Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Statele Divizate ale Americii

Autor: Carolina Chimoy (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Luni, 27 Iunie 2022, ora 16:35
3667 citiri

Președintele SUA, Joe Biden, pleacă din țară pentru Summit-urile G7 și NATO, în cel mai nepotrivit moment. Hotărârea Curții Supreme a Americii interzice avortul. Este un punct de cotitură, crede Carolina Chimoy.

26 de state americane au cerut Curții Supreme a SUA să abroge legea avortului, care se aplicase anterior întregii țări. Această lege, cunoscută și sub numele de ”Roe versus Wade”, denumită astfel după un precedent din 1973, a intrat în vigoare din acel an. Judecătorii deciseseră ulterior că se va aplica în toate statele americane. Acum, Curtea Supremă a renunțat la acest principiu, astfel încât statele pot decide din nou, individual. Aproximativ 20 de state ar putea interzice acum avortul - chiar și în cazul unor violuri. Missouri este primul care a luat această decizie.

În urmă cu aproape 50 de ani, Curtea Supremă era un alt tip de instanță, la care tendințele politice nu cântăreau nici pe departe atât de mult ca în prezent. Responsabilitatea de a menține această țară unită - o țară care se și numește Statele Unite ale Americii - era atunci mult mai mare. Aceasta fusese epoca de aur a SUA: o țară cunoscută pentru reformele sale moderne și liberale. O țară văzută de întreaga lume ca model al occidentului. Acum, acele vremuri au apus. Este o ruptură istorică!

Prima piesă de domino a căzut

Războiul cultural și-a găsit un mare simbol în chestiunea avortului. Donald Trump a fost cel care a întărit decisiv majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă prin numirile făcute, politizând din ce în ce mai mult instanța. Prin hotărârea actuală, luată vineri, 24 iunie, Curtea Federală de Justiție nu a făcut decât să dezbine și mai mult societatea americană. Vom vedea proteste ale ambelor tabere. Femeile care doresc să facă avort vor fi nevoite să meargă în state în care întreruperea sarcinii este încă permisă. Cele care nu au posibilitățile financiare necesare vor încerca să facă acest lucru pe cont propriu - așa cum a fost cazul secole întregi - cu riscul de a-și pierde viața.

Curtea Supremă ar putea lua de acum și alte decizii, care să scindeze în continuare societatea: căsătoria între persoane de același sex este, de asemenea, controversată în multe state din SUA, iar o hotărâre conservatoare a Curții Federale de Justiție ar putea interzice din nou acest drept.

Toate acestea înseamnă un punct de cotitură greu de estimat în acest moment, pentru o țară care ar trebui să rămână unită exact acum, în contextul provocărilor legate de asaltul Rusiei în Ucraina. O țară a cărei societate se năruie complet nu mai poate reprezenta un sprijin pentru lumea occidentală. Acum nu mai putem vorbi despre Statele Unite, ci despre Statele Divizate ale Americii. Și despre o națiune liberală în declin. Asistăm la o mare victorie a conservatorilor și a evanghelicalilor: interzicerea dreptului la autodeterminare pentru femei. Vedem și cum Curtea Supremă devine din ce în ce mai mult un factor de decizie politică.

Avânt pentru alegerile intermediare?

Și totuși, decizia actuală ar putea avea și o cu totul altă consecință: să-i facă pe cetățenii SUA să fie mai motivați ca niciodată să voteze alegerile intermediare, care au loc în noiembrie. De obicei, participarea la aceste alegeri este foarte scăzută.

Actualul verdict ar putea pune capăt apatiei politice a cetățenilor americani și ar putea duce la un rezultat surprinzător la alegerile intermediare. Poate că această zi va fi benefică pentru democrații în declin și președintele lor, Joe Biden. Este o îngrijorare pe care ar fi exprimat-o și fostul președinte Donald Trump.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Echipa americană Columbus Crew, cu românul Alexandru Măţan introdus pe final, a învins formaţia mexicană Monterrey cu scorul de 2-1, miercuri, pe teren propriu, în prima manşă a...
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
#SUA, #avort sua, #revocare avort, #interzicere avort , #SUA