Milioane de americani se vor îndrepta marți, 5 noiembrie, către secțiile de votare pentru a vota în alegerile prezidențiale din 2024, în care candidata democrată Kamala Harris și rivalul ei republican, Donald Trump, se confruntă. Cursa se anunță foarte strânsă.
Sunt 230 de milioane de alegători eligibili, dar doar aproximativ 160 de milioane dintre ei sunt înregistrați. Cu toate acestea, aproape jumătate din cele 50 de state din Statele Unite permit înregistrarea în ziua alegerilor, în timp ce cetățenii pot vota fără a se înregistra în Dakota de Nord.
Peste 70 de milioane de oameni au votat deja anticipat prin poștă sau la secțiile de votare în persoană.
Alegătorii vor alege, de asemenea, 34 de senatori americani (din 100) și pe toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților a SUA. În plus, vor avea loc alegeri pentru funcția de guvernator în 11 state și două teritorii (Puerto Rico și Samoa Americană).
SUA se întind pe șase fusuri orare. Folosind ora Coastei de Est a SUA (ET), votul va începe marți la ora 5 dimineața (10:00 GMT) și se va încheia miercuri la ora 1 dimineața (06:00 GMT).
Printre susținătorii Kamalei Harris se numără mai multe femei, afro-americani și reprezentanți ai altor diaspore, bărbați albi, cu studii superioare. Donald Trump este mai popular în rândul bărbaților albi, needucați care locuiesc la țară. În ajunul votului, ratingurile ambilor candidați au fost egale.
Potrivit ultimelor sondaje candidata democrată Kamala Harris are șanse să câștige 49% din voturi. Totodată, același procent l-ar primi și candidatul republican Donald Trump (49%), iar alți 2% sunt indeciși. În plus, există sondaje separate în șapte state în care rezidenții votează alternativ pentru ambele partide.
Acestea sunt primele alegeri prezidențiale de când Curtea Supremă a anulat Roe v Wade, hotărârea din 1973 care a consacrat dreptul constituțional la avort. Multe state conduse de republicani au impus de atunci interdicții totale sau aproape totale asupra acestei proceduri. Harris a făcut din drepturile reproductive și libertățile personale un strigăt de mobilizare și susține o lege națională care să stipuleze accesul la avorturi sigure. Trump a avut dificultăți în a-și găsi poziția în această privință, insistând că este o problemă de stat și excluzând cu întârziere o interdicție națională. Amendamente constituționale care ar proteja sau ar extinde dreptul la avort vor apărea pe buletinul de vot în 10 state, ceea ce democrații speră că va determina o participare mai mare la vot.
Democrații au avertizat că Trump reprezintă o amenințare existențială la adresa normelor democratice, referindu-se la atacul asupra congresului din 6 ianuarie 2021, când o mulțime de susținători ai săi au încercat să anuleze înfrângerea sa în alegeri. Harris și-a descris adversarul drept un fascist care a declarat că va fi un dictator din prima zi și care va ceda în fața unor autocrați străini precum Vladimir Putin și Kim Jong-un. Trump a încercat să întoarcă foaia, afirmând - fără dovezi - că Harris este adevărata amenințare la adresa democrației, citând presupusa cenzură online și cazurile penale împotriva sa. El a refuzat să se angajeze să accepte rezultatele alegerilor din 2024. Un sondaj recent realizat de Washington Post-Schar School în rândul alegătorilor din șapte state oscilante a arătat că sunt mai mulți cei care au încredere în Trump decât în Harris în ceea ce privește gestionarea amenințărilor la adresa democrației.
Revista The Economist descrie economia SUA ca fiind invidiată de întreaga lume, susținând că: „Economia americană a lăsat în urmă alte țări bogate”. Dar, în ciuda creșterii puternice, a șomajului scăzut și a inflației stabilizate, Biden și Harris au rămas în mod constant în urma lui Trump în sondajele de opinie. Planurile economice ale lui Harris includ reduceri de impozite pentru majoritatea americanilor, interdicții privind majorarea prețurilor, locuințe mai accesibile și un nou credit fiscal pentru copii, precum și eforturi pentru a stimula producția internă. Trump a promis să reducă impozitele, să impună tarife drastice pentru bunurile importate și să protejeze securitatea socială și Medicare.
Aceasta a fost tema principală a lui Trump de când și-a lansat candidatura la președinție. De data aceasta, chiar dacă trecerea frontierelor a scăzut la nivelul din 2020, el a promis ceea ce numește cea mai mare operațiune de deportare din istoria SUA. El a folosit, de asemenea, un limbaj dezumanizant care amintește de naziști pentru a afirma că imigranții fără documente sunt „animale”, au „gene rele” și „otrăvesc sângele țării noastre”. Harris s-a orientat spre centru în această problemă, subliniindu-și sprijinul pentru o propunere bipartizană în Congres, care propune angajarea a mii de noi agenți de securitate la frontieră și a închide granița în cazul în care traversările ar fi atins o medie de peste 5 000 de persoane pe zi pe parcursul unei săptămâni.
Musk are contracte de zeci de miliarde... Vezi tot