Cum a ajuns Elon Musk președintele din umbră al Americii

Marti, 19 Noiembrie 2024, ora 04:15
6334 citiri
Cum a ajuns Elon Musk președintele din umbră al Americii
Elon Musk, proprietarul X și noul consilier al lui Donald Trump FOTO X /Elon Musk

Într-o lume în care banii par să cumpere orice, Elon Musk pare să fi reușit ceva ce nici măcar el nu visa: să fie omul din spatele puterii în Statele Unite. Deși nu a putut candida la președinție, Musk a găsit o cale de a influența politica americană, ajutându-l pe Donald Trump să își asigure un al doilea mandat, scrie Tzippy Shmilovitz pentru ynetnews.com.

Întâlnirea dintre Musk și ambasadorul Iranului la ONU, despre care Teheranul neagă că ar fi avut loc, a stârnit vâlvă. Dar, la o privire mai atentă, nimic din asta nu surprinde cu adevărat. Când vine vorba despre Donald Trump și legăturile sale cu cel mai bogat om din lume, orice devine posibil. Musk, care odată părea mai degrabă un aliat îndepărtat al fostului președinte, a investit masiv în campania acestuia. Nimic nu e pe gratis.

Când Musk a cumpărat Twitter cu 44 de miliarde de dolari, toți l-au considerat un alt moft al unui miliardar excentric. Nimeni nu ar fi ghicit că platforma avea să devină cheia prin care Musk să își asigure influența politică. De atunci, Musk l-a adus pe Trump înapoi pe Twitter (acum X), iar cei doi au început să se întâlnească constant. Și așa, legătura dintre ei s-a consolidat, Musk câștigând tot mai multă influență asupra deciziilor lui Trump.

Când JD Vance a fost desemnat ca vicepreședinte al lui Trump, era clar că Musk, alături de alt miliardar, Peter Thiel, trăgea sforile. Fără presiunea lor, Trump nu l-ar fi ales niciodată pe Vance, cel care îl numise odată pe Trump „Hitler american”.

”Investiție” bună

Musk a investit zeci de milioane de dolari în campania lui Trump, iar acum culege roadele. Născut în afara SUA, Musk nu putea candida la președinție, dar asta nu l-a împiedicat să „cumpere” funcția din spatele cortinei.

În săptămânile de după alegeri, Musk nu s-a dezlipit de Trump. A fost alături de el la fiecare întâlnire și nimic nu s-a decis fără acordul său. A participat chiar și la discuțiile cu lideri străini, printre care și Volodimir Zelenski. Relațiile lui Musk cu Vladimir Putin, combinate cu controlul asupra sateliților Starlink, îi dau o putere enormă, inclusiv asupra Ucrainei.

Întrebarea rămâne ce mesaj i-a transmis Musk ambasadorului iranian, dar SUA se îndreaptă cu pași mari spre o oligarhie, unde un miliardar neales poate să ajungă să controleze politica unei națiuni. Și dacă soluția de fațadă la tensiunile cu Iranul va fi un parteneriat cu SpaceX sau construirea unui Trump Tower în Teheran, atunci cine se mai miră?

La un dineu recent de la Mar-a-Lago, Musk a fost întâmpinat cu aplauze la fel de puternice ca cele primite de Trump. Rămâne de văzut cât va putea suporta ego-ul lui Trump asemenea scene și, într-o anumită măsură, viitorul lumii stă sub semnul acestei întrebări, conchide Tzippy Shmilovitz.

Elena Lasconi i-a trimis o scrisoare lui Donald Trump: "Nu sunt candidatul lui Soros / Rusia încă se joacă cu România"
Elena Lasconi i-a trimis o scrisoare lui Donald Trump: "Nu sunt candidatul lui Soros / Rusia încă se joacă cu România"
Candidatul USR la Preşedinţie Elena Lasconi i-a trimis președintelui ales SUA Donald Trump o scrisoare deschisă sâmbătă, 7 decembrie. Lidera partidului se declară ”candidatul tuturor...
Activisti de extremă-dreapta din Germania, prezenți la reședința lui Donald Trump din Florida în ziua alegerilor din SUA
Activisti de extremă-dreapta din Germania, prezenți la reședința lui Donald Trump din Florida în ziua alegerilor din SUA
Un grup mic de germani de extremă-dreapta a ajuns, luna trecută, la Mar-a-Lago, reședința lui Donald Trump din Florida, chiar în ziua alegerilor prezidențiale din SUA. Printre aceștia s-a...
#SUA, #alegeri prezidentiale 2024, #Donald Trump, #Joe Biden , #alegeri SUA
  1. Statele Unite vor să împiedice refacerea grupării Stat Islamic și fragmentarea Siriei
  2. Arrivederci! De ce tinerii italieni pleacă în masă din țară
  3. Nu se mai fac internări la Spitalul Clinic Colentina. Motivul deciziei și secțiile care vor fi închise
  4. Un tânăr fără permis a căzut cu mașina în parcarea unui mall din București, de la etajul doi. Primele informații despre accident
  5. ONU insistă ca Assad și acoliții săi să fie aduși în fața justiției
  6. Pregătirea UE pentru un atac rusesc. Noul comisar european cere 100 de miliarde de euro pentru apărare
  7. Meta, vizată de o nouă anchetă. Parchetul din Milano estimează că datorează TVA de peste 887 de milioane de euro
  8. România, tot mai aproape de intrarea deplină în Schengen. Anunțul oficial al Austriei
  9. Revoltă într-un oraș din România. Prețurile pentru artificiile de Revelion au ajuns să coste dublu
  10. O companie europeană vrea să concureze SpaceX. La ce tehnologie lucrează