Statele Unite confirmă „comunicările” cu Rusia. „Este în interesul SUA să mențină contactul cu Kremlinul”

Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 07:42
2012 citiri
Statele Unite confirmă „comunicările” cu Rusia. „Este în interesul SUA să mențină contactul cu Kremlinul”
Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan FOTO Hepta

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a confirmat luni informaţia potrivit căreia canalele de comunicare dintre Washington şi Moscova rămân deschise în pofida războiului din Ucraina, relatează BBC. Wall Street Journal a relatat că Sullivan a purtat discuţii confidenţiale cu omologul său rus, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev, şi cu un consilier de rang înalt al Kremlinului în materie de politică externă, Iuri Uşakov, în ultimele câteva luni.

Sullivan a declarat la New York că este "în interesul" SUA să menţină contactul cu Kremlinul, dar a insistat că oficialii sunt "conştienţi cu cine au de-a face".

Acest lucru vine în contextul în care Casa Albă refuză să nege rapoartele conform cărora dl Sullivan a condus discuţiile cu Rusia pentru a preveni o escaladare nucleară în Ucraina. Wall Street Journal a relatat că Sullivan a purtat discuţii confidenţiale cu omologul său rus, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev, şi cu un consilier de rang înalt al Kremlinului în materie de politică externă, Iuri Uşakov, în ultimele câteva luni. Oficiali de rang înalt au declarat pentru ziar că aceştia au discutat despre modalităţile de a se proteja împotriva riscului de escaladare nucleară în războiul din Ucraina, dar nu s-au angajat în nicio negociere privind modalităţile de a pune capăt conflictului. Luna trecută, Sullivan a declarat că orice utilizare a armelor nucleare ar avea "consecinţe catastrofale pentru Rusia".

El a declarat pentru postul american de televiziune NBC că înalţii oficiali au "explicat" domeniul de aplicare al potenţialului răspuns al SUA în cadrul unor discuţii private cu oficiali ruşi.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a refuzat să confirme povestea, declarând ziarului că "oamenii susţin multe lucruri", în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat ziarele occidentale că "publică numeroase fake-news-uri".

Însă secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre, a declarat luni că Statele Unite îşi rezervă dreptul de a purta discuţii cu Rusia. IaSullivan - despre care se spune că este unul dintre cei mai importanţi consilieri ai preşedintelui american Joe Biden care încă insistă pentru discuţii cu Rusia - a declarat că menţinerea contactului cu Moscova este în "interesul fiecărei ţări care este afectată de acest conflict".

Săptămâna trecută, Washington Post a relatat că înalţi oficiali americani au îndemnat Kievul să dea un semnal de deschidere pentru a purta negocieri cu Rusia şi să renunţe la refuzul public de a discuta despre încetarea războiului cât timp preşedintele Vladimir Putin rămâne la putere.

Dar dl Sullivan a declarat în cadrul unui eveniment public la New York că administraţia Biden are "obligaţia de a urmări responsabilizarea" şi s-a angajat să colaboreze cu partenerii internaţionali pentru a "trage la răspundere autorii crimelor de război grave şi groteşti din Ucraina pentru ceea ce au făcut".

"Tocmai am fost la Kiev vineri. şi am avut ocazia să mă întâlnesc cu preşedintele [Volodymyr] Zelensky şi cu omologul meu Andriy Yermak, cu conducerea militară şi, de asemenea, să primesc o informare cu privire la nivelul de moarte şi devastare care a fost declanşat de războiul lui Putin în această ţară", a declarat dl Sullivan.

În ultimele luni au crescut îngrijorările că Rusia ar putea recurge la folosirea armelor nucleare într-o încercare disperată de a apăra patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei pe care le-a anexat ilegal. Între timp, Ucraina a invocat legile marţiale din timpul războiului pentru a prelua controlul asupra activelor a cinci companii de importanţă strategică.

Unele dintre aceste companii - printre care se numără două companii energetice şi firme care produc motoare, vehicule şi transformatoare - au legătură cu oligarhul Viaceslav Bohuslayev, care a fost arestat sub suspiciunea de colaborare cu Rusia. Preşedintele Zelensky a declarat că această măsură va ajuta sectorul ucrainean al apărării să satisfacă nevoile armatei, care este angajată în prezent în contraofensive în sudul şi estul Ucrainei.

Hillary Clinton a făcut propunerea de a-l schimba pe Navalnîi cu un agent rus deținut în Germania. Un posibil acord a fost discutat de Scholz și Biden
Hillary Clinton a făcut propunerea de a-l schimba pe Navalnîi cu un agent rus deținut în Germania. Un posibil acord a fost discutat de Scholz și Biden
Propunerea de a-l schimba pe Aleksei Navalnîi cu Vadim Krasikov, care își ispășește pedeapsa în Germania, și cu jurnalistul american Evan Hershkovich, care a fost reținut în Rusia, a...
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al Rusiei, unul dintre acoliții lui Vladimir Putin, a dat vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la sala de spectacole Crocus din Moscova,...
#SUA, #Rusia, #comunicare, #jake sullivan , #SUA