Secretarul Trezoreriei SUA, despre criza datoriilor: „O neplată ar putea declanşa o recesiune care ar distruge numeroase locuri de muncă şi afaceri”

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 07:38
1564 citiri
Secretarul Trezoreriei SUA, despre criza datoriilor: „O neplată ar putea declanşa o recesiune care ar distruge numeroase locuri de muncă şi afaceri”
Secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen FOTO Twitter

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat marţi că o neplată a datoriei guvernamentale ar lăsa probabil milioane de americani fără venituri, declanşând o posibilă recesiune care ar putea distruge multe locuri de muncă şi afaceri americane, transmite Reuters.

Yellen a spus la o adunare a bancherilor comunitari că criza economică şi financiară fără precedent va fi exacerbată de posibile perturbări ale operaţiunilor guvernului federal, inclusiv controlul traficului aerian, aplicarea legii, securitatea frontierelor şi apărarea naţională şi sistemele de telecomunicaţii.

Criza financiară care ar însoţi-o ar putea multiplica severitatea recesiunii, a spus ea în remarcile pregătite pentru eveniment, adăugând: ”Este foarte posibil să vedem că o serie de pieţe financiare se prăbuşesc - cu panică la nivel mondial care ar declanşează apeluri în marjă, panică şi vânzări de urgenţă ."

Yellen a declarat luni Congresului că Trezoreria se aşteaptă să poată plăti facturile guvernului SUA doar până la 1 iunie, fără o creştere a limitei datoriilor, exercitând presiuni asupra republicanilor din Congres şi Casei Albe, pentru a ajunge la un acord în zilele următoare.

Eşecul de a ajunge la un acord ar avea consecinţe economice şi financiare grave, a spus ea.

”Economia noastră s-ar afla dintr-o dată într-o furtună economică şi financiară fără precedent”, a spus ea, adăugând că 66 de milioane de beneficiari ai asigurărilor sociale şi milioane de veterani şi familii de militari vor rămâne probabil neplătiţi.

”Şocul rezultat asupra veniturilor ar putea duce la o recesiune care ar distruge multe locuri de muncă şi afaceri americane”, a spus ea.

Yellen a spus că blocajul cu privire la limita datoriei federale conduce deja la creşterea costurilor de împrumut şi amplifică povara datoriei ţării şi a îndemnat Congresul să evite ”politica celui de-al 11-lea ceas” folosită în privinţa plafonului datoriei în 2011, care a dus la prima retrogradare a ratingului de credit al SUA efectuată vreodată.

”Timpul se scurge. În fiecare zi în care Congresul nu acţionează, întâmpinăm costuri economice crescute care ar putea încetini economia SUA. Economia SUA atârnă în balanţă. Şi mijloacele de trai a milioane de americani. Nu există timp de pierdut. Congresul ar trebui să abordeze limita datoriei cât mai curând posibil”, a spus Yellen în declaraţii adresate Independent Community Bankers of America.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#SUA, #datorii, #trezorerie, #criza , #SUA