Criza politică din Congresul american se adâncește. Alegerea unui speaker a eșuat pentru a doua oară

Joi, 19 Octombrie 2023, ora 07:40
3037 citiri
Criza politică din Congresul american se adâncește. Alegerea unui speaker a eșuat pentru a doua oară
Congresul SUA FOTO / house.gov

Aliatul lui Donald Trump, Jim Jordan, a eşuat din nou miercuri, în încercarea de a fi ales preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, afundând şi mai mult instituţia în criză. Mai întâi marţi, apoi într-un al doilea vot miercuri, Jim Jordan, din Ohio, nu a reuşit să obţină sprijinul unui număr suficient de colegi din propriul partid pentru a fi ales în fruntea camerei inferioare, relatează AFP.

Nu contează că preşedintele Biden, aflat într-o călătorie în Israel, i-a promis aliatului său istoric sprijinul său de neclintit în războiul cu Hamas: Camera Reprezentanţilor, care a rămas fără preşedinte în ultimele două săptămâni, este în prezent paralizată, incapabilă să voteze fonduri pentru a pune în aplicare aceste angajamente, notează AFP.

Jim Jordan, din Ohio, membru al celei mai conservatoare franje a partidului şi foarte apropiat de Donald Trump, este în prezent singurul candidat republican în cursa pentru fotoliul de preşedinte al Camerei.

Însă politicianul în vârstă de 50 de ani nu a reuşit, mai întâi marţi şi apoi în cadrul unui al doilea vot miercuri, să obţină sprijinul unui număr suficient de colegi de-ai săi pentru a fi ales la conducerea Camerei. Douăzeci de republicani moderaţi îi reproşează acestui politician că adoptă o poziţie prea extremă şi, din acest motiv, au refuzat să îl aleagă în funcţia de "speaker".

Într-o instituţie încă marcată de asaltul de la Capitoliu, opoziţia democrată denunţă poziţia cel puţin ambiguă a lui Jim Jordan cu privire la alegerile prezidenţiale din 2020, pe care Donald Trump le califică în continuare, fără dovezi, drept "furate". Nici ei nu îl vor ajuta să ajungă în fruntea Camerei.

Această alegere ar putea, totuşi, să se întindă pe parcursul mai multor zile: preşedintele Camerei care a fost demis la începutul lunii de colegii săi, republicanul Kevin McCarthy, a trebuit să se lupte timp de 15 runde şi să facă mai multe compromisuri pentru a avea acces la scaunul de preşedinte al Camerei, în ianuarie. Republicanii sunt disperaţi să evite o repetare a aceastei secvenţe umilitoare, difuzată la începutul anului de televiziunile din întreaga ţară. Până acum, nu au reuşit.

Firesc, se pune întrebarea cum vor ieşi conservatorii din această criză? Mai multe scenarii sunt examinate de grupul parlamentar, începând cu posibilitatea de a întări temporar puterile preşedintelui interimar, Patrick McHenry.

Singura responsabilitate a acestui ales din Carolina de Nord - recognoscibil după papionul pe care îl poartă întotdeauna la costum - este în prezent de a organiza alegerea succesorului lui Kevin McCarthy.

Dar s-ar mai putea produce şi o alianţă surpriză între republicanii moderaţi şi Partidul Democrat, care până acum a fost în principal spectator în aceste negocieri. Îndemnându-i pe republicani să pună capăt "războiului lor civil", liderul democrat Hakeem Jeffries a făcut apel la "o coaliţie care transcende partidul".

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Polonia va dezvolta un program de arme nucleare, dacă SUA refuză să ajute Ucraina. Avertismentul șefului diplomației de la Varșovia
Polonia va dezvolta un program de arme nucleare, dacă SUA refuză să ajute Ucraina. Avertismentul șefului diplomației de la Varșovia
Șeful diplomației poloneze, Radoslav Sikorsky, crede că Washingtonul își va dezamăgi aliații dacă nu continuă să ajute Ucraina. Însă membrii UE vor putea, cu siguranță, să predea...
Donald Trump condamnat să plătească 454 de milioane de dolari amendă într-un dosar de fraudă financiară
Donald Trump condamnat să plătească 454 de milioane de dolari amendă într-un dosar de fraudă financiară
Un judecător din New York i-a ordonat vineri oficial lui Donald Trump să plătească 454 de milioane de dolari, inclusiv dobândă, o decizie care îi va oferi fostului preşedinte o lună pentru...
#SUA, #congres, #criza, #alegere , #politica externa