SUA amână din nou revenirea astronauților săi pe Lună. "Nu vom zbura în spaţiu până când nu vom fi pregătiţi"

Vineri, 06 Decembrie 2024, ora 17:56
4087 citiri
SUA amână din nou revenirea astronauților săi pe Lună. "Nu vom zbura în spaţiu până când nu vom fi pregătiţi"
În februarie, un satelit american a aterizat pe suprafața Lunii pentru prima dată de la Apollo 17 FOTO Pixabay

NASA a anunţat joi, 6 decembrie 2024, că a decis să amâne încă o dată mult aşteptata revenire a astronauţilor americani pe Lună, care ar trebui să se producă "la jumătatea anului 2027", în principal din cauza problemelor tehnice întâmpinate în dezvoltarea vehiculului spaţial care ar trebui să transporte echipaje umane pe satelitul natural al Pământului, informează AFP.

"Siguranţa astronauţilor noştri este întotdeauna pe primul loc în procesul nostru de luare a deciziilor. Este steaua noastră polară. Nu vom zbura în spaţiu până când nu vom fi pregătiţi", a declarat administratorul agenţiei spaţiale americane, Bill Nelson, într-o conferinţă de presă.

Anunţul referitor la această nouă amânare survine în contextul în care revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie ar putea să reconfigureze drastic proiectele NASA.

Misiunea Artemis 3, care ar trebui să trimită astronauţi pe Lună pentru prima dată după ultima misiune Apollo din 1972, este în prezent programată pentru "jumătatea anului 2027".

"Va fi oricum mult mai devreme decât perspectiva anunţată de guvernul chinez", a dat asigurări administratorul Bill Nelson, referindu-se la planurile Chinei de a trimite până în 2030 o misiune cu echipaj uman pe Lună.

Anunţat în 2017, programul-far Artemis are obiectivul de a stabili o prezenţă durabilă a oamenilor pe Lună şi de a pregăti terenul pentru viitoare misiuni spre planeta Marte.

După mai multe amânări, acest program a fost inaugurat în 2022 prin intermediul misiunii Artemis 1, care a lansat cu succes capsula spaţială Orion într-un zbor în jurul Lunii, pentru a îi testa capacitatea de zbor, însă fără a avea un echipaj la bordul său.

Însă din cauza unor probleme întâmpinate de capsulă, mai ales la nivelul scutului său termic, care s-a degradat în mod neaşteptat, misiunile Artemis 2 şi Artemis 3 au trebuit să fie amânate.

"Am putut să recreăm problema pe Terra şi cunoaştem acum cauza profundă a acesteia", a declarat Bill Nelson.

Misiunea Artemis 2, în timpul căreia astronauţii vor trebui să zboare în jurul Lunii, dar fără să asolizeze, este de acum programată pentru aprilie 2026. Până joi, ea fusese programată pentru septembrie 2025.

Pe lângă problemele cu care s-a confruntat capsula Orion, NASA aşteaptă totodată ca SpaceX, compania spaţială deţinută de miliardarul Elon Musk, să dispună de versiunea finalizată a mega-rachetei sale Starship, capabilă să funcţioneze ca un modul de asolizare pe Lună.

De altfel, costumele spaţiale ale viitorilor astronauţi, dezvoltate de compania Axiom, se lasă şi ele aşteptate.

Numirea de miercuri a miliardarului şi astronautului privat Jared Isaacman în funcţia de viitor administrator al NASA ar putea afecta acest program spaţial.

Experţii din acest sector se aşteaptă la schimbări importante în cadrul proiectelor spaţiale americane, inclusiv la o posibilă renunţare la racheta costisitoare prevăzută de NASA pentru Artemis, precum şi la o reorientare a programelor spre Marte.

Un obiect cosmic masiv ar fi putut influența orbitele planetelor din sistemul solar în urmă cu 4 miliarde de ani
Un obiect cosmic masiv ar fi putut influența orbitele planetelor din sistemul solar în urmă cu 4 miliarde de ani
O teorie revoluționară propusă de cercetători sugerează că un obiect cu o masă de opt ori mai mare decât cea a lui Jupiter ar fi trecut prin sistemul nostru solar acum aproximativ 4...
S-a decis noul șef al CIA. Cine va conduce principala agenţie americană de informaţii VIDEO
S-a decis noul șef al CIA. Cine va conduce principala agenţie americană de informaţii VIDEO
O majoritate covârşitoare a Senatului SUA a susţinut joi propunerea preşedintelui Donald Trump ca John Ratcliffe, fost membru al Camerei Reprezentanţilor care a fost director al serviciilor...
#SUA, #NASA, #NASA misiune Luna, #Luna, #cosmos, #cosmonauti , #SUA
  1. Proteste masive în București, de Ziua Principatelor. Traficul, paralizat în centrul Capitalei. Mitingul pro-Georgescu, organizat separat
  2. Zelenski a reluat contraofensiva pe teritoriul Rusiei. Atacuri cu drone la Moscova. Explozii uriașe VIDEO
  3. Temperaturi mai ridicate decât normal în următoarea perioadă. Prognoza meteorologilor pe următoarele patru săptămâni
  4. S-a decis noul șef al CIA. Cine va conduce principala agenţie americană de informaţii VIDEO
  5. Evenimentele organizate pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. La Iași, primarul nu va mai susține niciun discurs
  6. Planurile Coreei de Nord după pierderile suferite în Ucraina. ”Este suspectată că grăbește măsurile următoare”
  7. Premierul Orban compară UE cu Imperiul Otoman înainte de destrămare: "Bolnavul Europei de astăzi este Uniunea Europeană"
  8. Care sunt minciunile pe care trebuie să le spui la un interviu dacă vrei să obții postul, potrivit unui expert în cariere
  9. Guvernul Ciolacu, pus la punct de opoziție, după ce a schimbat la 180 de grade strategia în privința Green Deal: „Propaganda politică nu ține de foame”
  10. România se îndepărtează de Green Deal, programul-fanion al Ursulei von der Leyen: „A condus la costuri sociale și economice foarte mari". Ce alternative energetice are România