Controversa legată de avort din Statele Unite, o problemă de știință. Ce arată datele cercetătorilor

Luni, 23 Mai 2022, ora 23:58
3616 citiri
Controversa legată de avort din Statele Unite, o problemă de știință. Ce arată datele cercetătorilor

Un proiect de aviz apărut recent în presă indică faptul că Curtea Supremă a Statelor Unite este pregătită să răstoarne Roe v. Wade. Făcând acest lucru, judecătorii nu vor neglija doar decenii de precedent, ci vor ignora numeroasele dovezi ale impactului pozitiv pe care faptul că femeile pot alege în privința avortului îl are asupra sănătății și bunăstării pacienților.

În Roe v. Wade (1973), Curtea Supremă a anulat o lege din Texas care incrimina avortul și a susținut că Constituția protejează dreptul de a decide dacă se pune capăt unei sarcini. Opinia divulgată de judecătorul Samuel Alito provine din ideea că drepturile la avort nu sunt menționate în Constituție și nici nu sunt înrădăcinate în istoria SUA.

Dar americanii, ca societate, sunt dotați astăzi cu mai multe informații clare decât au fost autorii Constituției. Există o lungă istorie a deciziilor Curții Supreme de avort bazate pe dovezi. În Sănătatea întregii femei v. Hellerstedt (2016), Curtea a subliniat importanța luării în considerare a datelor la revizuirea restricțiilor de avort. Este esențial acum ca Curtea să adere la precedent și să insiste ca drepturile constituționale să fie ghidate de dovezi, nu de ideologie.

Studiul Turnaway, condus de Diana Greene Foster, a fost conceput pentru a contribui la acel corp de dovezi. Studiul a fost lansat în 2007 și peste 40 de oameni de știință de la nouă universități și patru institute de cercetare au lucrat la el, potrivit Science.

"Ne-a inspirat să facem acest lucru judecătorul Anthony Kennedy, care a pus problema efectului avortului asupra unei femei însărcinate în Gonzalez v. Carhart (2006), un caz care a luat în considerare constituționalitatea interzicerii federale a unei proceduri de avort", a explicat Foster, cercetătoare de referință în medicina reproductivă.

În opinia sa majoritară, judecătorul Kennedy a susținut că „nu există date fiabile care să măsoare fenomenul” de regret potențial de avort, iar Curtea a menținut astfel legea.

"Eu și colegii mei am hotărât să găsim acele date, astfel încât judecătorii de la Curtea Supremă și factorii de decizie politică să-și poată baza deciziile nu pe presupuneri, ci pe date concrete. În acest scop, Studiul Turnaway a urmărit aproape 1.000 de femei din toată țara, timp de 5 ani, pentru a vedea cum avortul sau refuzul unui avort le-a afectat sănătatea fizică, sănătatea mintală, finanțele, relațiile și copiii.Ceea ce am găsit a fost uluitor", potrivit lui Foster.

Cercetarea a arătat că pacientele care au putut să facă un avort au avut de șase ori mai multe șanse de a raporta planuri aspiraționale pe un an decât cele cărora li s-a refuzat unul. Acestea au mai multe șanse să aibă un copil dorit mai târziu și să poată avea grijă de copiii pe care îi au deja. Deoarece majoritatea pacientelor care recurg la avort sunt deja părinți, asta înseamnă că posibilitatea de a obține un avort are un impact puternic, multigenerațional.

În schimb, dacă femeile sunt forțate să ducă o sarcină la termen, este mai probabil să se confrunte cu dificultăți financiare de durată. După ce li s-a refuzat un avort, femeile aveau un risc de trei ori mai mare de a fi șomere, față de cele care au obținut avort și un risc de patru ori mai mare de a avea un nivel de trai sub nivelul sărăciei.

Sănătatea lor fizică și mentală este, de asemenea, în pericol: femeile care nu au putut să facă un avort au spus că au mai multe simptome de anxietate, stima de sine mai scăzută și satisfacție legată de viața lor mai scăzută. Și, din nou, familiile lor simt efectele: pacientele raportează mai multe dificultăți în relaționarea cu copilul lor, iar copiii lor mai mari au rezultate de dezvoltare mai proaste și sunt mai probabil să trăiască în sărăcie.

Cea mai clară constatare a studiului Turnaway este că oamenii știu ce este mai bine pentru ei și familiile lor. Rezultatele nu sunt teorii sau presupuneri. Nu sunt anecdote care să fie scoase la înaintare în momentele politice oportune. Acestea se bazează pe un set mare de date în care au apărut modele semnificative din punct de vedere statistic pentru mulți oameni. Și ele stau la baza a peste 50 de articole care au fost publicate în reviste științifice de înaltă calitate.

Citeste si:
Reacția președintelui Franței după ce Curtea Supremă din SUA a revocat dreptul la avort
Reacția președintelui Franței după ce Curtea Supremă din SUA a revocat dreptul la avort
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reacționat pe rețelele sociale după ce Curtea Supremă din SUA a revocat dreptul femeilor la avort. ”Avortul este un drept fundamental pentru...
Proteste de amploare în SUA, împotriva legii care interzice avortul
Proteste de amploare în SUA, împotriva legii care interzice avortul
După şocul suferit vineri, susţinătorii dreptului la avort se mobilizau sâmbătă în Statele Unite pentru o a doua zi de proteste împotriva deciziei Curţii Supreme care a pulverizat ceea ce...