Cum a influențat întoarcerea lui Trump la Casa Albă relațiile transatlantice

Miercuri, 12 Februarie 2025, ora 23:50
2122 citiri
Cum a influențat întoarcerea lui Trump la Casa Albă relațiile transatlantice
FOTO generată cu GROK AI

Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă a dus la o schimbare semnificativă în percepțiile europenilor față de Statele Unite, arată un nou sondaj. Chiar și cei mai apropiați susținători ai Americii din Europa văd acum Washingtonul mai degrabă ca pe un „partener necesar” decât ca pe un „aliat”, scrie The Guardian.

Sondajul, care a cuprins 11 state membre ale Uniunii Europene, precum și Ucraina, Elveția și Regatul Unit, a relevat o tendință îngrijorătoare: majoritatea respondenților din aceste țări consideră Statele Unite doar un partener necesar – chiar și în națiuni precum Polonia și Danemarca, care până nu demult aveau o relație mai apropiată cu Washingtonul.

În medie, 50% dintre europenii din țările UE chestionate au menționat că SUA sunt un „partener necesar”, în timp ce doar 21% le văd drept un aliat. Aceste statistici sugerează o prăbușire a încrederii în politica externă a SUA și anticipează o potențială criză a alianței transatlantice. Potrivit lui Arturo Varvelli, expert la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), aceste date ar trebui să determine Europa să adopte o abordare mai pragmatică și autonomă în politica externă pentru a-și proteja cetățenii și valorile pe termen lung.

Partener necesar

Cei mai mulți europeni care consideră Statele Unite doar un „partener necesar” se află în Ucraina (67%-27%), Spania (57%-14%) și Estonia (55%-28%), dar chiar și în Marea Britanie, care se mândrește cu o „relație specială” cu Washingtonul, raportul este de 44% la 37%.

Însă, în timp ce europenii au fost aproape unanimi în privința politicii externe americane, opiniile lor diferă semnificativ pe alte teme – semn că politica „America First” a lui Trump ar putea adânci falii în interiorul Uniunii Europene.

Majoritatea europenilor consideră că revenirea lui Trump la Casa Albă ar fi dăunătoare pentru americani, pentru țările lor și pentru pacea mondială. Totuși, maghiarii, bulgarii și românii sunt semnificativ mai pozitivi în legătură cu această posibilitate decât danezii sau germanii. Partidele de extremă dreapta din întreaga Europă sunt printre cei mai mari susținători ai lui Trump, iar electoratul Fidesz din Ungaria, Legea și Justiția din Polonia și Frații Italiei din Italia sunt de părere că realegerea lui Trump ar reprezenta „vești proaste” pentru Europa.

În Germania și Franța, susținătorii de dreapta, precum cei ai AfD și ai Adunării Naționale, sunt cei mai vocali împotriva revenirii lui Trump, afirmând că acest lucru ar dăuna țării lor.

Războiul din Ucraina

Pe tema războiului din Ucraina, majoritatea europenilor chestionați au spus că un „compromis” ar fi cel mai probabil rezultat al conflictului cu Rusia. Cu toate acestea, există diferențe notabile între statele UE în privința priorității de a continua sprijinul pentru Ucraina. În Estonia, Danemarca, Marea Britanie și Portugalia, mulți cred că sprijinul pentru Kiev trebuie să rămână o prioritate, în timp ce alte țări sunt mai deschise la ideea unei negocieri de pace.

În ceea ce privește relația cu China, sudul și sud-estul Europei tind să considere Beijingul un „partener necesar” sau un „aliat” (în special Spania, Italia, Bulgaria, Ungaria și România), în timp ce nordul și vestul Europei – Germania, Danemarca, Marea Britanie și Franța – îl văd ca pe un „concurent” sau „adversar”.

Autorii sondajului subliniază că nu există semne că Trump și-ar fi schimbat opiniile față de Uniunea Europeană. De fapt, observă analiștii, în fața politicii externe a SUA sub conducerea lui Trump, UE ar putea să fie pusă în fața unor provocări economice, strategice și politice tot mai mari. Europenii vor trebui să încerce să depășească diviziunile interne și să dezvolte noi forme de cooperare. În acest context, „Trumpizarea” Europei se manifestă printr-un sprijin tot mai mare pentru partidele de extremă dreapta și o deschidere crescută față de tranzacționalismul propus de liderul american.

Cu toate acestea, există încă oportunități pentru Uniunea Europeană să învețe pragmatismul în politica externă și să își consolideze coeziunea internă, explicând alegătorilor mizele geopolitice. Partidele pro-europene vor trebui să se diferențieze de extremismul pro-Trump și să câștige încrederea cetățenilor europeni.

Cine este emisarul special al SUA Steve Witkoff, miliardar și prieten de golf cu Donald Trump, care a fost înduioșat rapid de ruși. Marco Rubio se simte pus în umbră de el
Cine este emisarul special al SUA Steve Witkoff, miliardar și prieten de golf cu Donald Trump, care a fost înduioșat rapid de ruși. Marco Rubio se simte pus în umbră de el
Când Marco Rubio a preluat postul de secretar de stat al lui Donald Trump, a intrat în funcţie „cu ochii larg deschişi”, potrivit unei persoane familiarizate cu gândirea sa. Ştia că...
Scenariul unui Al Treilea Război Mondial în viziunea unui fost comandant adjunct al NATO. România,în linia de foc
Scenariul unui Al Treilea Război Mondial în viziunea unui fost comandant adjunct al NATO. România,în linia de foc
Tancurile rusești intră pe teritoriul Ucrainei, iar un val de rachete lovește Marea Britanie – iar apoi se declanșează iadul nuclear. Generalul Richard Shirreff, fost comandant adjunct al...
#SUA, #Donald Trump, #Europa, #relatii transatlantice , #SUA
  1. Taiwanul, țintit de manevrele de destabilizare ale Beijingului. Noua modalitate prin care acționează China în insulă
  2. O adolescentă ucraineană de 14 ani, racolată de ruși și forțată să comită un act terorist. Cum a fost șantajată FOTO
  3. Liderul politic al Hamas și soția sa, uciși într-un atac israelian în Fâșia Gaza. Cei doi se aflau la rugăciune
  4. Răspunsul Chinei la războiul comercial cu SUA: ”Beijingul va adera la direcţia corectă a globalizării economice”
  5. Steve Witkoff, emisarul lui Trump, critică planul Marii Britanii de a sprijini Ucraina în cazul unui armistițiu: „Un plan simplist. Nu trebuie să fim toți Churchill”
  6. Armistițiul dintre Liban și Israel se clatină. Atacuri israeliene în sudul teritoriului libanez, în replică la atacurile Hezbollah
  7. Vremea astăzi: Temperaturi ridicate, dar si ploi. Zonele aflate sub Cod galben
  8. Iranul a dezvăluit noi sisteme de rachete amplasate pe trei insule din Golf. Ce ținte pot lovi acestea
  9. Rusia a atacat Kievul, înaintea noilor negocieri de pace. Incendii în mai multe blocuri VIDEO
  10. Orașul din România care pierde 150 de milioane de euro de la UE pentru construirea unui spital nou. Administrația locală nu a fost în stare să se încadreze în termene