Înalt oficial SUA: ”Sunt convins că NATO va primi în curând în mod oficial Finlanda şi Suedia în cadrul său”

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 22:55
1719 citiri
Înalt oficial SUA: ”Sunt convins că NATO va primi în curând în mod oficial Finlanda şi Suedia în cadrul său”
Oficiali ai Suediai și Finlandei la Washington FOTO / Twitter MFA Finland

Finlanda şi Suedia s-au alăturat joi Statelor Unite şi îndeamnă Turcia să le dea undă verde aderării la NATO, estimând că au răspuns exigenţelor în domeniul securităţii ale Ankarei, relatează AFP.

Secretarul de Stat american Antony Blinken şi omologii săi suedez şi finlandez s-au abţinut, într-o conferinţă de presă comună, la Washington, în urma unor reuniuni trilaterale, să critice Turcia, care blochează în continuare aderarea celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică.

”Sunt convins că NATO va primi în curând în mod oficial Finlanda şi Suedia în cadrul său”, subliniază şeful diplomaţiei americane.

”Cele două ţări au luat măsuri concrete semnificative în îndeplinirea anagajamentelor lor, inclusiv a celor legate de interese de securitate ale aliatului nostru, Turcia”, adaugă el.

Ankara blochează extinderea NATO - din mai - şi cere extrădarea mai multor kurzi din Turcia, care s-au exilat sau refugiat în Suedia şi în mai mică măsură în Finlanda.

Suedia l-a expulzat săptămâna trecută pe unul dintre aceştia - Mahmut Tat, condamnat în Turcia la şase ani şi zece luni închisoare din cauză că face parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizație condideră teroristă de către Ankatra şi Uniunea Europeană (UE).

TURCIA EXERCITĂ PRESIUNI ÎNAINTEA ALEGERILOR DIN 2023

Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a anunţat că angajamentele pe care şi le-au asumat cele două ţări nordice faţă de Turcia au fost ”întru totul îndeplinite”.

El şi-a exprimat speranţa ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO - în februarie -, data avasată de Ungaria, cealaltă ţară care blochează aderarea, pentru ca Parlamentul ungar să ratifice aderarea.

”Bineînţeles, ceea ce ne lipseşte în continuare este o dată clară şi un program clar al Parlamentului turc în vederea rezolvării acestei situaţii”, a declarat Haavisto.

”Ştim că Turcia va avea alegeri. Sperăm, bineînţeles, ca această decizie a Turciei să aibă loc cât mai rapid posibil”, a adăugat el.

Alegeri prezidenţiale şi legislative sunt prevăzute - în iunie - în Turcia.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care se află la putere din 2003, speră să rămână la putere, iar experţi se aşteaptă ca el să fie inflexibil până atunci, pentru a-şi satisface electoratul islamo-conservator.

Finlanda şi Siuedia şi-au prezentat în mai candidatura comună la aderarea la NATO, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, abandonându-şi astfel decenii de nealiniere militară.

Candidatura este necesar să fie acceptată în unanimitate de către cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Quarterly Report - Editia 4

Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Aliații NATO se apropie de o decizie de a trimite trupe în Ucraina pentru a antrena forțele ucrainene. Mișcarea ar fi o nouă estompare a liniilor roșii anterioare și ar putea atrage Statele...
Un alt stat NATO se oferă să găzduiască arme nucleare ale SUA
Un alt stat NATO se oferă să găzduiască arme nucleare ale SUA
Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat că țara sa va fi deschisă să găzduiască arme nucleare americane dacă izbucnește războiul, devenind a doua țară NATO care a făcut...
#SUA, #NATO, #suedia, #Finlanda, #Turcia, #aderare NATO, #aderare NATO Finlanda, #aderare nato suedia , #SUA