Statele Unite refuză să declare Rusia „stat terorist”. Răspunsul scurt dat de Joe Biden pe subiect

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 10:11
3448 citiri
Statele Unite refuză să declare Rusia „stat terorist”. Răspunsul scurt dat de Joe Biden pe subiect
Președintele SUA, Joe Biden FOTO Facebook/Joe Biden

Administraţia americană consideră că ar fi contraproductiv, în situaţia actuală, să califice Rusia drept ”stat terorist”, respingând astfel îndemnuri în acest sens ale Kievului şi ale unor congresmeni americani, relatează AFP.

Întrebat despre acest lucru, preşedintele american Joe Biden a răspuns luni printr-un ”nu” laconic şi a pus astfel capăt mai multor luni de tergiversări americane, cel puţin în mod public, în acest subiect.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, îndemnată marţi să explice răspunsul lui Biden, a declarat că o asemenea calificare ”nu este mijlocul cel mai eficient şi nici cel mai puternic de a cere ca Rusia să dea socoteală” pentru invazia Ucrainei.

Ea a precizat că acest lucru ar putea dăuna eforturilor de a trimite ajutoare umanitare în Ucraina.

O astfel de calificare ar putea totodată ”submina (coaliţia) multilaterală fără precedent care a fost atât de eficientă în a cere socoteală (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi capacităţii noastre de a susţine Ucraina” în negocieri, a adăugat ea.

Calificarea drept stat care ”susţine terorismul” de către prima economie mondială are consecinţe vaste şi expune băncile şi întreprinderile americane unor proceduri judiciare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut la sfârşitul lui iunie ca Rusia să fie recunoscută drept un ”stat care susţine terorismul”, la o zi după un atac aerian rus al unui centru comercial, soldat cu 18 morţi.

Parlamentari americani - inclusiv preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi - au pledat în favoarea unei astfel de calificări, cu scopul de a creşte presiunile asupra Moscovei, la mai bine de şase luni de la invazia Ucrainei.

Parlamentul leton a calificat Rusia, la jumătatea lui august, drept un ”stat care susţine terorismul”, ale cărui acte în Ucraina constituie un ”genicid ţintit vizând poporul ucrainean”, într-o declaraţie salutată imediat de către Kiev şi denunţată de Moscova.

Doar patru ţări din lume sunt desemnate, în prezent, de către Statele Unite drept state care susţin terorismul, şi anume Iranul, Siria, Coreea de Nord şi Cuba.

#SUA, #Rusia, #stat terorist, #Joe Biden , #Razboi Ucraina