Orașul din SUA unde s-a deschis primul magazin care vinde legal canabis VIDEO

Vineri, 30 Decembrie 2022, ora 07:54
2036 citiri
Orașul din SUA unde s-a deschis primul magazin care vinde legal canabis VIDEO
Produse din primul magazin care vinde legal canabis în New York FOTO / captură video CBS

Primul magazin din New York care comercializează în mod legal canabis s-a deschis joi în inima Manhattanului, informează vineri AFP.

Peste o sută de persoane s-au înghesuit în magazinul cu aspect de butic la modă al asociaţiei Housing Works, o organizaţie non-profit, prima care a deschis un magazin sub licenţa statului New York, din cele 36 de autorizaţii eliberate începând cu 21 noiembrie.

"Prima vânzare legală de canabis pentru adulţi reprezintă o etapă istorică pentru industria canabisului din New York", a salutat guvernatoarea democrată a statului New York, Kathy Hochul."Astăzi este doar începutul şi sunt nerăbdătoare să ne continuăm eforturile pentru a face din (statul) New York un model naţional pentru sectorul sigur, echitabil şi incluziv pe care suntem pe cale să îl construim", a afirmat ea într-un comunicat.

În spatele acestui prim magazin oficial se află munca asociaţiei Housing Works, care ajută persoane seropozitive, foşti deţinuţi şi persoane fără adăpost.

Statul New York vrea să acorde primele 150 de licenţe unor comercianţi condamnaţi în trecut pentru deţinerea sau vânzarea de canabis pentru a repara ceea ce consideră ca fiind impactul nedrept şi disproporţionat al deceniilor de interzicere a "marijuanei", care au vizat în special comunităţile afro-americane şi hispanice.

În magazin, în timpul unei prezentări de presă, senatoarea statului New York, Liz Krueger, care a susţinut proiectul de legalizare, s-a declarat "onorată să participe la lansarea vânzării cu amănuntul a canabisului pentru adulţi".

Chiar şi primarul metropolei, fostul poliţist Eric Adams, a recunoscut într-un comunicat că "piaţa legală de canabis ar putea fi un adevărat noroc pentru redresarea economică a New Yorkului (...) prin creşterea veniturilor fiscale".

Într-o atmosferă festivă, Charles King, cel care a fondat Housing Works în 1990, a declarat că "aşteaptă cu nerăbdare să reinvestească profiturile pentru a oferi servicii esenţiale (locuinţe şi servicii sanitare) zecilor de mii de newyorkezi aflaţi în nevoie".

Prezenţi alături de el, preşedintele districtului administrativ al Manhattan-ului, Mark Levine, şi directorul biroului de management al canabisului pentru statul New York, Chris Alexander, au cumpărat produse care conţin canabis: plante uscate, ţigări electronice sau jeleuri.

În statul New York este legal de peste un an ca adulţii cu vârsta de peste 21 de ani să consume canabis, iar în metropola New York mirosul de iarbă invadează străzile din Manhattan şi Brooklyn. Primăria mizează pe vânzări de 1,3 miliarde de dolari începând cu 2023 şi pe crearea a 19.000 până la 24.000 de locuri de muncă în următorii trei ani.

Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Wes Moore, guvernatorul din Maryland a oferit detalii privind planul său de a îndepărta resturile după ce o navă cargo a lovit un pod important din Baltimore, ducând la moartea a şase...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#SUA, #canabis, #New York, #produse din canabis, #magazin legal , #SUA