Donald Trump a depus mărturie în dosarul în care o fostă jurnalistă îl acuză că a violat-o în anii '90

Joi, 20 Octombrie 2022, ora 07:19
2728 citiri
Donald Trump a depus mărturie în dosarul în care o fostă jurnalistă îl acuză că a violat-o în anii '90
Fostul președinte al SUA, Donald Trump FOTO Twitter

Donald Trump a depus mărturie miercuri, 19 octombrie, într-un proces de defăimare lansat în 2019 de o fostă jurnalistă, E. Jean Carroll, care l-a acuzat pe fostul preşedinte al Statelor Unite că a violat-o în anii 1990, informează AFP.

Un judecător federal din Manhattan a respins la 12 octombrie o cerere a lui Trump de a amâna declaraţia sa sub jurământ în faţa justiţiei americane, fostul şef de stat contestând sistematic de trei ani această defăimare.

Judecătorul newyorkez Lewis Kaplan a decis că depoziţiile lui Carroll, 78 de ani, şi a lui Trump, 76 de ani, trebuie să aibă loc vineri, 14 octombrie, respectiv miercuri, 19 octombrie

"Suntem mulţumiţi că, în numele clientei noastre E. Jean Carroll, am putut primi astăzi depoziţia lui Donald Trump", a indicat, într-un mesaj electronic adresat AFP, firma de avocatură Kaplan Hecker and Fink care o reprezintă pe E. Jean Carroll, fără alte comentarii.

Potrivit The New York Times, mărturia fostului preşedinte, care se poate face prin video între avocaţi şi justiţia newyorkeză, a avut loc de la reşedinţa Mar-a-Lago din Florida.

Nu se ştie dacă Carroll a depus mărturie vinerea trecută.

În această procedură de defăimare, E. Jean Carroll, fostă editorialistă la revista Elle, l-a atacat pe Donald Trump în civil, în noiembrie 2019, la New York.

Ea l-a acuzat că a defăimat-o pentru că a considerat drept o "minciună completă", în iunie 2019, acuzaţiile sale de viol într-o cabină de probă dintr-un mare magazin din New York, la mijlocul anilor 1990.

Preşedintele republican, pe atunci în exerciţiu (2017-2021), a afirmat că nu a întâlnit-o niciodată şi că ea "nu este genul lui de femeie".

Procesul a fost întârziat de bătălii procedurale, în special pentru a şti dacă Donald Trump ar trebui să fie reprezentat de guvernul american, pentru că era preşedinte în momentul declaraţiilor incriminatorii.

Avocaţii fostului preşedinte, care nu au răspuns solicitărilor AFP, au afirmat întotdeauna că Trump este protejat de imunitate, în special pentru afirmaţii defăimătoare pe care le-ar fi făcut în timpul mandatului.

Potrivit site-ului Vice News, omul de afaceri s-a lansat într-o nouă diatribă pe 12 octombrie, pe reţeaua sa de socializare Truth Social, luând în derâdere acuzaţiile de viol aduse de E. Jean Carroll.

Astfel, potrivit juriştilor citaţi de Vice News, reclamanta ar putea argumenta faptul că Trump, de data aceasta simplu cetăţean, a defăimat-o din nou

Pe 12 octombrie, judecătorul Kaplan a indicat faptul că E. Jean Carroll ar putea să ceară despăgubiri de la Donald Trump pentru presupusul viol, odată intrată în vigoare la 24 noiembrie o lege a statului New York care permite să depui plângere în civil fără a ţine cont termenul prescrierii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
#SUA, #Donald Trump, #acuzatii, #proces, #viol , #stiri Donald Trump