Statul din SUA care ar urma să ucidă condamnații la moarte cu un pluton de execuție

Marti, 21 Martie 2023, ora 16:18
1993 citiri
Statul din SUA care ar urma să ucidă condamnații la moarte cu un pluton de execuție
FOTO Pixabay

Condamnaţii la moarte din Idaho, un stat din vestul SUA, ar putea fi ucişi de un pluton de execuţie, în cazul în care nu este disponibilă o injecţie letală, potrivit unei legi adoptate luni de Congresul local, notează AFP.

Aprobat cu 24 de voturi pentru şi 11 împotrivă de Senatul acestui stat conservator, textul urmează să fie ratificat de guvernator. Idaho ar deveni astfel al cincilea stat american care a aprobat această metodă de execuţie, după Utah, Oklahoma, Mississippi şi Carolina de Sud, potrivit organizaţiei Death Penalty Information Center.

Din 1976 şi sfârşitul unui scurt moratoriu asupra pedepsei cu moartea în Statele Unite, doi bărbaţi şi o femeie au fost executaţi astfel - toţi în Utah (vest) -, ultima execuţie fiind în 2010. Statele americane care aplică pedeapsa cu moartea întâmpină cele mai mari dificultăţi în procurarea substanţelor necesare unei injecţii letale, din cauza opoziţiei companiilor farmaceutice care nu vor să fie asociate cu pedeapsa capitală.

Moartea în faţa plutonului de execuţie ar putea avea loc în Idaho numai în cazul în care injecţia letală este imposibilă. Asociaţia pentru apărarea libertăţilor civile ACLU a denunţat adoptarea legii drept „îngrozitoare”, considerând-o „arhaică”.„Un pluton de execuţie este deosebit de înfiorător(...), astfel de execuţii lasă cicatrici durabile tuturor celor implicaţi”, a declarat ACLU Idaho într-un comunicat. Persoanele ucise de plutonul de execuţie „sunt, după toate probabilităţile, supuse la niveluri extreme de durere şi tortură”, a adăugat organizaţia, citând experţi.

#SUA, #Idaho, #condamnati moarte, #pedeapsa , #SUA