„Recrutorul“ lui Putin, oligarhul „ortodox“ Konstantin Malofeev, pus sub acuzare în SUA

Miercuri, 13 Aprilie 2022, ora 22:33
3745 citiri
„Recrutorul“ lui Putin, oligarhul „ortodox“ Konstantin Malofeev, pus sub acuzare în SUA
Oligarhul rus Konstantin Malofeev/ FOTO; Twitter

Konstantin Malofeev, un oligarh cu opinii ultraconservatoare apropiat Kremlinului, devine prima persoană pusă sub acuzare în Statele Unite după declanşarea războiului la scară largă în Ucraina pentru ocolirea sancţiunilor impuse în legătură cu anexarea peninsulei Crimeea, scrie France24.

Konstantin Malofeev, 47 de ani, este acuzat, la un tribunal din New York, că a căutat metode de a se sustrage sancţiunilor impuse Rusiei în urma anexării Crimeii, în februarie-martie 2014. Actul acuzării împotriva sa, care numără 21 de pagini, a fost făcut public pe 6 aprilie. Este vorba de prima procedură judiciară deschisă în Statele Unite împotriva unui oligarh apropiat Kremlinului după începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Supranumit „Oligarhul ortodox”, Malofeev este acuzat că a încercat să scoată, prin intermediul unor complici, zece milioane de dolari din activele sale îngheţate în Statele Unite din cauza finanţării separatismului în Crimeea şi în regiunea Donbas, din sud-estul Ucrainei.

Konstantin Malofeev se află pe listele de sancţiuni ale Statelor Unite şi ale Uniunii Europene încă din 2014.

El a denunţat plasarea sa pe lista de sancţiuni din Statele Unite şi a catalogat-o drept „comică”, susţinând că nu mai deţine niciun ban şi niciun bun acolo din vara anului 2014. Însă autorităţile americane îl contrazic şi spun că au dovezi privind o tentativă a oligarhului rus de a pune mâna pe zece milioane de dolari din averea sa pusă sub sechestru în Statele Unite.

Complicii lui Malofeev

Potrivit actului acuzării, intermediarul acestei operaţiuni este un cetăţean american, Jack Hanick, un fost director al postului de televiziune Fox News, de orientare conservatoare, iar executantul este un cetăţean grec. Faptele datează din 2015.

Jack Hanick, un susţinător al fostului preşedinte american Donald Trump, a fost angajat totodată de Konstantin Malofeev pentru a-l ajuta să dezvolte o reţea de instituţii de presă în Europa, în special în Bulgaria şi în Grecia.

De exemplu, Hanick l-a ajutat pe Malofeev în lansarea postului de televiziune Ţargrad TV, care emite în Rusia din 12 aprilie 2015.

După lansarea Ţargrad TV, Malofeev l-a însărcinat pe Hanick să înfiinţeze un canal TV afiliat şi în Grecia şi să achiziţioneze un canal TV în Bulgaria.

„După ce a fost sancţionat de Statele Unite, Malofeev a încercat să evite sancţiunile folosindu-se de complici pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din întreaga Europă”, a declarat secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland.

Arestat luna trecută la Londra, Jack Hanick urmează să fie extrădat în Statele Unite.

Potrivit actului acuzării, el era pregătit să pună în aplicare viziunea lui Malofeev şi să contribuie la râspândirea propagandei ruse în Europa.

Licenţiat în Drept la Universitatea de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova, Konstantin Malofeev a făcut avere ca bancher de investiţii. Este fondator al fondului de investiţii Marshall Capital Partners şi acţionar la gigantul rus de telecomunicaţii Rostelecom. Prietenul său Igor Şcegolev a fost ministru al Telecomunicaţiilor.

Konstantin Malofeev este un regalist asumat. El visează la o Rusie imperială ghidată doar de valori ultraconservatoare. El spune că s-a apropiat de Dumnezeu în timpul studiilor universitare, iar obsesia sa pentru Crimeea datează din ianuarie 2014, când, odată ajuns la Sevastopol într-o vizită neplanificată împreună cu patriarhul Kirill I, a observat că o treime din cei peste 100.000 de locuitori ai oraşului s-au înghesuit să se roage la moaştele sfinte aduse acolo.

„Toţi locuitorii au spus o singură rugăciune: ca Sevastopolul să facă parte din nou din Rusia. Este voia lui Dumnezeu”, a susţinut Malofeev într-un interviu acordat pentru „Financial Times” în 2014.

De atunci, Malofeev s-a apropiat şi mai mult de conducerea de la Kremlin prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse. În 2015, a creat mişcarea „Vulturului cu două capete” şi a sperat să o transforme într-un partid politic, dar a renunţat la aspiraţiile prezidenţiale în urma modificării Constituţiei Federaţiei Ruse, în 2020, în aşa fel încât Vladimir Putin să poată fi şef de stat până în 2036.

Konstantin Malofeev este văzut ca un recrutor al regimului Putin, cu un rol central în angajarea unor agenţi de influenţă în străinătate. Ar fi ajutat în acest sens de fostul agent KGB Leonid Reşetnikov.

În Bulgaria, cei doi sunt acuzaţi că l-au recrutat pe fostul deputat socialist Nikolai Malinov, conducătorul unei mişcări rusofile.

Dar Malofeev preferă contactele cu cercuri de extremă dreapta din Europa.

În 2014, el a recunoscut că a ajutat Frontul Naţional, condus atunci de Jean-Marie Le Pen, să obţină un împrumut de 2 milioane de euro pentru alegerile europene.

Înăsprirea sancţiunilor pare să fi blocat planurile internaţionale ale lui Konstantin Malofeev. „Proiectul său a fost întotdeauna să creeze un fel de Internaţională reacţionară, cu catolici ortodocşi, reacţionari pro-viaţă şi elita aristocratică pe care o reactivează ca actor politic ”, explică cercetătoarea Marlène Laruelle, profesoare la Universitatea George-Washington (Washington DC) şi directoare a Institutului de Studii Europene, Ruse şi Eurasiatice (IERES).

Konstantin Malofeev este văzut ca un agent de influență al lui Vladimir Putin și joacă un rol central în relațiile sale internaționale. El susține interesele Rusiei în întreaga lume și în special în Franța.

Încă din 2014, acesta a confirmat că a ajutat Frontul Național condus atunci de Jean-Marie Le Pen să obțină un împrumut de 2 milioane de euro pentru alegerile europene, printr-o companie cipriotă.

Dar acest bogat om de afaceri rus menține relații mai extinse cu multe cercuri de extremă dreapta din Europa.

Cercetătoarea Marlène Laruelle, profesor la Universitatea George-Washington (Washington DC) și director al Institutului de Studii Europene, Ruse și Eurasiatice (IERES), îl califică pe Konstantin Malofeev drept „ultraconservator”.

„Proiectul său a fost întotdeauna să creeze un fel de Internațională reacționară, cu catolici ortodocși, reacționari pro-viață și elita aristocratică pe care o reactivează ca actor politic ”, explică ea.

Konstantin Malofeev ar urma, așadar, să ia parte la o formă de lobby pro-rus pentru a influența anumiți politicieni europeni, folosind puterea sa economică și apropierea de președintele rus. Dar el susține totuși că acționează din pur patriotism.

„Acțiunea mea este absolut independentă de stat și nu am așteptat niciodată cea mai mică autorizație pentru a face ceva”, spune el.

Însă oligarhul are planuri mari pentru Rusia. Într-un interviu acordat în 2020 pentru „The New York Times”, el a salutat decizia lui Vladimir Putin de a rămâne la putere până în 2036.

În concepţia lui Malofeev, Rusia este acum „o cvasi-monarhie”. Este „un lucru foarte bun”, spune el. Dar oligarhul vrea „introducerea unei monarhii constituţionale într-un viitor previzibil” şi consideră acest scenariu ca fiind realist în contextul conducerii lui Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Israelul a luat în considerare lovituri rapide de represalii împotriva Iranului. „Va exista evident un răspuns”
Israelul a luat în considerare lovituri rapide de represalii împotriva Iranului. „Va exista evident un răspuns”
Armata israeliană a luat în considerare efectuarea unor lovituri rapide împotriva Iranului ca represalii la atacul cu rachete şi drone lansat de Teheran în weekendul trecut asupra teritoriului...
#SUA, #acuzare, #oligarh, #konstantin malofeev, #Rusia, #razboi, #Ucraina , #SUA