui Trump de a opri războiul din Ucraina
  6. Soluția găsită de șoferii din Sectorul 4 al Capitalei pentru a nu mai plăti taxa anuală de 540 de lei impusă de primărie
  7. UPDATE Doi militari răniți la un exercițiu de distrugere a muniției în poligonul Dorolea. Unul dintre ei a fost operat de urgență
  8. Spectacol cu drone închinat "noii Epoci de Aur". Trump a dansat pe cerul orașului Miami pe melodia "Y.M.C.A." VIDEO
  9. Încă o decizie revoltătoare în instanță. Un tânăr a scăpat fără o zi de închisoare după ce a spulberat un om pe trecerea de pietoni, conducând cu 150 km/h
  10. Ciocniri între studenți și poliție la Istanbul după arestarea primarului metropolei, rivalul lui Erdogan. "Această națiune nu se va închina în fața ta" VIDEO