SUA s-ar putea confrunta cu o criză financiară similară cu dezastrul provocat bugetului public de fosta premieră britanică Liz Truss în 2022, ca urmare a schimbărilor economice radicale pe care se pregătește să le introducă Donald Trump.
Trump a conturat o agendă economică îndrăzneață, axată pe reduceri profunde de taxe, politici comerciale protecționiste și relaxarea reglementărilor corporative.
Deși aceste măsuri sunt menite să susțină creșterea economică, experții avertizează că ar putea avea efectul opus, destabilizand piețele financiare și declanșând presiuni inflaționiste.
Și Liz Truss a încercat reducerea fiscalității
”O strategie fiscală agresivă cuplată cu scăderea încrederii investitorilor internaționali ar putea declanșa o vânzare bruscă de obligațiuni americane și o depreciere a dolarului, trimițând unde de șoc în economia globală.”, susține Nigel Green, CEO al deVere Group, una din cele mai mari organizații independente de consultanță financiară și management al activelor din lume.
”Paralelele cu dezastrul mini-bugetului din Marea Britanie sub Liz Truss sunt flagrante”, punctează Nigel Green.
Truss a prezentat în Marea Britanie un set de politici economice vizând reduceri puternice de taxe, programul fiind numit de mass media ”mini-bugetul”, pentru că nu a mai ajuns să se concretizeze într-un buget oficial.
Iar propunerile fiscale prost primite de investitori au condus la o scădere dramatică a valorilor obligațiunilor britanice și a lirei sterline, forțând în cele din urmă Banca Angliei să intervină.
”Guvernul Marii Britanii a fost forțat să-și inverseze reducerile de impozite în câteva săptămâni, deoarece randamentele obligațiunilor au crescut și încrederea s-a evaporat.
O greșeală de calcul similară în SUA ar putea duce la o vânzare masivă de titluri de trezorerie și ar putea amenința stabilitatea celei mai mari economii din lume.”, spune Nigel Green.
Investitorii renunță la plasamentele în dolari
Măsurile propuse de Trump, inclusiv tarife mari și cheltuieli guvernamentale crescute, alimentează temerile cu privire la turbulențe ale pieței din SUA comparabile cu criza declanșată de Liz Truss în 2022 în Marea Britanie.
”Investitorii străini – cumpărători cheie de titluri americane de trezorerie – au început deja să își diversifice portofoliile în afara dolarului, pe fondul preocupărilor crescânde legate de inflație, creșterea nivelului datoriilor și riscurile geopolitice”, notează Nigel Green.
”Aceste schimbări măresc randamentele cerute pentru deținerea datoriilor SUA, adăugând tensiune sistemului.”, a adăugat CEO-ul deVere Group.
”Tarifele lui Trump, combinate cu politicile fiscale expansive, ar putea duce la creșterea prețurilor de consum, forțând Rezerva Federală să adopte o poziție mai agresivă în ceea ce privește rata dobânzii monetare. Acest lucru, la rândul său, ar crește probabil volatilitatea pe piața de obligațiuni și ar submina și mai mult încrederea investitorilor.”, a completat Green, care nu exclude o depreciere a dolarului.