Vești proaste pentru Kamala Harris. De ce semnele de recesiune ar putea să-i afecteze campania pentru Casa Albă

Marti, 06 August 2024, ora 23:52
2012 citiri
Vești proaste pentru Kamala Harris. De ce semnele de recesiune ar putea să-i afecteze campania pentru Casa Albă
Kamala Harris Foto: X/ Vice President Kamala Harris

Fisurile de pe piața muncii îi oferă lui Trump dovezi pentru mesajul său conform căruia Biden a fost un dezastru pentru economie, scrie The Guardian.

Mesajul lui Donald Trump către alegătorii americani a fost consecvent în încercarea sa de a obține un al doilea mandat la Casa Albă: economia sub conducerea lui Joe Biden a fost un dezastru.

Până de curând, datele concrete nu au susținut argumentul lui Trump. De la pandemia Covid încoace, SUA a înregistrat cea mai rapidă creștere economică dintre cele mai importante națiuni industriale din G7. Șomajul a fost scăzut față de standardele istorice. Autosuficiența energetică a Americii a făcut să nu sufere un șoc inflaționist mai puțin sever decât Europa după invazia Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, fostul președinte al SUA are acum unele dovezi care să îi susțină argumentele. Cel mai recent set de cifre privind locurile de muncă din SUA, publicat săptămâna trecută, a arătat că piața muncii se răcește rapid. În iulie, creșterea numărului de salariați a încetinit la 114 000 - aproximativ jumătate din media de 215 000 din ultimele 12 luni și mult sub așteptările economiștilor. Rata șomajului a crescut de la 4,1% la 4,3%.

Acest lucru a declanșat un semnal de alarmă. Piețele financiare au pariat mult pe capacitatea economiei SUA de a face față impactului creșterii ratelor dobânzilor. Cele mai recente cifre privind PIB-ul - care arată o creștere anuală de aproape 3% - au susținut acest punct de vedere.

Dar fisurile de pe piața muncii au generat temeri că economia s-ar putea îndrepta acum spre o aterizare dură. Scăderea cu 12% a indicelui Nikkei din Japonia a fost determinată în mare parte de îngrijorarea că cea mai mare economie a lumii s-ar putea răci rapid.

Cu ochii pe Rezerva Federală

Rezerva Federală dispune de o măsură empirică - cunoscută sub numele de regula Sahm - pentru a evalua dacă economia SUA este în recesiune. Numită după economistul Claudia Sahm, aceasta prevede că, atunci când media mobilă pe trei luni a ratei șomajului din SUA este cu 0,5 puncte procentuale sau mai mult peste nivelul minim înregistrat în ultimele 12 luni, economia se află în primele luni ale recesiunii.

Raportul privind șomajul publicat săptămâna trecută de Biroul de Statistică a Muncii a arătat că regula Sahm a fost pe punctul de a fi declanșată. După cum a subliniat firma de consultanță Capital Economics, regula va fi respectată luna viitoare, cu excepția cazului în care rata șomajului va scădea din nou.

Din punct de vedere istoric, regula Sahm a fost un bun predictor al recesiunilor iminente din SUA și a fost citată pe larg în ultimele zile de cei care susțin că Rezerva Federală a ezitat prea mult timp pentru a reduce ratele dobânzilor. S-a speculat că, după ce a rămas "în urmă", Fed ar putea să nu mai aștepte până la următoarea reuniune programată pentru luna viitoare și ar putea anunța o reducere de urgență în zilele următoare.

Unii economiști avertizează să nu se acorde prea multă importanță regulii Sahm. Dhaval Joshi, analist la BCA Research, a declarat că "o decuplare între creșterea robustă a economiei și creșterea constantă a șomajului este fără precedent în timpul vieții noastre. În ultimii 60 de ani, ori de câte ori rata șomajului din SUA a crescut cu 0,5% într-un an, aducând-o în pragul recesiunii, creșterea PIB-ului a fost, de asemenea, în pragul recesiunii. Adică, până acum".

Joshi a declarat că șomajul a crescut nu din cauza concedierilor pe scară largă, ci pentru că oferta de forță de muncă a crescut mai rapid decât cererea de forță de muncă. Piața bursieră pare mai vulnerabilă la o recesiune decât economia reală. Acțiunile din sectorul tehnologiei, în special cele expuse la boom-ul inteligenței artificiale, au fost printre cele care au înregistrat cele mai mari scăderi.

"În acest moment, dacă ar trebui să ne temem de o recesiune în SUA, întrebarea este: o recesiune în ce domeniu? La fel ca în 2000-2001, cel mai mare risc este o recesiune severă în părțile spumoase ale pieței bursiere", a declarat Joshi.

Candidatura lui Trump la alegerile prezidențiale ar putea fi „aruncată în aer”. Prețul prieteniei cu o conspiraționistă atrăgătoare
Candidatura lui Trump la alegerile prezidențiale ar putea fi „aruncată în aer”. Prețul prieteniei cu o conspiraționistă atrăgătoare
Mai sunt aproape 50 de zile până la alegerile prezidențiale din 2024 și campania prezidențială a lui Trump dă semne că se clatină și chiar este în război - cu ea însăși. Mai multe...
Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură
Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură
Analiză: Mircea Geoană și-a lansat candidatura cu un clip electoral în stil american, în care i se văd cearcănele adânci și în care își asumă, pornind de la aspectul fizic, că nu e...
#SUA, #alegeri prezidentiale, #recesiune economica, #Somaj, #Kamala Harris , #SUA
  1. „În România, nu se preocupă nimeni, se varsă cel mai mult sânge pe șosea". Măsurile de siguranță rutieră pe care le-ar putea adopta țara noastră
  2. Declarația explozivă a fostului director adjunct al FBI: „Trump este un agent al Rusiei de facto”
  3. Candidatura lui Trump la alegerile prezidențiale ar putea fi „aruncată în aer”. Prețul prieteniei cu o conspiraționistă atrăgătoare
  4. Ministrul Energiei: „Echipele de intervenţie lucrează pentru a remedia avariile din zonele afectate de inundații”
  5. Cel puțin doi morți și zeci de răniți după ce două trenuri s-au ciocnit în Egipt VIDEO
  6. Jens Stoltenberg: NATO ar fi putut face mai mult pentru a preveni războiul din Ucraina
  7. Ciucă a survolat din elicopter zonele inundate din Galați. „Voi rămâne aici peste noapte” VIDEO
  8. Durerea oamenilor care au pierdut totul în urma inundațiilor: „Doamne, ce am mai muncit! A trebuit să plecăm afară ca să ne facem un cuibuşor!”
  9. Josep Borell, șeful diplomației europene, acuzat de antisemitism de ministrul de externe israelian
  10. „Fabrici de diplome“ cu „elevi fantomă”. Modalitatea de a absolvi fără să treci pe la școală