Imagini de la schimbul de prizonieri dintre SUA și Rusia. Baschetbalista americană a ajuns acasă VIDEO

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 14:10
2805 citiri
Imagini de la schimbul de prizonieri dintre SUA și Rusia. Baschetbalista americană a ajuns acasă VIDEO
Schimbul de prizonieri dintre SUA și Rusia

Un avion care o transporta pe vedeta WNBA Brittney Griner a aterizat vineri dimineaţa devreme (ora locală) pe aeroportul din San Antonio, în Texas, la o zi după ce baschetbalista a fost eliberată din din Rusia, unde făcea închisoare, în schimbul traficanului rus de arme Viktor Bout, care era închis în Statele Unite, relatează CNN.

Brittney Griner a petrecut 10 luni în spatele gratiilor în Rusia, înainte de a fi eliberată în urma acestui schimb de prizonieri pe care Rusia şi SUA l-au făcut după îndelungate negocieri.

Schimbul de prizonieri a a avut loc la Abu Dhabi, de unde Brittney Griner şi Viktor Bout au plecat, fiecare, spre casă. Viktor Bout ajunsese deja de joi seară la Moscova, unde eliberarea sa a fost salutată ca o mare victorie diplomatică.

Familia lui Brittney Griner şi-a exprimat recunoştinţa faţă de preşedintele Joe Biden şi administraţia sa "pentru munca neobosită pe care au depus-o pentru a o aduce pe Brittney acasă", într-o declaraţie publicată joi seară. Preşedintele Joe Biden o informase personal pe Cherelle Griner că soţia sa a fost eliberată din detenţia rusă.

Brittney Griner, vedetă a baschetului american, a fost arestată în Rusia în februarie 2022, cu puţin înainte de invazia rusă din Ucraina, fiind acuzată de tentativă de introducere ilegală de droguri în ţară. Ea zburase de la New York pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, unde, la sosire, în timpul inspecţiei bagajelor, i-au fost găsite două cartuşe cu ulei de canabis. Substanţa este considerată în Rusia ca fiind narcotic. Instanţa a condamnat-o la nouă ani de închisoare într-o colonie penitenciară.

În ceea ce-l priveşte pe Viktor Bout, traficantul a fost reţinut în capitala Thailandei, Bangkok, în 2008, în baza unui mandat de arestare emis de un tribunal local la cererea SUA. Arestarea sa a fost urmarea unei ample operaţiuni internaţionale, la care au participat inclusiv autorităţile române. El a fost acuzat de furnizarea ilegală de arme către rebelii din Columbia, Forţele Armate Revoluţionare, organizaţie desemnată ca teroristă de către SUA. Bout a fost extrădat în Statele Unite doi ani mai târziu. În aprilie 2012, acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare şi la o amendă de 15 milioane de dolari. Povestea lui a făcut şi obiectul unui film, ”Lord of the War” (2005), cu Nicholas Cage în rolul principal.

Negocerile pentru eliberarea lui Brittney Griner durau de multe luni şi iniţial Statele Unite au propus ca încă un cetăţean american, Paul Whelan, care face închisoare în Rusia pentru spionaj, să fie eliberat în schimbul lui Viktor Bout, dar ruşii n-au acceptat.

Citește și:
SUA ar putea trimite în Ucraina versiunea „digitală“ a tancului Abrams, mai modernă și „mai letală”
SUA ar putea trimite în Ucraina versiunea „digitală“ a tancului Abrams, mai modernă și „mai letală”
SUA vor trimite tancul M1A2 Abrams în Ucraina, care are capacități îmbunătățite semnificativ în comparație cu modelul anterior M1A1, relatează CNN. Secretarul de presă adjunct al...
„Cursă contra cronometrului” pentru a duce tancuri în Ucraina înainte ca Europa să fie cuprinsă de război
„Cursă contra cronometrului” pentru a duce tancuri în Ucraina înainte ca Europa să fie cuprinsă de război
Occidentul se află într-o cursă contra cronometru pentru a aduce tancuri noi în Ucraina - în caz contrar Europa riscă să fie atrasă în război împotriva Rusiei, au avertizat experții....