Din vara acestui an, americanii din Oklahoma, Alabama și Texas își pot cumpăra muniție direct de la automate, amplasate strategic în magazinele alimentare. Inițiativa, deocamdată limitată la aceste trei state, are toate șansele să se extindă în toată țara în următoarele luni, scrie El Pais.
E greu să te mai mire ceva într-o țară unde armele sunt aproape la fel de obișnuite ca și telefoanele mobile. De altfel, cei patru principali candidați la alegerile din SUA — Donald Trump, J.D. Vance, Kamala Harris și Tim Walz — împărtășeau cel puțin un lucru: toți dețineau arme de foc. Căștigătorul, Donald Trump, fusese condamnat de o instanță inferioară pentru falsificarea unor documente, iar permisul de port-armă i-a fost recent retras. Cu toate acestea, în reședințele sale luxoase păstrează un mic arsenal, pe care nimeni nu pare să se grăbească să-l confişte. În mod previzibil, președintele ales este și membru al Asociației Naționale a Armelor (NRA). Harris, vicepreședinta învinsă, a confirmat în timpul campaniei că deține o armă și că nu ar ezita să o folosească dacă s-ar simți amenințată.
Nu este nimic ieșit din comun, totuși, într-o țară în care o treime dintre adulți dețin arme de foc, iar în 44% din gospodării există cel puțin o armă. Ceva mai puțin obișnuit, însă, este să poți cumpăra gloanțe din același loc de unde îți iei laptele și ouăle. Începând din iulie, automatele de muniție și-au făcut loc discret printre rafturile magazinelor alimentare din Oklahoma, Alabama și Texas.
Presa americană, inclusiv Associated Press, a fost printre primele care au relatat despre aceste automate — niște cutii metalice compacte, de aproximativ 1,5 metri înălțime, amplasate în magazine de la marginea orașului Montgomery, Alabama. Automatele poartă vizibil numele producătorului, American Rounds, și oferă instrucțiuni simple: „1. Atinge 2. Alege 3. Verifică ID-ul 4. Cumpără.”
Kimberley Chandler, jurnalistă la AP, a contactat compania American Rounds, iar un purtător de cuvânt a confirmat că acest proiect pilot este doar începutul, urmând să fie extins la nivel național în lunile următoare. Scopul? Simplificarea procesului de vânzare a muniției legale. Singura condiție: cumpărătorul trebuie să fie major, vârsta fiind verificată printr-un sistem simplu de recunoaștere facială activat de automat.
Grant Mangers, CEO-ul companiei, spune că automatele oferă mai multă siguranță decât metodele tradiționale de vânzare, deoarece multe magazine de arme nu cer în mod obișnuit dovada vârstei cumpărătorului, iar furturile din magazin sunt un risc real — problemă care nu există în cazul automatelor, construite să fie practic indestructibile.
De la instalarea acestor automate, publicații de prestigiu precum USA Today, The New York Times și CBS News au ridicat semne de întrebare legate de etica automatizării vânzării de muniție, într-o țară care se confruntă cu o criză a violenței armate. Doar în primele nouă luni ale anului, numărul deceselor provocate de arme de foc a depășit 12.000.
Marla Bautista, redactor la USA Today, a numit această inițiativă „iresponsabilă”, criticând faptul că „gloanțele de 9 milimetri se vând în aceleași magazine de unde ne cumpărăm scutecele și bananele”, într-un moment în care America se confruntă cu o „epidemie a violenței armate”.
Între timp, o tânără absolventă de 22 de ani, Maddy Keyes, colaboratoare ocazională la publicația Slate, a povestit cum, într-o vizită la un magazin din orășelul Noble, a cumpărat ouă, tăiței chinezești și o duzină de gloanțe. „Pe măsură ce mergeam spre mașină, mă gândeam că tocmai am trecut de niște măsuri de securitate extrem de defectuoase. Oare chiar este atât de ușor să cumperi gloanțe?” răspundea ea retoric. Dar răspunsul este simplu: da, este.