La învestirea sa, Donald Trump spunea că a fost „salvat de Dumnezeu”. Iată că acum, în cel de-al doilea mandat, pare să întoarcă favorul, punând un accent tot mai mare pe convingerile religioase și pe o viziune conservatoare.
Într-o mișcare destul de provocatoare, Trump a semnat vineri un decret prin care a înființat un „Birou al Credinței” la Casa Albă, un birou care va fi condus de Paula White, una dintre cele mai influente televangheliste din America și auto-numita consilieră spirituală a președintelui.
Cu o zi înainte, Trump a dezvăluit formarea unei echipe sub conducerea procurorului general Pam Bondi, care va avea ca obiectiv combaterea „persecuției” creștinilor în Statele Unite.
În paralel, Trump a numit în funcții-cheie membri ai cabinetului care au legături strânse cu naționaliștii creștini, printre care vicepreședintele JD Vance și secretarul apărării Pete Hegseth, scrie AFP.
Toate aceste măsuri vin într-un context mai amplu, în care Trump, deși a avut o relație ambivalentă cu religia, pare acum să îmbrățișeze mai mult valorile conservatoare. Spre deosebire de predecesorul său Joe Biden, un catolic devotat, Trump a fost cunoscut mai mult pentru absența sa din biserici și pentru declarațiile ambigue legate de credință. Deși a fost confirmat în Biserica Prezbiteriană, Trump s-a declarat de multe ori „non-confesional”.
În ciuda scandalurilor sexuale și a condamnării în dosarul „bani contra tăcere” pentru o vedetă porno, Trump a continuat să fie susținut de comunitatea evanghelică în alegerile din 2024, așa cum s-a întâmplat și în 2016.
În timpul primului său mandat, Trump a avut câteva gesturi simbolice legate de religie – o fotografie cu Biblia în fața unei biserici în apropierea Casei Albe și întâlniri de rugăciune cu evanghelici în Biroul Oval. Însă acum, Trump susține că a avut ceea ce el numește o „trezire religioasă”, o transformare profundă a credinței sale, care s-a produs în urma unui incident aproape fatal, când un glonț i-a lovit urechea în timpul unui miting electoral în Pennsylvania, în 2024.
„A schimbat ceva în mine”, a spus Trump, într-o întâlnire de rugăciune la Capitoliu. „Credeam în Dumnezeu, dar acum simt o credință mult mai puternică.”
Cu toate acestea, Trump nu a renunțat la atacurile sale, iar unul dintre punctele sale de conflict religios a fost legat de predica susținută de episcopul Mariann Budde la ceremonia sa de învestire, în care acesta l-a îndemnat pe președinte să arate „miluire” față de migranți și persoane LGBTQ.
Alegerea persoanelor care-l înconjoară la Casa Albă este semnificativă. Multe dintre acestea au legături cu mișcarea „Noua Reformă Apostolică”, un curent naționalist creștin care militează pentru ca guvernul și societatea să fie guvernate de principii biblice.
Paula White, care va conduce noul Birou al Credinței, a fost cunoscută în 2020 pentru organizarea unei rugăciuni-maraton în favoarea victoriei lui Trump în fața lui Joe Biden. De asemenea, JD Vance, care s-a convertit la catolicism la 30 de ani, a participat la un miting al unui lider al acestei mișcări.
Mai mult, Trump a început să adopte o serie de poziții care au încântat dreapta religioasă din SUA. Fostul președinte s-a lăudat că judecătorii pe care i-a numit în prima sa administrație au contribuit la abrogarea dreptului la avort în 2022. De asemenea, el a trimis mesaje video la marșuri anti-avort și a semnat o serie de ordine executive pentru a sprijini cauze conservatoare, vizând combaterea diversității și drepturilor transgender.
La prânzul de rugăciune de zilele trecute, Trump a fost mult mai explicit în privința unui rol mai mare al religiei în viața publică. „Trebuie să aducem religia înapoi”, a spus el. „Să-l aducem pe Dumnezeu în viețile noastre.”
În acest context, se adâncește legătura tot mai strânsă între politica republicană și naționalismul creștin, cu unii dintre susținătorii săi considerându-l pe Trump o figură divin aleasă, comparându-l cu personaje biblice precum regele Cir sau regina Esther.
În ultimele săptămâni, unii dintre cei mai apropiați lideri evanghelici ai lui Trump au apărut în fața presei pentru a apăra politica de separare a familiilor la granița SUA-Mexic. Paula White, cunoscută pentru doctrina „Evanghelia Prosperității”, a fost una dintre cele mai vocale apărătoare, susținând că Iisus nu putea încălca legea imigrației în timpul fugii sale în Egipt, pentru că, fiind fără păcat, El nu putea încălca legea.
Deși pare o interpretare mai puțin convențională a Bibliei, această utilizare a textului sacru pentru a justifica politica guvernamentală face parte dintr-un trend mai larg al evanghelicilor albi, care sprijină politici autoritare și favorizează legea și ordinea ca principii fundamentale în abordarea imigrației.
În pofida criticilor și a diverselor controverse, Trump și susținătorii săi continuă să apere un mix între religie și politică, cu scopul de a impune o viziune conservatoare asupra Americii.