Pe cine va numi președintele Joe Biden ambasador în Rusia. Ar fi prima femeie care va ocupa această funcție

Miercuri, 14 Septembrie 2022, ora 23:28
2427 citiri
Pe cine va numi președintele Joe Biden ambasador în Rusia. Ar fi prima femeie care va ocupa această funcție
Joe Biden FOTO / Facebook The White House

Preşedintele american Joe Biden intenţionează să o numească pe Lynne Tracy, un diplomat de carieră care în prezent execută un serviciu în Armenia, ca următorul ambasador în Rusia, afirmă trei surse familiarizate cu subiectul, citate de CNN.

Tracy, care vorbeşte limba rusă şi a fost diplomatul numărul 2 la Moscova din 2014 în 2017, ar fi prima femeie care ar ocupa această funcţie. Ea este ambasador în Armenia din 2019.

Administraţia Biden speră ca ea să fie instalată rapid pentru a-l înlocui pe John Sullivan, care s-a retras luna aceasta. Momentul sosirii sale şi numirea oficială depind dacă Rusia o va accepta ca ambasador, într-o perioadă de mari tensiuni între Washington şi Moscova, în contextul în care războiul din Ucraina continuă.

De obicei, ţara gazdă va aproba numele unui ambasador propus înainte ca acesta să fie numit oficial, printr-o procedură numită agreare. SUA a transmis deja numele lui Tracy ruşilor pentru a începe procedura, au spus două surse.

Oficialii SUA arată că Rusia vrea să menţină relaţiile diplomatice cu Statele Unite şi ar putea fi motivată să o accepte pe Tracy fără a întârzia procedura, pentru a se asigura că ambasadorul său la Washington rămâne în contact.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze.

Numirea lui Tracy va reprezenta o restructurare completă a conducerii la ambasada din Moscova. Sullivan nu s-a aflat în Rusia pentru cea mai mare parte a verii, el fiind în SUA alături de soţia sa, care a fost grav bolnavă şi a murit săptămâna trecută.

Elizabeth Rood, adjunctul misiunii, i-a ţinut locul, fiind vizibilă mai ales când a asistat la procesul baschetbalistei Brittney Griner, care a fost condamnată la nouă ani de închisoare pentru trafic de cannabis, în august. Rood a fost numită ca următor ambasador al SUA în Turkmenistan.

Oficialii americani subliniază că intenţionează să aibă rapid o echipă diplomatică puternică la Moscova.

Pe lângă războiul din Ucraina, problema americanilor deţinuţi în Rusia va fi, cel mai probabil, o prioritate pentru noul ambasador. Sullivan a jucat un rol cheie în eliberarea lui Trevor Reed, în cursul acestui an. El a spus, după eliberarea lui Reed, că era implicat activ în eforturile pentru punerea în libertate a lui Griner şi Paul Whelan, ambii închişi în Rusia.

CNN a relatat că SUA a propus un schimb de prizonieri pentru a obţine eliberarea lui Griner şi Whelan.

Purtătorul de cuvânt adjunct de la Departamentul de Stat Vedant Patel a declarat, săptămâna trecută, că discuţiile între SUA şi Rusia pentru a obţine eliberarea celor doi ”continuă să se desfăşoare”, în pofida plecării lui Sullivan.

Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
#SUA, #Rusia, #ambasador SUA, #Joe Biden, #Joe Biden presedinte SUA , #SUA
Comentarii
Poza MyTwoCents
MyTwoCents
rank 5